Turmericul si curcumina sunt binefacatoarele corpului

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Turmericul şi Curcumina

Turmericul— poate fi cel mai eficient supliment nutriţional. Multe studii de calitate au arătat că aduce multe beneficii pentru organism şi creier. 

Turmericul este condimentul care dă curry-ului culoarea galbenă. A fost folosit în India de mii de ani ca un condiment şi ca plantă medicinală. Recent, ştiinţa a început să susţină ceea ce indienii ştiau de mult timp: conţine cu adevărat compuşi cu proprietăţi medicinale

Compuşii se numesc curcuminoide, dintre care cel mai important este curcumina. Aceasta este principalul ingredient din turmeric. Are efecte antiinflamatorii semnificative şi este un antioxidant puternic. Cu toate acestea, conţinutul turmericului în curcumină nu este mare – aproximativ 3% din greutate.

Majoritatea studiilor efectuate pe această plantă folosesc extracte de turmeric care conţin în special curcumină, cu doze ce depăşesc de obicei 1 gram pe zi.

Ar fi foarte greu să atingem aceste nivele utilizând doar condimentul turmeric în mâncare. Prin urmare, dacă doriţi să vedeţi care sunt toate efectele sale, atunci aveţi nevoie să luaţi un extract care conţine cantităţi importante de curcumină.Din păcate, curcumina este prea puţin absorbită în fluxul sanguin. În acest sens este de ajutor consumarea piperului negru cu aceasta, care conţine piperină, o substanţă naturală ce îmbunătăţeşte absorbţia curcuminei cu 2000%.

Se prefera înghitirea câteva boabe de piper întregi împreună cu suplimentul  de curcumină, pentru a îmbunătăţi absorbţia.

Curcumina este, de asemenea, solubilă în grăsime, aşa că poate fi o idee bună să o luaţi cu o masă grasă.

Prima Concluzie: turmericul este bogat în curcumină, o substanţă cu proprietăţi semnificative antiinflamatorii şi antioxidante. Majoritatea studiilor folosesc extracte de turmeric ce sunt standardizate pentru a include cantităţi mari de curcumină.

Curcumina este un compus natural antiinflamatorInflamaţia este deosebit de importantă. Ajută corpul să lupte împotriva invadatorilor străini şi are, de asemenea, rolul de a repara procesul inflamator. Fără inflamaţie, patogenii precum bacteriile pot cu uşurinţă să preia controlul asupra organismului nostru şi să ne omoare. Deşi inflamaţia acută (pe termen scurt) este benefică, poate deveni o problemă majoră atunci când este cronică (pe termen lung) şi se organizează nepotrivit împotriva propriilor ţesuturi ale organismului.

 Se crede acum că nivelul cronic, scăzut al inflamaţiei, joacă un rol important în aproape toate bolile occidentale cronice. Aici sunt incluse bolile de inimă, cancerul, sindromul metabolic, boala Alzheimer şi diferite afecţiuni degenerative .

De aceea, orice poate ajuta în lupta împotriva inflamaţiei cronice are importanţă în prevenirea şi chiar tratarea acestor boli. Curcumina fiind un antiinflamator atât de puternic, atinge eficacitatea unor medicamente antiinflamatorii . De fapt, curcumina vizează mai multe etape în procesul inflamator, la nivel molecular.

 Curcumina blochează NF-kB, o moleculă ce călătoreşte în nucleele celulelor şi activează genele legate de inflamaţie. Se crede că NF-kB joacă un rol major în multe boli cronice .

Fără a intra în prea multe detalii (inflamaţia este un subiect extrem de complicat), informaţia principală aici este că curcumina este o substanţă bioactivă ce luptă împotriva inflamaţiei la nivel molecular. În mai multe studii, puterea ei a fost comparată favorabil cu cea a medicamentelor antiinflamatorii, în afară de efectele secundare.

A doua Concluzie: inflamaţia cronică este cunoscută a fi un factor care contribuie la multe boli occidentale frecvente.

 

Curcumina poate inhiba multe molecule despre care se ştie că joacă un rol important în inflamaţie.


