Tratament naturist cu urzica.
Urtica dioica, Urtica major Fam. Urticaceae.
Modul de folosire al urzicii pe afecţiuni:
Contra tusei
- Ceaiul din frunze de urzica şi vârfuri florifere, îndulcit cu miere sau zahăr se poate folosi si contra astmului şi a durerilor de piept.
- Decoctul rădăcinii şi al frunzelor de urzica se mai ia în tuse cu sânge şi diferite hemoragii sau la leşin,
Acnee
- Se consumă suc de urzici, 2 pahare pe zi, în cure de 3 săptămâni, cu o săptămână de pauză.
- Frunzele de urzică sunt antihemoragice şi antiinflamatoare, iar pe termen lung au efecte reglatoare endocrine foarte bune.
- Sunt recomandate în special la femei pentru boli de piele (acnee sau eczeme) care apar pe fondul dereglărilor hormonale.
- Tinctura de urzica se aplica prin tamponare local .
Afecţiuni virale şi bacteriene
- se face o cură cu suc de urzică câte 100 ml de 3 ori pe zi, luate în cură de minimum 30 zile. Ajută organismul datorită mineralelor şi vitaminelor conţinute.
Afecţiunile gurii, Afte bucale, Amigdalită
- sunt indicate cât mai multe gargare cu suc de urzici, 10, pe parcursul unei zile, în cure de 21-30 de zile.
Afecţiunile aparatului renal
- se beau 500-900 ml de suc de urzică dimineaţa pe stomacul gol
- are puternice efecte diuretice şi stimulează funcţia renală.
Afecţiunile ficatului
- se consumă câte 200 ml de suc de urzică în fiecare dimineaţă minimum 30 zile
Afecţiunile vezicii biliare
- Urzica este cel mai puternic remediu de curăţire a sângelui şi de spălare a toxinelor din rinichi.
- Cine sufera de infecţii ale tractului urinar sau pur şi simplu vrea să facă o curăţenie de primăvară în organism, să practice o cură de 4 săptămâni cu ceai de urzică.
- Prima ceaşcă se bea dimineaţa, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, alte 2 ceşti se beau peste zi.
- Pentru ca efectul să fie accentuat, ceaiul trebuie băut după metoda homeopatică, înghiţitură cu înghiţitură.
Alergii
- se consumă zilnic 2 pahare de suc de urzică pe stomacul gol, înainte de mesele principale.
- Acest suc are o acţiune puternic depurativă, reglează activitatea imunitară şi are efect antiinflamator.
- O cură durează minimum 21 de zile, cu 5 zile pauză, după care se poate relua.
- În afara sezonului se consumă siropul de urzică: 4-5 linguriţe pe zi, în cure de 1-2 luni. Se poate asocia cu trei fraţi pătaţi.
Alopecie
- 2 linguri de plantă mărunţită se va pune la 500 ml oţet. Se va lăsa timp de 10 zile după care se strecoară. Se foloseşte în amestec cu apă pentru clătirea părului sau la diferite afecţiuni cutanate unde de asemenea se pune diluat.
Anemie
- se consumă 1-2 pahare de suc de urzică pe zi.
- Simultan se consumă urzici fierte gătite, câte un castron 250g pe zi minimum, pentru aport masiv de minerale. De regulă cura durează 2 săptămâni.
- Efectele sunt mult mai puternice dacă se consumă şi 1-2 gălbenuşuri de ou pe zi şi cătină.
Anemie post-hemoragică
- se consumă 1-2 pahare de suc de urzică de 3 ori pe zi. Timp de 30 minute nu se mai consumă nimic. Simultan se consumă urzici fierte gătite, câte un castron pe zi minimum, pentru aport masiv de minerale. De regulă cura durează 2 săptămâni. Efectele sunt mult mai puternice dacă se consumă şi 1-2 gălbenuşuri de ou pe zi şi cătină.
Avitaminoze
- suc din plante proaspete câte 100 ml de 3 ori pe zi. Conţine foarte multe minerale şi vitamine uşor asimilabile de către orice organism, ajutând la refacerea organismului foarte repede. Se pot face chiar şi cure de mai lungă durată şi se poate de asemenea folosi cu alte sucuri de legume şi fructe.
- se consumă zilnic 2 pahare de suc de urzică pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Acest suc are o acţiune puternic depurativă, reglează activitatea imunitară şi are efect antiinflamator. O cură durează minimum 21 de zile, cu 5 zile pauză, după care se poate relua.
