Sfaturi practice si usoare pentru detoxifierea ficatului

Dă Share să știe și altii!!
Shares

  Detoxifierea organismului

Pe lângă diete disociate sau regimuri care interzic anumite alimente, dieta de detoxifiere este cea mai la modă. Teoria care stă la baza dietei este faptul că organismul uman este în permanenţă bombardat cu toxine, care se acumulează şi pot duce la apariţia unor afecţiuni. Detoxifierea poate duce la scădere în greutate, „topeşte” celulita şi face pielea strălucitoare. Ca în orice cură, există alimente interzise, cum ar fi pâinea, carnea, peştele, ouăle, alcoolul, sarea, zahărul şi orice fel de semipreparate.

Mâncărurile care ajută la detoxifiere sunt fructele şi legumele, în special fasolea, nucile, seminţele şi multe ceaiuri din plante. „O detoxifiere poate ajuta oamenii să-şi schimbe obiceiurile alimentare, reeducându-i. Atâta timp cât oamenii au o dietă bogată şi variată, care să conţină toţi factorii nutritivi necesari, detoxifierea îmbunătăţeşte starea de sănătate a celui care o urmează”, a spus Jane Gray, profesor de fitness.

Detoxifierea se poate face în mai multe moduri. Specialiştii nu recomandă exagerările, dar această cură trebuie urmată de două ori pe an, câte două săptămâni.

Dacă este „ţinută” cum trebuie, ajută la întărirea sistemului imunitar şi întinereşte organele. Pentru ca organismul să scape de toxine, persoana care urmează dieta ar trebui să bea cel puţin 2,5 litri de apă pe zi, fără cafea şi alcool. Legumele trebuie consumate fierte. Pe lângă dietă, specialiştii recomandă multă mişcare fizică şi multă odihnă în timpul perioadei de detoxifiere.

Dar metoda detoxifierii este contestată în aceeaşi măsură în care este apreciată. Un recent studiu american arată că organismul uman scapă de toxine pe cale naturală şi de aceea această dietă nu este necesară. Dacă o persoană slăbeşte după ce urmează această dietă, acest lucru nu se întâmplă pentru că ar scăpa de toxine, ci pentru că se schimbă alimentaţia. Chiar şi faptul că, după detoxifiere, persoanele care au urmat-o spun că au mai puţine dureri de cap, este explicabil pentru specialişti în alt mod; durerile de cap scad atunci când organismul este bine hidratat.

Există nutriţionişti care consideră detoxifierea nocivă pentru tineri, oameni cu probleme de sănătate sau femei însărcinate. Aceştia susţin chiar că detoxifierea creează concepţii greşite, cum ar fi că fructele şi legumele nu conţin multe toxine.

Ceapa şi varza conţin cu mult mai multe substanţe toxice decât carnea şi peştele. Unii specialişti consideră că detoxifierea este o afacere pentru firmele care fabrică produse de acest gen.

Adesea uitam de importanta ficatului, pana cand incepe sa ne afecteze sanatatea. Totusi, acest organ joaca un rol vital in curatarea, detoxifierea si purificarea zilnica a organismului nostru. Ficatul este si locul unde sunt metabolizati nutrienti importanti. Fara un ficat sanatos, nu putem fi nici noi sanatosi.

Daca doriti sa mentineti un mediu curat si sanatos in acvariul pestilor, mentenanta regulata a filtrului este o conditie obligatorie. In mod similar, daca vreti sa va bucurati de o sanatate vibranta, mentinerea ficatului in stare perfecta este cruciala. Cand sanatatea ficatului este afectata, veti experimenta o varietate de simptome, care includ oboseala, stare de lene, dezechilibru hormonal, acnee, dureri de cap si nu numai.

Sfaturi pentru detoxifierea ficatului

Ficatul nostru este adesea suprasolicitat, ceea ce duce la probleme digestive. Există multe modalități eficiente și simple de a vă detoxifica ficatul, astfel încât să funcționeze din nou la maximum.

Pe lângă igiena alimentară din multe legume şi fructe se poate face un preparat foarte eficient.

1 Ridichea neagră

Drenarea ficatului cu ajutorul plantelor este recomandată de nutriționiști și hepatologi.  „Plantele medicinale sunt cel mai bun mod de a detoxifica ficatul”, spune Christopher Vasey, naturopat și autor de cărți de gen din Elveția. Între acestea, un rol aparte îl joacă ridichea neagră.

Ridichea neagră este un stimulent al ficatului care acționează și asupra vezicii biliare. „Aceste plante de tip colagog pot dubla producția de bilă”, explică Vasey.

Pentru a sustine ficatul în munca sa, este recomandabil să se facă cure pentru 1 sau 2 luni, toamna și primăvara sau când apare necesitatea, cu 3 prize luate înainte de mese, zilnic. Puteți găsi ridiche negru sub formă de fiole, capsule sau tinctură.