Turmericul creşte mult capacitatea antioxidantă a organismului

Procesele oxidative se crede că reprezintă unul dintre mecanismele îmbătrânirii şi al multor boli. Implică radicalii liberi, molecule foarte reactive cu electroni nepereche. Radicalii liberi tind să reacţioneze cu substanţe organice importante, cum sunt acizii graşi, proteinele sau ADN-ul. Principalul motiv pentru care antioxidanţii sunt atât de benefici este acela că protejează organismul de radicalii liberi. Curcumina este un antioxidant puternic care neutralizează radicalii liberi datorită structurii sale chimice. Însă curcumina îmbunătăţeşte, de asemenea, activitatea enzimelor, antioxidanţii proprii ai organismului . În acest fel, curcumina oferă puţin ajutor împotriva radicalilor liberi. Îi blochează direct, apoi stimulează mecanismele oxidanţilor organismului.

A treia Concluzie: curcumina are puternice efecte antioxidante. Neutralizează radicalii liberi, apoi stimulează enzimele, antioxidanţii proprii ai organismului.


Curcumina stimulează factorii neurotrofici derivaţi din creier, legaţi de funcţionarea mai bună a creierului şi de un risc mai mic al bolilor cerebrale

În trecut se credea că neuronii nu se pot diviza şi multiplica după prima parte a copilăriei. Cu toate acestea, acum se ştie că se întâmplă acest lucru. Neuronii sunt capabili să formeze noi conexiuni, iar în anumite părţi ale creierului se pot multiplica şi înmulţi. Unul dintre principalele motoare ale acestui proces este factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF), care este un tip de hormon de creştere ce funcţionează în creier. Multe boli frecvente ale creierului au fost legate de nivelul scăzut al acestui hormon. Printre acestea se află depresia şi boala Alzheimer.

Curcumina poate creşte nivelul de BDNF. Făcând acest lucru, poate fi eficientă în întârzierea sau ameliorarea multor boli cerebrale şi legate de funcţionarea scăzută a creierului pe măsura înaintării în vârstă. Există, de asemenea, posibilitatea de a îmbunătăţi memoria şi de a ne face mai inteligenţi. Are sens având în vedere efectele asupra nivelului BDNF, însă cu siguranţă acest lucru trebuie testat în studii controlate efectuate pe oameni .

A patra Concluzie: curcumina îmbunătăţeşte nivelul hormonului creierului BDNF, care creşte dezvoltarea noilor neuroni şi luptă împotriva diferitelor procese degenerative de la nivelul creierului. 

Curcumina duce la diverse îmbunătăţiri care ar trebui să scadă riscul bolilor de inimă

Bolile de inimă sunt cel mai mare “criminal” din lume. Au fost studiate de mai multe decenii, iar cercetătorii au învăţat multe despre ce se întâmplă. Se pare că bolile de inimă sunt foarte complicate şi există mai mulţi factori care contribuie la acestea. Curcumina poate ajuta la întârzierea multor etape în procesul bolilor cardiovasculare. Poate că principalul beneficiu al curcuminei, când vine vorba de bolile de inimă, este îmbunătăţirea funcţiei endoteliului, care este mucoasa vaselor de sânge. Este binecunoscut că disfuncţia endotelială este un factor major ce duce la bolile de inimă şi implică incapacitatea endoteliului de a regla tensiunea arterială, formarea cheagurilor de sânge şi diferiţi alţi factori. Mai multe studii sugerează că curcumina duce la îmbunătăţiri ale funcţiei endoteliale. Un studiu arată că este la fel de eficientă ca şi exerciţiile fizice, altul că funcţionează la fel de bine ca şi medicamentul atorvastatină. 

Însă curcumina reduce, de asemenea, inflamaţia şi oxidarea (aşa cum am arătat mai sus), care sunt şi ele importante în bolile de inimă. Într-un studiu, 121 pacienţi care au fost supuşi intervenţiei chirurgicale de bypass coronarian au fost puşi să ia fie placebo, fie 4 gr. de curcumină pe zi, cu câteva zile înainte şi după operaţie. Grupul care a luat curcumină a avut un risc mai mic cu 65% de a se confrunta cu un atac de cord în spital.

A cincea Concluzie: curcumina are efecte benefice asupra multor factori ce joacă un rol în bolile cardiovasculare. Aceasta îmbunătăţeşte funcţia endoteliului şi este un puternic agent antiinflamator si antioxidant.

