Sunteti posomorat si singur in suflet?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Animalutele ne ajuta sa ne mentinem sanatatea si voiciunea

Suferiti cumva de depresie ?

Sau o indispozitie fizica v-a doborit?

Iata un sfat bun:

luati-va un animal de companie care va place ; catelus, pisica, broscuta testoasa, papagal.

Animalele sint prieteni calzi, devotati si iubitori

Animalele au avut succes acolo unde psihiatrii nu au dat rezultate. Care este secretul lor? In mod sigur nu tratamentele de lunga durata cu medicamente. Este mai curind vorba de natura lor, de caldura, deschiderea, altruismul de care acestea dau dovada. Acum animalele joaca un rol important in spitale, institutiile unde sint adapostiti batrini si copii retardati.

Oamenii singuratici se pot simti din nou utili si iubiti

Medicii au inteles de ce animalele pot realiza atit de multe acolo unde ei se impotmolesc. Problema oamenilor  din astfel de institutii este, in primul rind, izolarea, singuratatea. Multi dintre ei si-au pierdut sensul responsabilitatii pe care-l pot recistiga avind un animalut de care sa aiba grija. De exemplu, ciinii ofera o iubire neconditionata. Ei cer atentie si, atunci cind o au, iti ofera dragoste si afectiune. Acest lucru poate face un om singuratic sa se simta iubit si util.

Nu neglijati totusi ajutorul unui specialist

Multi psihiatri sint insa sceptici vizavi de aceasta forma de tratament, dar sint tot mai numerosi si cei care cred si simt ca animalele pot ajuta o persoana sa fie mai deschisa si mai comunicativa, chiar daca nu o pot vindeca. Deci, in multe cazuri, este recomandat ajutorul unui specialist. Unii psihiatri folosesc, cu bune rezultate, in terapia lor ciini si pisici.

Terapii cu ajutorul animalelor mici in spitalele pentru criminalii dezechilibrati psihic

In America exista un spital de maxima securitate pentru criminalii dezechilibrati psihic in care se utilizeaza o terapie cu ajutorul animalelor mici: pasari, pesti, hamsteri si porcusori de Guinea.

Iata citeva exemple:

Un pacient nu vorbea de mai bine de patru luni. Conducerea a decis sa-i dea in ingrijire o pasare. Aceasta statea noaptea intr-o colivie linga patul sau, iar in timpul zilei se aseza pe umarul lui. Cu timpul pacientul a inceput sa-i vorbeasca pasarii si, peste doua luni, si-a revenit complet, vorbind si cu oamenii.

Pasarea l-a transformat dintr-o persoana antisociala intr-un student eminent

Ceva similar s-a intimplat unui pacient care dorea sa se sinucida. I s-a dat spre ingrijire, de asemenea, o pasare.  Comportamentul lui antisocial si necooperant s-a schimbat. Ulterior el a marturisit ca se purta asa din cauza ca nu a simtit niciodata compasiune. Mica lui pasare l-a ajutat sa cistige aceasta calitate si acum este student la o facultate de biologie, ocupindu-se in mod special de ornitologie si incurajeaza alte institutii sa foloseasca animale in programele lor terapeutice.

Motanul Tigru a imblinzit tinerii delincventiCitiva baietii delincventi cu virste cuprinse intre 7 si 18 ani au fost trimisi de catre tribunal intr-o casa speciala unde se afla si un motan, numit Tigru. Acestea a reusit sa-i ajute sa se transforme din niste tineri salbatici si de necontrolat in baieti calmi si de incredere.

Ciinele Skeezer aduce alinare micutilor traumatizati

Copii care au fost chinuiti de lumea dura care ne inconjoara stiu ca prezenta unui ciine sau a unei pisici le aduce multa afectiune. Astfel, intr-un spital pentru copiii care sufera de afectiuni psihice din Maryland, un ciine numit Skeezer poate fi vazut ratacind liber prin saloane oferind afectiune copiilor. Acesti copii stiu ca nu vor fi respinsi. Ei pot, de asemenea, sa se simta in siguranta, netradati, daca isi vor dezvalui emotiile in fata ciinelui. Este un pas crucial care se face in recuperarea acestor micuti.

Persoanele care ingrijesc animale au tensiunea mai mica

Studiile au dezvaluit, de asemenea, ca ingrijirea unui animal conduce la beneficii reale in bolile psihice. De exemplu, s-a constatat ca oamenii care au animale au o tensiune mai mica. Expertii spun ca sansele de vindecare ale pacientilor care au animale sint sporite fata de cei care nu au. Cind o persoana linisteste un animal, ritmul cardiac al ambilor scade. Un studiu realizat la Universitatea Maryland din Baltimore in 1993 a aratat ca pacientii care au animale au o sansa crescuta de supravietuire dupa ce parasesc spitalul, comparativ cu acei pacienti care nu ingrijesc nici un animal.