- În afara sezonului se consumă siropul de urzică: 4-5 linguriţe pe zi, în cure de 1-2 luni. Se poate asocia foarte bine cu angelica, cătină, ginseng, ţelină.
Boli de rinichi cronicizate
- se consumă câte 1 pahar de suc de urzici pe zi, dimineaţa, imediat după trezire. Tratamentul se menţine 20-30 zile şi are efecte diuretice şi regeneratoare asupra epiteliului renal.
Boli dermatologice (depurativ)
- pe cale bucală se face o cură de 10 zile de ceai de urzică, urmate de 10 zile pauză. Tratamentul se reia. E bine ca în ceai să se pună câte 1 linguriţă de bitter suedez. Se beau 3 căni pe zi. Extern se pun pe locurile bolnave comprese cu ceai de urzică- un pumn de frunze mărunţite opărite cu 250 ml apă clocotită, seara la culcare (peste comprese se pune un plastic, apoi o basma) timp de 30 zile.
Boli legate de circulaţia sângelui
- se fac băi de picioare cu rădăcină de urzică- adica doi pumni de rădăcini bine spălate şi tăiate mărunt, împreună cu 10 tulpini şi frunze de plantă se pun seara într-o căldare cu 5 litri de apă rece. A doua zi, lichidul şi plantele se încălzesc până la punctul de fierbere. Cu acest lichid, cât se poate de fierbinte, se fac băi de picioare pentru 20 de minute. În timpul băii plantele rămân înăuntru. Lichidul poate fi refolosit de 2-3 ori.
Bronşită-–Tinctură
- din 50 g de plantă mărunţită se vor pune în 250 ml alcool alimentar 70° în caz că se iau intern, sau sanitar dacă se iau extern. Se ţin 15 zile , apoi se strecoară.
- Se poate lua câte 1 linguriţă diluată intern de 3-4 ori pe zi.
- Sirop: se prepară din frunze proaspete de urzică care se toacă mărunt, după care se pun într-un borcan care se va umple de 3 sferturi. Se complectează volumul rămas cu miere de albine, amestecând apoi din când în când pentru omogenizare. Se lasă apoi timp de 30 de zile agitând borcanul zilnic. După 30 de zile se filtrează, obţinându-se un sirop verde, cu efecte detoxifiante şi reântineritoare excepţionale.
Căderea părului, Calviţie
- fiertura de urzică pusă în ultima apă de clătire face ca părul să fie mai sănătos şi frumos. Recent oamenii de ştiinţă au observat că la rândul ei rădăcina de urzică luată de această dată intern încetineşte sau opreşte procesele hormonale care duc la degradarea şi căderea firelor de păr cu vârsta. Se fac tratamente de câte 60 zile, timp în care se administrează si câte o jumătate de linguriţă de pulbere de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
Cefalee
- infuzie din frunze câte 3 căni pe zi, şi extern se aplică cataplasmă cu planta caldă. Se poate folosi şi tinctura, 1 linguriţă diluată la 100 ml apă luată la nevoie.
Ciclu menstrual neregulat
- Frunzele de urzică sunt antihemoragice şi antiinflamatoare, iar pe termen lung au efecte reglatoare endocrine foarte bune. Se poate asocia cu Creţişoară.
- se consumă suc de urzici, 2 pahare pe zi, în cure de 3 săptămâni, cu o săptămână de pauză.
Cloroză
- Urzica este cel mai puternic remediu de curăţire a sângelui şi de spălare a toxinelor din rinichi. Cine sufere de boli de piele şi are infecţii ale tractului urinar sau pur şi simplu vrea să facă o curăţenie de primăvară în organism, să practice o cură de 4 săptămâni cu ceai de urzică.
- Prima ceaşcă se bea dimineaţa, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, alte 2 ceşti se beau peste zi. Pentru ca efectul să fie accentuat, ceaiul trebuie băut după metoda homeopatică, înghiţitură cu înghiţitură. La capătul curei vă veţi simţi mai în formă ca niciodată, fiind capabili de un efort înzecit.
Creşterea părului
- 2 linguri de plantă mărunţită se va pune la 500 ml oţet. Se va lăsa timp de 10 zile după care se strecoară. Se foloseşte în amestec cu apă pentru clătirea părului sau la diferite afecţiuni cutanate unde de asemenea se pune diluat.