2 Polenul

Polenul este un alt aliat al detoxifierii ficatului. Polenul conține metionină, un aminoacid, în concentrație mare (3,5g la 100g). Este un puternic detoxifiant al ficatului. Ajută la eliminarea toxinelor.

Pentru rezultate, trebuie să faceți un tratament de o lună sau două luni. Dozajul potrivit: 2 până la 3 lingurițe pe zi. Polenul este un supliment alimentar foarte stimulant. Poate incita pe unii oameni. Dacă este cazul dvs., o linguriță de o zi de polen este suficientă.

3 Apele minerale sulfurate

Sulful este benefic pentru ficat: stimulează producția bilei, activează enzimele implicate în detoxifiere și neutralizează metalele grele, promovează oxigenarea și este o componentă de aminoacizi utilă pentru curățarea ficatului. Una dintre modalitățile simple de a furniza sulf ficatului este de a bea ape minerale care au un conținut ridicat de sulf. Acestea vor ajuta ficatul să neutralizeze toxinele.

Pentru a beneficia de efectul lor, beți 1,5 până la 2 l pe zi timp de câteva luni.

4 Sticla cu apă fierbinte

Pentru a detoxifica ficatul, puteți utiliza o sticlă cu apă fierbinte. O sticlă cu apă fierbinte pe abdomen, în zona ficatului, acumulează căldura, dilată vasele de sânge, ceea ce duce la creșterea cantității de sânge în ficat, astfel că funcționează mai mult și mai bine. Cu cât ficatul conține mai mult sânge, cu atât elimină mai mult toxinele.

Pentru a elimina toxinele din ficat, sticla cu apa fierbinte este o modalitate foarte eficientă.

Cum procedați: puneți sticla cu apă fierbinte pe abdomen, deasupra ficatului, ficat timp de 30 de minute, o dată sau de două ori pe zi, timp de una sau două luni.

5 Masajul ficatului

Puteți să vă masați ficatul pentru a stimula funcționarea acestuia. Pentru aceasta, trebuie să atingeți marginea ficatului, situată pe partea dreapta, de-a lungul coastelor, și să faceți mișcările rotative pe această zonă, timp de 2-3 minute, în primele zile, timp de 10 minute pe zi, după aceea. Aveți grijă, dacă aveți multă grăsime pe abdomen, acest masaj va fi imposibil.

Este, de asemenea, posibil să faceți o autopresare a ficatului prin exerciții de flexiune laterală a trunchiului. Înclinați-vă spre stânga și spre dreapta, de mai multe ori la rând. Ficatul este comprimat alternativ (între plămâni și șold, în flexie pe dreapta) și decomprimat (în flexie, pe stânga). Astfel, ficatul este golit de sângele cu toxine, pentru a fi umplut cu sânge curat. În felul acesta, se curăță ficatul puțin câte puțin, ca și cum ar fi curățat cu un burete. Se face asta o dată pe zi, timp de o lună.

6 Masajul zonelor reflexe plantare care corespund ficatului

Reflexologia tălpii piciorului este foarte eficientă în curățarea ficatului. Zona care trebuie masată este situată pe partea dreaptă a piciorului drept, la vârful degetului mare. Această zonă este cel mai adesea dureroasă, atunci când ficatul este bolnav.

Masați această zonă, acoperită cu cremă, cu 3 degete, câte 5 minute pe zi, la început, apoi 10-20 de minute pe zi. Masajul trebuie să fie făcut în fiecare z,i timp de cel puțin o lună, pentru a stimula ficatul.

Cand facem o detoxifiere a ficatului si a vezicii biliare, masajul acestora ar trebui introdus in rutina zilnica. Incepe cu un auto-masaj abdominal si pe urma, inainte de ultimele 2 etape ale masajului abdominal, incepe sa iti masezi zona ficatului (in partea dreapta sus a abdomenului, sub coaste).

Masajul va ajuta la curatarea ficatului si a vezicii biliare prin imbunatatirea circulatiei sanguine.  Maseaza cu blandete cu ajutorul degetelor in sensul acelor ceasornice. Incepe cu cercuri mari si incetul cu incetul micsoreaza cercurile cat mai mult, pana ajungi la marimea unui punct pe care il poti acoperi cu pernuta unui singur deget. Cand gasesti puncte sensibile, continua masajul pana ce sensibilitatea se amelioreaza.