 

Turmericul poate ajuta la prevenirea (şi chiar tratarea) cancerului

Cancerul este o boală teribilă, caracterizată de creşterea necontrolată a celulelor. Există multe forme diferite de cancer, dar care au câteva puncte comune – unele dintre acestea se pare că sunt afectate de suplimentele de curcumină. Cercetătorii au studiat curcumina ca pe o plantă benefică în tratamentul împotriva cancerului care se poate dezvolta şi răspândi la nivel molecular. Studiile au arătat că se poate reduce angiogeneza (dezvoltarea noilor vase de sânge în tumori), metastaza (răspândirea cancerului), dar şi cum curcumina contribuie la moartea celulelor canceroase. Mai multe studii au arătat că curcumina poate reduce dezvoltarea celulelor canceroase în laborator şi inhibă creşterea tumorilor la animalele de laborator.

Încă nu a fost testat în mod corespunzător dacă dozele mari de curcumină (de preferat cu un intensificator de absorbţie cum este piperul) pot ajuta la tratarea cancerului la oameni. Totuşi, există unele dovezi că pot ajuta la prevenirea apariţiei cancerului, în special a cancerelor sistemului digestiv (aşa cum este cancerul colorectal).

Într-un studiu efectuat pe un număr de 44 bărbaţi cu leziuni la nivelul colonului, care uneori devin canceroase, 4 gr. de curcumină pe zi timp de 30 de zile au redus numărul leziunilor cu 40%. Poate într-o zi curcumina va fi folosită împreună cu tratamentul convenţional pentru cancer. Este prea devreme pentru a putea fi siguri, însă arată promiţător şi acest lucru este studiat intens chiar în prezent.

A sasea Concluzie: curcumina duce la mai multe schimburi la nivel molecular care pot preveni şi poate chiar ar putea trata cancerul.Curcumina poate fi utilă în prevenirea şi tratarea bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă din lume şi o cauză majoră a demenţei. Din păcate, încă nu a fost găsit un tratament eficace pentru această boală. De aceea, prevenirea apariţiei ei este foarte importantă. Pot exista veşti bune în viitor, deoarece curcumina s-a constatat că trece de bariera hematoencefalică. Se ştie că inflamaţia şi procesele oxidative joacă un rol important în boala Alzheimer. Aşa cum ştim, curcumina are efecte benefice asupra acestor două probleme.

Însă un element cheie al bolii Alzheimer este depozitul de proteine numit plăci amiloide. Studiile arată că curcumina poate ajuta la eliminarea acestor plăci. Rămâne însă să se studieze corespunzător dacă curcumina poate încetini sau chiar vindeca boala Alzheimer.

A saptea Concluzie: curcumina poate traversa bariera hemetoencefalică şi s-a constatat că duce la diferite îmbunătăţiri în procesul patologic al bolii Alzheimer.

Pacienţii ce suferă de artrită răspund foarte bine la suplimentele cu curcumină

Artrita este o problemă comună în ţările occidentale. Există câteva tipuri diferite, dar majoritatea presupune un soi de inflamaţie a articulaţiilor. Având în vedere că curcumina este un puternic antiinflamator, are sens că ar putea fi de ajutor împotriva artritei. Mai multe studii au arătat că acest lucru este adevărat.

Într-un studiu efectuat pe pacienţi cu artrită reumatoidă, curcumina a fost chiar mai eficientă decât medicamentul antiinflamator. Multe alte studii au analizat efectele curcuminei asupra artritei şi au constatat îmbunătăţiri în cazul anumitor simptome.

A opta Concluzie: artrita este o afecţiune frecventă, caracterizată prin inflamaţia articulaţiilor. Multe studii au arătat că curcumina poate ajuta la tratarea simptomelor artritei şi în unele cazuri este mai eficientă decât medicamentele antiinflamatorii.Curcumina poate ajuta la întârzierea îmbătrânirii şi poate lupta împotriva bolilor cronice legate de vârstă

În cazul în care curcumina poate ajuta într-adevăr la prevenirea bolilor de inimă, cancer şi boala Alzheimer, atunci acest lucru ar putea avea beneficii evidente asupra longevităţii. De aceea, curcumina a devenit foarte populară ca supliment anti-îmbătrânire.

Dar având în vedere că se crede că oxidarea şi inflamaţia joacă un rol în îmbătrânire, curcumina poate avea efecte ce depăşesc prevenirea bolii. 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close