Demineralizare– se consumă 1-2 pahare de suc de urzică pe zi. Simultan se consumă urzici fierte gătite, câte un castron pe zi minimum, pentru aport masiv de minerale. De regulă cura durează 2 săptămâni. Efectele sunt mult mai puternice dacă se consumă şi 1-2 gălbenuşuri de ou pe zi şi cătină.
Dereglări glandulare- se consumă suc de urzici, 2 pahare pe zi, în cure de 3 săptămâni, cu o săptămână de pauză. Frunzele de urzică sunt antihemoragice şi antiinflamatoare, iar pe termen lung au efecte reglatoare endocrine foarte bune. Sunt recomandate în special la femei pentru boli de piele (acnee sau eczeme) care apar pe fondul dereglărilor hormonale. Se poate asocia cu Creţişoară, hamei, obligeană.
Dermatoze infecţioase şi alergice- se beau 500-900 ml de suc de urzică dimineaţa pe stomacul gol- are puternice efecte diuretice şi stimulează funcţia renală.
Diabet zaharat– cure de 1-2 luni cu suc de urzică câte 500 ml dimineaţa la trezire pe stomacul gol, apoi nu se mai consumă nimic timp de 30 minute. De asemenea se mai poate consuma înaintea celor trei mese principale o ceaşcă de cei de urzică. Rădăcinile şi frunzele de urzică fierte mai puţin de 5 minute conţin un hipoglicemiant (care face să scadă zahărul din sânge).
Diaree în special ale tuberculoşilor– se consumă infuzie câte 2-3 căni pe zi pentru efectul astringent pe care-l au suplimentar eliminând din organism toxinele acumulate. Asigură de asemenea vitamine şi minerale în special fier şi calciu.
Diaree rebelă– în aceste cazuri se va lua un ceai din seminţe de 2-3 ori pe zi.
Dizenterie– Urzica este cel mai puternic remediu de curăţire a sângelui şi de spălare a toxinelor din rinichi. Cine sufere de boli de piele şi are infecţii ale tractului urinar sau pur şi simplu vrea să facă o curăţenie de primăvară în organism, să practice o cură de 4 săptămâni cu ceai de urzică. Prima ceaşcă se bea dimineaţa, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, alte 2 ceşti se beau peste zi. Pentru ca efectul să fie accentuat, ceaiul trebuie băut după metoda homeopatică, înghiţitură cu înghiţitură. La capătul curei vă veţi simţi mai în formă ca niciodată, fiind capabili de un efort înzecit.
Dureri sciatice şi lumbago- se ating uşor locurile dureroase cu o urzică vie. În caz de sciatică se trece uşor o urzică pe piele pornind de la gleznă în sus, mai întâi pe partea exterioară, a piciorului şi a coapsei, apoi de la zona inghinală a piciorului se coboară în jos, pe partea interioară, până la călcâi. În final se trece cu urzica dintr-o parte în cealaltă a şezutului. Se repetă de 2 ori, apoi locurile urzicate se pudrează cu talc.
Eczeme cronice– se beau 500-900 ml de suc de urzică dimineaţa pe stomacul gol- are puternice efecte diuretice şi stimulează funcţia renală. Pe cale bucală se face o cură de 10 zile de ceai de urzică, urmate de 10 zile pauză. Tratamentul se reia. E bine ca în ceai să se pună câte 1 linguriţă de bitter suedez. Se beau 3 căni pe zi. Extern se pun pe locurile bolnave comprese cu ceai de urzică- un pumn de frunze mărunţite opărite cu 250 ml apă clocotită, seara la culcare (peste comprese se pune un plastic, apoi o basma) timp de 30 zile.
Enterite acute şi cronice– Urzica este cel mai puternic remediu de curăţire a sângelui şi de spălare a toxinelor din rinichi. Cine sufere de boli de piele şi are infecţii ale tractului urinar sau pur şi simplu vrea să facă o curăţenie de primăvară în organism, să practice o cură de 4 săptămâni cu ceai de urzică. Prima ceaşcă se bea dimineaţa, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, alte 2 ceşti se beau peste zi. Pentru ca efectul să fie accentuat, ceaiul trebuie băut după metoda homeopatică, înghiţitură cu înghiţitură. La capătul curei vă veţi simţi mai în formă ca niciodată, fiind capabili de un efort înzecit.