Pentru masajul vezicii biliare, aceasta trebuie intai localizata (vezi foto). Dupa ce ai localizat-o incepe sa “storci” zona cu ajutorul degetului mare dinspre coasta spre buric. Continua aceasta miscare pana ce sensibilitatea incepe sa se amelioreze. Reintoarce-te la masarea zonei prin miscari circulare.  Cand esti pregatita sa termini cu masajul ficatului si a vezici biliare, incepe sa maresti miscarile circulare si continua cu ultimile etape ale masajului abdominal. Daca nu ai timp sa faci intregul masaj abdominal, atunci poti face doar masajul ficatului si al vezicii biliare.

7 Dieta detoxifiantă

O dietă scurtă este eficientă pentru detoxifierea ficatului într-un mod accelerat. Există mai multe variante. În special, puteți urma o dieta de unu până la trei zile, în care se mănâncă numai fructe și legume crude sau fierte. Ficatul se curăță deoarece este în repaus, nemaifiind nevoie să lucreze pentru a digera grăsimile. Acest tratament se poate face de 1-2 ori pe lună.

Ideal este de a asocia acest regim de detoxifiere cu un tratament naturist cu una dintre plantele indicate în bolile ficatului, cum ar fi ridichea neagră, ciulinul de lapte, anghinarea.

8 Nucile sunt detoxifiante

Se pun 20 linguri de pulbere din coji de nuci verzi, peste care se toarnă 500 ml alcool de 50 grade alimentar. Se închide apoi ermetic şi se lasă să se macereze la loc călduros pentru 15 zile, agitând des recipientul. Se strecoară şi se pune în sticle mici la rece. Se iau apoi zilnic câte 4 linguriţe diluate cu 100 ml apă cu 15-30 minute înaintea meselor. Se poate face o perioadă de 15 zile urmat de o pauză de 7 zile după care se poate repeta.

Tot cu ajutorul nucului se poate obţine şi un alt preparat extrem de eficient care este de mai mare durată ca preparare. Se face o groapă la un nuc la adâncime mai mare de 60 cm. Se caută o rădăcină de nuc care vine de la nuc. Rădăcina respectivă trebuie să aibă grosimea cam cât gaura de la o sticlă de 1 litru. Se ia apoi şi se taie această rădăcină şi se introduce capătul rădăcinii care vine de la nuc în sticlă, până în fundul sticlei.

Sticla în prealabil se umple cu alcool de 40 de grade alimentar. Se ia apoi o bandă de izolat cauciucată şi se astupă ermetic sticla. Se pune apoi sticla în picioare cu gura în sus. Se astupă cu pământ. Acest lucru se face primăvara devreme şi se ţine astupat cu pământ până când s-au cules nucile. Se dezgroapă. Se filtrează lichidul negru care există în sticlă şi se pune în sticle de capacitate mai mică. Se va folosi câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi diluată cu 100 ml apă sau ceai.

Este extrem de eficientă nu numai pentru curăţirea ficatului ci şi pentru refacerea ficatului chiar şi după boli grave, inclusiv cancer sau ciroză.

9 Sfecla Rosie

Oamenii de stiinta au demonstrat ca sucul de sfecla rosie ajuta ficatul sa distruga grasimile depozitate, ca mentine sanatatea ficatului si ajuta la buna functionare a acestuia. Sanatatea ficatului este importanta, deoarece dereglarile care apar la nivelul acestui organ pot induce stari de oboseala, diferite imbolnaviri si pot provoca ingrasarea.

Sfecla rosie este un eficient tonic al ficatului, organ pe care il sprijina mult in efortul de curatare a organismului de toxine.

Specialistii recomanda consumul, in fiecare zi, a unei jumatati de sfecla rosie cruda si a unui pahar de suc de sfecla rosie. De asemenea, este indicat ca dimineata sa beti un pahar cu apa calda in care ati pus doua felii de lamaie. Totodata trebuie sa luati micul dejun, sa beti macar 1,5 litri de apa zilnic si sa nu mancati dupa ora 20.00 sau cand sunteti nervosi. Aceasta este reteta sanatatii ficatului.

10 Ciulini “laptosi”

Mai precis tipul Silybum marianum, din familia Asteraceae, un tip de ciuline care si-a capatat numele datorita petelor albe de pe frunze, dar si sevei laptoase din acestea. Acesti ciulini contin flvonoizi antioxidanti, care previn absorbtia toxinelor si stimuleaza regenerarea, fiind de departe cea mai faimoasa planta pentru sanatatea ficatului. Ciulinii laptosi fac parte din cele mai populare substante tonice pentru ficat si poate fi utilizat si in stare proaspata si aruncat pe mancare.

11 Anghinarea.

Considerata a avea un efect de protectie al celulelor ficatului, anghinarea poate ajuta ficatul sa se regenereze si imbunatateste functiile acestuia. Sprijina secretia bilei, care este importanta pentru digestie si asimilarea nutrientilor valorosi. Studiile clinice au demonstrat ca anghinarea poate sa diminueaza chiar si nivelul trigliceridelor.

detoxifica ficatul

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.