Din 92 de pacienti, peste un an de la externare, 11 din cei 39 care nu aveau animale au murit, in vreme ce doar 3 din 59 detinatori de animale au murit.

Persoanele de virsta a treia simt cel mai mult nevoia  unei companii

Cresterea unui animal poate, de asemenea, umple golul din viata virstnicilor. Cind si propriii lor copii au devenit maturi, aceste persoane se pot simti din ce in ce mai impovarate, nefolositoare si, ce este mai rau,  abandonate de cei pe care ii iubesc. Aceasta creeaza de multe ori depresie. Un animal poate, cu toate acestea, sa umple golul creat in viata celor in etate.

Animalele de companie impreuna cu ingrijirea medicala corespunzatoare fac minuni

Animalele de companie pot fi de un real folos persoanelor care trecut prin perioade dificile, dar asta nu inseamna ca trebuie sa inlocuiasca asistenta medicala. Impreuna aceastea doua pot da rezultate foarte bune.

Pentru a zimbi trebuie sa aveti si motive. Pisica este un motiv de a incepe si a termina o zi cu zimbetul pe buze. De ce? Pentru ca, daca stiti sa-i asigurati conditiile necesare de hrana si de afectiune, este un animal de companie care va va rasplati cu buna dispozitie, prin jocurile ei. Trebuie doar sa aveti chef de ea. De ce sanatosi? Pentru ca prin simpla ei prezenta reduce riscurile anumitor maladii, in special cele cardiovasculare.

Pisicile – mereu cu ochii-n patru

De multe ori am citit cu totii in presa sau am vazut la televizor cazuri in care pisicile au devenit salvatoarele stapinilor lor. O femeie a recunoscut ca intr-o noapte a fost trezita de mieunaturile isterice ale pisicii sale. Si pe buna dreptate, pentru ca-i luase foc patul; femeia nu scosese din priza patura electrica. In legatura cu rostul acestui animal de companie, concluziile le trageti singuri!

Intarirea relatiilor

Aducerea unei pisici intr-o familie in care toti membrii o asteapta reprezinta un subiect de interes comun, care provoaca conversatii intre membrii acesteia in ciuda divergentelor asupra altor subiecte, permitind o descarcare afectiva, care antreneaza deblocarea anumitor inhibitii. In sinul unui cuplu care trece prin anumite probleme, prezenta calma a unei pisici dezvolta exprimarea tandretei, a dorintei de a asculta si a sensibilitatii fiecaruia cu privire la celalalt.   

Sa invatam cite ceva de la pisici

Persoanele care au pisici tind sa fie mai zimbitoare si traiesc mai mult decit cele care nu au animale de companie, resimtind un sentiment de bunastare in compania pisicilor lor. Ele va aduc esentialul starii de prosperitate; oricine are in miini o pisica pe cale sa toarca poate marturisi ca se simte bine.

Va invata sa acordati timp si micilor placeri, sa schimbati o privire trista cu una fericita, sa faceti plimbari mai dese in gradina. Cei care dorm cu pisica considera somnul lor de doua ori mai odihnitor. Si nu numai aceste binefaceri. Ginditi-va cit este de relaxant dupa o zi de munca agitata, cind, ajunsi acasa cu nervii la pamint, iar pisica dumneavoastra vine torcind la picioarele dumneavoastra, parca vrind sa va relaxeze!

Un rol-tampon asupra efectelor patogene ale stresului

Karen Allen, cercetator in domeniul Medicinei la Universitatea din Buffalo din Statele Unite, afirma ca pisica joaca un rol-tampon asupra efectelor patogene ale stresului. Doctorul sud-african J.S.J. Odendaal spune ca interactiunea cu o pisica creste nivelul a cinci agenti chimici naturali prezenti in creier. Aceste substante sint responsabile cu sentimentele caldurii, securitatii si actioneaza asupra stresului. Dupa ce au facut un studiu stiintific in Suedia, cercetatorii Dennis C. Turner si Gerulf Rieger au concluzionat ca atentia concentrata asupra pisicilor atenueaza gindurile rele, angoasa si sentimentele depresive.

Felinele, la fel de benefice ca si familia

Studii siintifice au demonstrat ca actiunea de a se ocupa in fiecare zi de o pisica reduce nivelul colesterolului si al trigliceridelor din singe, scade tensiunea arteriala si reduce riscurile maladiilor cardiace.