Enterocolite muco-membranoase– Urzica este cel mai puternic remediu de curăţire a sângelui şi de spălare a toxinelor din rinichi. Cine sufere de boli de piele şi are infecţii ale tractului urinar sau pur şi simplu vrea să facă o curăţenie de primăvară în organism, să practice o cură de 4 săptămâni cu ceai de urzică. Prima ceaşcă se bea dimineaţa, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, alte 2 ceşti se beau peste zi. Pentru ca efectul să fie accentuat, ceaiul trebuie băut după metoda homeopatică, înghiţitură cu înghiţitură. La capătul curei vă veţi simţi mai în formă ca niciodată, fiind capabili de un efort înzecit.
Epidermofiţie interdigitală (ciupercă la picioare)- –Tinctură din 50 g de plantă mărunţită se vor pune în 250 ml alcool alimentar 70° în caz că se iau intern, sau sanitar dacă se iau extern. Se ţin 15 zile apoi se strecoară. Se poate lua câte 1 linguriţă diluată intern de 3-4 ori pe zi. Extern se va tampona local. Se poate aplica şi tampon sub pansament.
Epistaxis- se consumă suc de urzici, 2 pahare pe zi, în cure de 3 săptămâni, cu o săptămână de pauză. Frunzele de urzică sunt antihemoragice şi antiinflamatoare, iar pe termen lung au efecte reglatoare endocrine foarte bune. Sunt recomandate în special la femei pentru boli de piele (acnee sau eczeme, de asemenea în caz de epistaxis, hemoragii nazale) care apar pe fondul dereglărilor hormonale. Se poate asocia cu Creţişoară.
Fistule perianale– pe cale bucală se face o cură de 10 zile de ceai de urzică, urmate de 10 zile pauză. Tratamentul se reia. E bine ca în ceai să se pună câte 1 linguriţă de bitter suedez. Se beau 3 căni pe zi. Extern se pun pe locurile bolnave comprese cu ceai de urzică- un pumn de frunze mărunţite opărite cu 250 ml apă clocotită, seara la culcare (peste comprese se pune un plastic, apoi o basma) timp de 30 zile.
Flebită– se fac băi de picioare cu rădăcină de urzică- doi pumni de rădăcini bine spălate şi tăiate mărunt, împreună cu 10 tulpini şi frunze de plantă se pun seara într-o căldare cu 5 litri de apă rece. A doua zi, lichidul şi plantele se încălzesc până la punctul de fierbere. Cu acest lichid, cât se poate de fierbinte, se fac băi de picioare pentru 20 de minute. În timpul băii plantele rămân înăuntru. Lichidul poate fi refolosit de 2-3 ori.
Gingivite– sunt indicate cât mai multe gargare cu suc de urzici, 10-15 pe parcursul unei zile, în cure de 21-30 de zile.
Gută- se beau 500-900 ml de suc de urzică dimineaţa pe stomacul gol- are puternice efecte diuretice şi stimulează funcţia renală.
Hemoragii nazale– se beau câte 200 ml de suc de urzică cu 15 minute înaintea meselor principale.
Hemoptizii– se beau câte 200 ml de suc de urzică cu 15 minute înaintea meselor principale.
Hemoragii uterine– se beau câte 200 ml de suc de urzică cu 15 minute înaintea meselor principale.
Hemoroizi hemoragici- se beau câte 200 ml de suc de urzică cu 15 minute înaintea meselor principale.
Hipermenoree- se beau câte 200 ml de suc de urzică cu 15 minute înaintea meselor principale. Extern se poate face infuzie din frunze şi se fac spălături sau se pot pune şi comprese.
Hipertensiune- se bea înainte de mesele principale câte o jumătate de pahar de suc de urzică. Pe lângă efectele de reglare a tensiunii arteriale, extractul apos de urzică are un efect protector asupra vaselor de sânge, împiedică sclerozarea şi rigiditatea acestora.
Hiperuricemie (exces de uree în sânge) – se beau 500-900 ml de suc de urzică dimineaţa pe stomacul gol- are puternice efecte diuretice şi stimulează funcţia renală.
Impotenţă- faceţi un aluat din 16 seminţe de urzică măcinate şi 60 g făină de secară, la care adăugaţi o jumătate de pahar de apă călduţă şi o lingură de miere. Formaţi 5 pateuri egale şi coaceţi-le la cuptor. Mâncaţi câte o plăcinţică în fiecare seară, după cină. Puteţi de asemenea să luaţi în fiecare zi, pe stomacul gol, câte 1 linguriţă de seminţe pisate amestecate cu miere. În uz extern urzica poate fi un afrodiziac. Tratamentul medieval consta în lovirea peste rinichi sau în fricţionarea zonei rinichilor cu urzici proaspete. În acest fel îşi impulsionau cavalerii medievali bărbăţia.
