Prospect SULFASALAZIN

 Prospect : Informatii pentru utilizator

SULFASALAZIN Prospect

– Păstraţi acest prospect. S-ar putea să aveţi nevoie să-l recitiţi.

– Dacă aveţi întrebări suplimentare, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

– Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră personal şi nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome ca şi dumneavoastră.

În acest prospect:

  1. Ce este Sulfasalazin EN şi pentru ce este utilizat
  2. Înainte de a utiliza Sulfasalazin EN
  3. Cum să utilizaţi Sulfasalazin EN
  4. Reacţii adverse posibile
  5. Păstrarea medicamentului Sulfasalazin EN

Compoziţie

Un comprimat filmat gastrorezistent conţine sulfasalazină 500 g şi excipienţi: povidonă, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal, dioxid de titan, galben Sicopharm 10 (E 172), talc, citrat de trietil, macrogol 6000, carboximetilceluloză sodică, acid metacrilic-copolimer etilacetat.

SULFASALAZIN Prospect
SULFASALAZIN Prospect

1. CE ESTE SULFASALAZIN EN ŞI PENTRU CE ESTE UTILIZAT?

Sulfasalazin EN conţine sulfasalazină, un antiinflamator intestinal şi antireumatic. Bacteriile din colon transformă sulfasalazina în sulfapiridină şi acid 5-aminosalicilic. Sulfapiridina scade inflamaţia sistemică. Acidul 5-aminosalicilic scade inflamaţia colonului. Sulfasalazin EN nu are efect analgezic.

Medicamentul este utilizat în:

– episoadele acute ale bolilor cronice inflamatorii intestinale (colita ulcerativă şi boala Crohn);

– prevenirea agravării colitei ulcerative;

– artrita reumatoidă la adulţi şi artrita reumatoidă la copii (poliartrita reumatoidă juvenilă), care nu răspund suficient de bine la tratamentul cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

2. ÎNAINTE DE A UTILIZA SULFASALAZIN EN

Nu utilizaţi Sulfasalazin EN:

– dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la sulfasalazină, sulfonamide, salicilaţi sau la oricare dintre excipienţii medicamentului;

– dacă aveţi porfirie acută intermitentă;

– la copii cu vârsta sub 2 ani;

Aveţi grijă deosebită cu Sulfasalazin EN:

Informaţi medicul dumneavoastră dacă aveţi alte afecţiuni cronice, tulburări metabolice, dacă sunteţi hipersensibil sau dacă faceţi tratament cu ale medicamente.

În timpul tratamentului cu Sulfasalazin EN, trebuie să consumaţi cantităţi suficiente de lichide, pentru a evita formarea de calculi renali.

Înainte de începerea tratamentului şi, periodic, în timpul tratamentului, medicul dumneavoastră vă va recomanda să efectuaţi analize de laborator (teste sanguine şi de urină).

Dacă suferiţi de boli renale sau hepatice, boli de sânge, astm bronşic, alergie sau deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază, medicul dumneavoastră poate decide că medicamentul nu este potrivit pentru dumneavoastră sau vă poate da instrucţiuni suplimentare.

Medicamentul nu este recomandat în forma sistemică a artritei reumatoide juvenile, deoarece determină deseori reacţii adverse, de tipul bolii serului (febră, greaţă, vărsături, dureri de cap, erupţii cutanate şi alterarea funcţiei hepatice). Această reacţie este deseori severă.

Administrarea Sulfasalazin EN cu alimente şi lichide

Luaţi Sulfasalazin EN în timpul meselor. Consumaţi multe lichide în timpul tratamentului.

Sarcina şi alăptarea

Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza orice alt medicament în timpul sarcinii.

Dacă este necesar, puteţi utiliza Sulfasalazin EN, dar numai sub supraveghere medicală şi în doza minimă eficace. Acest medicament nu este recomandat în ultimul trimestru al sarcinii, deoarece poate determina sau agrava icterul neonatal.

Deoarece sulfasalazina se excretă în laptele matern, se recomandă întreruperea alăptării în timpul tratamentului.

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Sulfasalazin EN comprimate nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, dar trebuie să aveţi în vedere că în timpul tratamentului pot să apară ameţeli.

Acum se mai citeste