Persoanele in virsta care traiesc izolate, dar care au pisici manifesta niveluri de tensiune arteriala similare cu cele ale tinerelor care au multe contacte sociale, cu prietenii, cu familia. Aceste rezultate releva faptul ca pisica joaca un rol important la persoanele virstnice, moderind cresterea naturala a tensiunii arteriale. Micsoreaza riscurile maladiei cardiovasculare. Pisicile incetinesc efectele imbatrinirii asupra functiei cardiovasculare si aduc persoanelor virstnice izolate efecte psihologice la fel de benefice ca si un cadru familial. Stapinii de pisici consuma mai putine medicamente pentru afectiunile cardiace, presiune arteriala si insomnie.

Prezenta pisicilor permite efectuarea de importante reduceri de medicamente la azilurile de batrini. Germanii au luat in serios aceasta idee, evaluind la 9,2 miliarde de marci anual economiile din aceasta perspectiva.  

Cresterea rezistentei la boli

Dupa ce a condus un studiu care a durat 7 ani, Dennis R. Ownby, responsabil al Sectiei Alergologie si Imunologie de la Universitatea din Georgia, a ajuns la concluzia ca, atunci cind sint expusi zilnic pisicilor sau altor animale, copiii se confrunta cu endotoxine, care sint cunoscute pentru consolidarea sistemului lor imunitar. Studiul a demonstrat ca expunerea precoce la pisici sau ciini reduce riscul alergiilor. Relatia emotionala dezvoltata intre pisici si cei care se ocupa de ele are efecte directe asupra functionarii organismului. Astazi se poate cunoaste biochimia emotiilor. Substante ca dopamina, serotonina sint implicate in emotii. Aceste molecule au alte actiuni asupra omului si mai ales asupra durerii si a imunitatii. Profesorul Giovanni Ballarini, de la Universitatea din Parma, Italia, este doctor veterinar si zooantropolog, iar studiile sale stiintifice au demonstrat ca persoanele care detin pisici nu sufera asa de des de guturai, dureri de cap si alte maladii comparativ cu restul populatiei. Conform unui articol publicat in Lancet – un important ziar medical -, copiii crescuti in acelasi mediu cu pisicile dezvolta o mai buna rezistenta contra maladiilor de tot felul si nu sint motivul alergiilor dupa virsta de 7 ani.

Efectul torsului asupra oaselor

Dupa Sunday Telegraph din 18 martie 2001 exista noi probe stiintifice conform carora rezonanta torsului asupra corpului intareste oasele. Acest remediu a fost demonstrat pe persoane care sufereau de osteoporoza, carora durerile li s-au estompat.   

Binefaceri in plan social

Persoanele care au inteles binefacerile pe care pisicile le aduc pot foarte usor sa lege prietenii cu alti proprietari de pisici. La scolari, anumiti profesori au constatat ca acei copii care au acasa pisici au o atitudine mai serioasa, lucreaza mai bine si sint fericiti si mai sensibili.

Atunci cind le este frica sa doarma noaptea, prezenta afectiva a pisicii lor le inlatura aceasta teama. De asemenea, calmeaza durerile de cap si de dinti ale copiilor. Datorita prezentei unei pisici in mediul familial, copilul invata sa-si respecte semenul, caci pisica nu accepta tot ceea ce ii este planuit sa i se faca. Invata ceea ce-i place si va toarce drept recompensa. Copilul invata astfel sa aiba un simt al responsabilitatii si se maturizeaza.

Educatia – facilitata de pisiciConcentrindu-se asupra raporturilor cu pisicile, copiii introvertiti se exteriorizeaza, copiii visatori revin cu picioarele pe pamint, copiii hiperactivi se linistesc.   

Prezenta unei pisici (cu stapinul sau) la orele de curs ale  copiilor este mijlocul cel mai eficace de a-i invata pe cei mici respectul pentru ceilalti, aceasta intilnire ameliorind relatiile in cadrul scolii si favorizeaza o mai buna invatare a diferitelor discipline.  

Pentru asta, pisica trebuie pregatita acestui tip de intilnire – sa fie sociabila si sanatoasa -, iar prezenta constanta a stapinului este indispensabila. Experientele au demonstrat-o: la venirea unei pisici in sala de clasa a unor elevi, copiii se calmeaza, devin mai seriosi si respecta linistea necesara prezentei continue a pisicii. In aceasta situatie, copiilor le place sa-si exprime afectiunea si tandretea fata de noul camarad. Ei inteleg astfel ca trebuie sa vorbeasca incet si sa evite sa faca miscari bruste. Pina si scaunele si le asaza facind cit mai putin zgomot posibil. Prezenta unei pisici protejeaza ambianta colaborarii dintre copii si educatori. 