Inflamaţii bucale- sunt indicate cât mai multe gargare cu suc de urzici, 10-15 pe parcursul unei zile, în cure de 21-30 de zile.
Îngustarea vaselor coronariene- într-un lighean mare se toarnă infuzie de urzică călduţă. Aplecat cu trupul deasupra lui, bolnavul trebuie să se spele în zona inimii, masând locul uşor.
Insuficienţă renală (adjuvant)- se consumă câte 1 pahar de suc de urzici pe zi, dimineaţa, imediat după trezire. Tratamentul se menţine 20-30 zile şi are efecte diuretice şi regeneratoare asupra epiteliului renal.
Mătreaţă: 500 ml oţet de mere cu un pumn de frunze de urzică proaspete mărunţite. Se lasă la macerat timp de 2 săptămâni. Se strecoară apoi se pune în sticle mici la rece. Se îmbibă un tampon de vată în acest oţet şi apoi se fricţionează puternic rădăcina părului de 2 ori pe săptămână. La clătirea părului se poate pune o jumătate de cană de macerat de urzici la 2 litri de apă.
Menstruaţii neregulate- Urzica este cel mai puternic remediu de curăţire a sângelui şi de spălare a toxinelor din rinichi. Cine sufere de boli de piele şi are infecţii ale tractului urinar sau pur şi simplu vrea să facă o curăţenie de primăvară în organism, să practice o cură de 4 săptămâni cu ceai de urzică. Prima ceaşcă se bea dimineaţa, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, alte 2 ceşti se beau peste zi. Pentru ca efectul să fie accentuat, ceaiul trebuie băut după metoda homeopatică, înghiţitură cu înghiţitură. La capătul curei vă veţi simţi mai în formă ca niciodată, fiind capabili de un efort înzecit.
Menstruaţii abundente—Tinctură din 50 g de plantă mărunţită se vor pune în 250 ml alcool alimentar 70° în caz că se iau intern, sau sanitar dacă se iau extern. Se ţin 15 zile apoi se strecoară. Se poate lua câte 1 linguriţă diluată intern de 3-4 ori pe zi. Extern se va tampona local. Se poate aplica şi tampon sub pansament.
Micoze– pe cale bucală se face o cură de 10 zile de ceai de urzică, urmate de 10 zile pauză. Tratamentul se reia. E bine ca în ceai să se pună câte 1 linguriţă de bitter suedez. Se beau 3 căni pe zi. Extern se pun pe locurile bolnave comprese cu ceai de urzică- un pumn de frunze mărunţite opărite cu 250 ml apă clocotită, seara la culcare (peste comprese se pune un plastic, apoi o basma) timp de 30 zile.
Leucemie– Urzica este cel mai puternic remediu de curăţire a sângelui şi de spălare a toxinelor din rinichi. Cine sufere de boli de piele şi are infecţii ale tractului urinar sau pur şi simplu vrea să facă o curăţenie de primăvară în organism, să practice o cură de 4 săptămâni cu ceai de urzică. Prima ceaşcă se bea dimineaţa, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, alte 2 ceşti se beau peste zi. Pentru ca efectul să fie accentuat, ceaiul trebuie băut după metoda homeopatică, înghiţitură cu înghiţitură. La capătul curei vă veţi simţi mai în formă ca niciodată, fiind capabili de un efort înzecit.
Lichen plan-Tinctură din 50 g de plantă mărunţită se vor pune în 250 ml alcool alimentar 70° în caz că se iau intern, sau sanitar dacă se iau extern. Se ţin 15 zile apoi se strecoară. Se poate lua câte 1 linguriţă diluată intern de 3-4 ori pe zi. Extern se va tampona local. Se poate aplica şi tampon sub pansament.
Litiază renală– se face o cură cu suc de urzică, câte 100 ml de 3 ori pe zi, care ajută la reglarea metabolismului şi dacă se consumă şi miere cu lămâie contribuie la dizolvarea pietrelor.