Imbunatatirea fizicului si moralului dupa operatii chirugicale

A putut fi constatat cu usurinta ca efectele benefice ale pisicilor asupra fizicului si moralului imbunatatesc recuperarile pacientilor dupa interventii chirurgicale importante. In acest sens, la centrul spitalicesc Georges Clémenceau de la Montaigu, in 1996, o pisica, numita Minette, se plimba pe culoarele etajului II. Marie-Annick Brachet afirma: Familiile sint mereu surprinse placut de prezenta Minettei… Minette ii inveseleste mult pe rezidenti… Ea se lasa usor manipulata de catre ei si sta pe genunchii lor. Se suie pe o masa pentru ca rezidentii sa se joace cu ea dupa-amiaza, iar seara face turul de garda.      

Prezenta afectuoasa a pisicilor imbunatateste starea de rezistenta a persoanelor in convalescenta.

Stim de mai multi ani ca posesia unui animal de companie este legata de o mai buna insanatosire dupa un atac cardiac, marturiseste Karen Allen, cercetator in Medicina de la Universitatea din Buffalo din Statele Unite.  

Pisicile au nevoie de noi

La moartea sotului meu, pisicile mele m-au ajutat sa depasesc acele momente foarte dificile. Aveau nevoie de mine. Compania lor imi aduce multa seninatate. In schimb, eu ma ocup de ele. Nu este o constringere, este o adevarata placere. Le privesc mult si le perii, spune Gilberte Debuisson, pictorita. Pisicile ne fac sa intelegem ca au nevoie de noi si devin foarte atente atunci cind stapinul lor este deprimat.

Pisicile – muze pentru artisti

Pisicile au inspirat si inspira inca artistii, pictori (Picasso), poeti, sculptori, coregrafi, compozitori, scenaristi, povestitori, decoratori, olari si desenatori.

Suflete pereche ale celor singuri

Pisicile isi imbarbateaza stapinii in momentele lor de solitudine. Pisicile ii fac sa zimbeasca si ramin in jurul lucratorilor care muncesc singuri: scriitori, gradinari, olari etc. Daca va multumiti doar sa va hraniti pisica si nu-i acordati o atentie minima, ii veti inspira sentimentul ca locuinta dumneavoastra este doar un restaurant si un dormitor comun. Dar, daca o mingiiati mereu pentru a-i arata afectiunea dumneavoastra, ea se va arata la fel de afectuoasa.Atunci cind privim pisicile jucindu-se, ne pufneste risul prin mimica si activitatile lor, retinindu-ne atentia. Risul este bun pentru plamini si pentru imbunatatirea digestiei. 

Mereu in forma, avind grija de pisici

Plimbarile in gradina, pregatirea unui asternut, asigurarea mesei zilnice, acestea sint actiuni care ne mentin in forma. Persoanele care iubesc maidanezele sint obligate sa iasa din casa mereu pentru a le aduce hrana. Aceste iesiri constituie o motivatie importanta pentru a se deplasa. Persoanelor virstnice le face bine sa iasa in timpul zilei. Pisicile de casa gasesc foarte amuzante jocurile cu sfoara pe care i-o intinde stapinul sau partidele de fotbal cu o minge de ping-pong, ceea ce ii pune in miscare pe stapinii lor fara ca ei sa realizeze acest lucru. 

Increderea in sine

De fiecare data cind le intilnim in cursul zilei, ele ne incurajeaza sa ne simtim utili si apreciati. Acelora care au nevoie le maresc increderea in sine. Ajutarea unei pisici din intimplare va va incalzi inima, iar ea va va cauta manifestarile de afectiune. Chiar daca pastreaza distanta, va face un efort pentru a va cunoaste. Adesea, se spune ca pisica este un animal rece si misterios. Totusi, ea va va invata repede obiceiurile. Modul ei de a-si exprima nevoile si de a va intilni este foarte subtil. Va astepta momentul cind cititi, de exemplu, pentru a veni usurel si a se aseza linga dumneavoastra. Aceste ritualuri traseaza legatura dintre om si pisica printr-un limbaj al sunetelor si al gesturilor linistite, calme. Supersensibile si receptive, pisicile au nevoie atit de o persoana care sa le hraneasca, cit si de una care sa le mingiie si sa se destinda cu ele.

Utilizari multiple

De asemenea, va pot proteja fructele din gradina alungind pasarile si rozatoarele, posibile pericole pentru dezvoltarea legumelor in stadiu de radacina din gradinile de legume. Ele ne scutesc de paianjeni, de muste si de tintari, pe care-i vineaza si ii maninca, actiune care este benefica si pentru sanatatea lor, caci aceste insecte contin taurina, acid aminat esential in alimentatia pisicilor pentru buna functionare a ochilor si a inimii lor.  

Pisicile fiind mici, gratioase si frumoase sint un element extraordinar de decor. O casa parca nu este completa fara o pisica in ea!

Asa ca nu stati daca ati ajuns pana aici cu cititul…v-ar place un animalut de companie.

  Mergeti acum si-l cumparati !

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close