Obezitate- Urzica este cel mai puternic remediu de curăţire a sângelui şi de spălare a toxinelor din rinichi. Cine sufere de boli de piele şi are infecţii ale tractului urinar sau pur şi simplu vrea să facă o curăţenie de primăvară în organism, să practice o cură de 4 săptămâni cu ceai de urzică. Prima ceaşcă se bea dimineaţa, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, alte 2 ceşti se beau peste zi. Pentru ca efectul să fie accentuat, ceaiul trebuie băut după metoda homeopatică, înghiţitură cu înghiţitură. La capătul curei vă veţi simţi mai în formă ca niciodată, fiind capabili de un efort înzecit.
Pancreatite– Sirop: se prepară din frunze proaspete de urzică care se toacă mărunt, după care se pun într-un borcan care se va umple de 3 sferturi. Se complectează volumul rămas cu miere de albine, amestecând apoi din când în când pentru omogenizare. Se lasă apoi timp de 30 de zile agitând borcanul zilnic. După 30 de zile se filtrează, obţinându-se un sirop verde, cu efecte detoxifiante şi reântineritoare excepţionale. Se mai poate folosi şi sucul câte 100 ml de 3 ori pe zi.
Paraziţi intestinali- suc de urzică câte 100 ml de 3 ori pe zi, împreună cu alte sucuri, eventual cu morcov sau ridichi care sunt foarte eficiente.
Pete pe piele, în special însoţite de mâncărimi- dispar cu ajutorul ceaiului de urzică (vezi cura de primăvară) şi cu un regim pentru ficat. Extern se pune compresă cu ceai.
Psoriazis- pe cale bucală se face o cură de 10 zile de ceai de urzică, urmate de 10 zile pauză. Tratamentul se reia. E bine ca în ceai să se pună câte 1 linguriţă de bitter suedez. Se beau 3 căni pe zi. Extern se pun pe locurile bolnave comprese cu ceai de urzică- un pumn de frunze mărunţite opărite cu 250 ml apă clocotită, seara la culcare (peste comprese se pune un plastic, apoi o basma) timp de 30 zile.
Răceli frecvente– Tinctură din 50 g de plantă mărunţită se vor pune în 250 ml alcool alimentar 70° în caz că se iau intern, sau sanitar dacă se iau extern. Se ţin 15 zile apoi se strecoară. Se poate lua câte 1 linguriţă diluată intern de 3-4 ori pe zi. Extern se va tampona local. Se poate aplica şi tampon sub pansament.
Răni greu vindecabile– suc de urzică aplicat local, pentru efectul de refacere al ţesuturilor.
Retenţii urinare– Urzica este cel mai puternic remediu de curăţire a sângelui şi de spălare a toxinelor din rinichi. Cine sufere de boli de piele şi are infecţii ale tractului urinar sau pur şi simplu vrea să facă o curăţenie de primăvară în organism, să practice o cură de 4 săptămâni cu ceai de urzică. Prima ceaşcă se bea dimineaţa, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, alte 2 ceşti se beau peste zi. Pentru ca efectul să fie accentuat, ceaiul trebuie băut după metoda homeopatică, înghiţitură cu înghiţitură. La capătul curei vă veţi simţi mai în formă ca niciodată, fiind capabili de un efort înzecit.
Reumatism- Frunzele de urzică fac bine la reumatism. Pentru calmarea durerilor reumatismale de la nivelul mâinii, bătrânii foloseau frunzele de urzică pe care le striveau şi le puneau apoi sub formă de comprese pe locul dureros. În trecut se loveau locurile afectate cu urzici vii. Urmarea: o erupţie de băşicuţe, deci o activare a circulaţiei sângelui. Urzica are efect revulsiv. Acest procedeu puţin cam barbar, este mai eficient decât multe alifii minune din farmacii.
Rezistenţă scăzută la infecţii– se consumă câte 200 ml de suc de urzică în fiecare dimineaţă minimum 30 zile şi apoi timp de 30 minute nu se mai consumă nimic.
Sângerări menstruale abundente– se consumă suc de urzici, 2 pahare pe zi, în cure de 3 săptămâni, cu o săptămână de pauză. Frunzele de urzică sunt antihemoragice şi antiinflamatoare, iar pe termen lung au efecte reglatoare endocrine foarte bune. Sunt recomandate în special la femei pentru boli de piele (acnee sau eczeme) care apar pe fondul dereglărilor hormonale. Se poate asocia cu coajă de stejar.
Sclerodermie- se consumă câte 200 ml de suc de urzică în fiecare dimineaţă minimum 30 zile şi apoi timp de 30 minute nu se mai consumă nimic.
Seboree-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 500 ml oţet. Se va lăsa timp de 10 zile după care se strecoară. Se foloseşte în amestec cu apă pentru clătirea părului sau la diferite afecţiuni cutanate unde de asemenea se pune diluat.
Sterilitate feminină şi masculină– se consumă câte 200 ml de suc de urzică în fiecare dimineaţă minimum 30 zile şi apoi timp de 30 minute nu se mai consumă nimic.
Supuraţii- Tinctură din 50 g de plantă mărunţită se vor pune în 250 ml alcool alimentar 70° în caz că se iau intern, sau sanitar dacă se iau extern. Se ţin 15 zile apoi se strecoară. Se poate lua câte 1 linguriţă diluată intern de 3-4 ori pe zi. Extern se va tampona local. Se poate aplica şi tampon sub pansament.
Tromboflebită- se fac băi de picioare cu rădăcină de urzică- doi pumni de rădăcini bine spălate şi tăiate mărunt, împreună cu 10 tulpini şi frunze de plantă se pun seara într-o căldare cu 5 litri de apă rece. A doua zi, lichidul şi plantele se încălzesc până la punctul de fierbere. Cu acest lichid, cât se poate de fierbinte, se fac băi de picioare pentru 20 de minute. În timpul băii plantele rămân înăuntru. Lichidul poate fi refolosit de 2-3 ori.
Tulburări de menopauză– Tinctură din 50 g de plantă mărunţită se vor pune în 250 ml alcool alimentar 70° în caz că se iau intern, sau sanitar dacă se iau extern. Se ţin 15 zile apoi se strecoară. Se poate lua câte 1 linguriţă diluată intern de 3-4 ori pe zi. Extern se va tampona local. Se poate aplica şi tampon sub pansament.
Tumori maligne– Urzica este cel mai puternic remediu de curăţire a sângelui şi de spălare a toxinelor din rinichi. Cine sufere de boli de piele şi are infecţii ale tractului urinar sau pur şi simplu vrea să facă o curăţenie de primăvară în organism, să practice o cură de 4 săptămâni cu ceai de urzică. Prima ceaşcă se bea dimineaţa, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, alte 2 ceşti se beau peste zi. Pentru ca efectul să fie accentuat, ceaiul trebuie băut după metoda homeopatică, înghiţitură cu înghiţitură. La capătul curei vă veţi simţi mai în formă ca niciodată, fiind capabili de un efort înzecit.
Tuse convulsivă Sirop: se prepară din frunze proaspete de urzică care se toacă mărunt, după care se pun într-un borcan care se va umple de 3 sferturi. Se complectează volumul rămas cu miere de albine, amestecând apoi din când în când pentru omogenizare. Se lasă apoi timp de 30 de zile agitând borcanul zilnic. După 30 de zile se filtrează, obţinându-se un sirop verde, cu efecte detoxifiante şi reântineritoare excepţionale.
Ulcer stomacal- se consumă câte 200 ml de suc de urzică în fiecare dimineaţă minimum 30 zile şi apoi timp de 30 minute nu se mai consumă nimic.
Ulcer varicos –Tinctură din 50 g de plantă mărunţită se vor pune în 250 ml alcool alimentar 70° în caz că se iau intern, sau sanitar dacă se iau extern. Se ţin 15 zile apoi se strecoară. Se poate lua câte 1 linguriţă diluată intern de 3-4 ori pe zi. Extern se va tampona local. Se poate aplica şi tampon sub pansament.
Uremie– Urzica este cel mai puternic remediu de curăţire a sângelui şi de spălare a toxinelor din rinichi. Cine sufere de boli de piele şi are infecţii ale tractului urinar sau pur şi simplu vrea să facă o curăţenie de primăvară în organism, să practice o cură de 4 săptămâni cu ceai de urzică. Prima ceaşcă se bea dimineaţa, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, alte 2 ceşti se beau peste zi. Pentru ca efectul să fie accentuat, ceaiul trebuie băut după metoda homeopatică, înghiţitură cu înghiţitură. La capătul curei vă veţi simţi mai în formă ca niciodată, fiind capabili de un efort înzecit.
Urticarie– se consumă câte 200 ml de suc de urzică în fiecare dimineaţă minimum 30 zile şi apoi timp de 30 minute nu se mai consumă nimic. Extern se va aplica cataplasmă cu plantele fierte.
Vaginită atrofică (în asociere cu alte plante)- se consumă câte 200 ml de suc de urzică în fiecare dimineaţă minimum 30 zile şi apoi timp de 30 minute nu se mai consumă nimic. Se vor putea face şi spălături vaginale cu ceai din frunze. Se pot asocia cu multe alte plante: creţişoară, coada şoricelului, gălbenele, iasomie, etc.
Varice- intern suc de urzică câte 100 ml de 3 ori pe zi timp de 2 luni. Extern se poate face spălături şi chiar cataplasme cu plantă caldă. Se poate asocia foarte bine cu castan sălbatec. Se fac băi de picioare cu rădăcină de urzică- doi pumni de rădăcini bine spălate şi tăiate mărunt, împreună cu 10 tulpini şi frunze de plantă se pun seara într-o căldare cu 5 litri de apă rece. A doua zi, lichidul şi plantele se încălzesc până la punctul de fierbere. Cu acest lichid, cât se poate de fierbinte, se fac băi de picioare pentru 20 de minute. În timpul băii plantele rămân înăuntru. Lichidul poate fi refolosit de 2-3 ori.
Compoziţie chimică a urzicii:
oficinale sunt frunzele (Folium Urticae) şi uneori rădăcina ( Radix Urticae) conţin: substanţe azotoase, toţi aminoacizii esenţiali: amine (acetilcolină, histamina), glucide (mono, di, şi trizaharide), clorofilă, fitol, protoporfirina, carotenoide (beta- caroten, xantofilă, licopen, violaxatină), tanin, vitaminele A, B2, B12, C, K, acid folic, mucilagii, clorofilă, săruri minerale, cetone, substanţe proteice, acid folic. Are foarte multe enzime care nu se găsesc în alte plante de primăvară. Conţinutul lor în fier este mai important decât cel al spanacului.
Acţiunea farmaceutică a urzicii:
Intern:
- antianemic puternic (mai ales frunzele), creşte diureza eliminând acidul uric şi clorurile (rădăcinile şi mai ales seminţele), depurativ, antimicrobian, hemostatic, trofic, emolient, diuretic, antidiareic, astringent puternic, expectorant, activează circulaţia sângelui cu eliminare de histamină, antiseptic, hipoglicemiant. Stimulent al secreţiilor gastro-intestinale şi hepatopancreatice.
- Tonic pancreatic, emenagog mai ales seminţele. Afrodiziac bun (seminţele), galactogog favorizând secreţie de lapte. Imuno-stimulator şi imuno-reglator (mai ales rădăcinile). Astringent în enterite muco-membranoase, enterite acute şi cronice, diaree ale tuberculoşilor.
- Datorită conţinutului în vitamina K se pot folosi în oprirea hemoragiilor diferite. Hematopoetic stimulează formarea de elemente figurate ale sângelui. De asemenea micşorează flora microbiană din tractul digestiv şi reduce cantitatea de zahăr din sânge putându-se folosi şi la diabet, în special cu alte plante. Revitalizant, vitaminizant (mai ales frunzele). Conţine de asemenea multă vitamina A care ajută la refacerea ţesuturilor intern sau extern.
- Vitaminizează şi remineralizează organismul, elimină starea de anemie, echilibrează sistemul de apărare al organismului, acţionează limitând sau înlăturând multiplicarea bacteriilor patogene. Are efect deosebit în bronşite şi astm, fluidifică secreţiile bronşice şi favorizează eliminarea lor prin expectoraţie, combate tusa, stimulează metabolismul, stimulează secreţia biliară, secreţia pancreatică, gastrică şi intestinală, stimulează digestia, combate diareea dizenteria şi stările inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv, acţionează împotriva viermilor intestinali, fluidifică sângele, scade glucoza din sânge, are acţiune hemostatică, oprind sângerarea.
- Măreşte cantitatea de urină eliminată, contribuind la îndepărtarea substanţelor toxice din sânge şi din întreg organismul. Favorizează eliminarea masivă a acidului uric pe cale renală, stimulează secreţia glandelor mamare la femeile lăuze. Activează regenerarea ţesuturilor şi cicatrizează rănile atât intern cât şi extern. Favorizează favorabil reumatismul şi guta. Provoacă scăderea temperaturii corpului în diferite stări febrile.
Extern: cicatrizant, contribuind la refacerea ţesuturilor. Astringent bun, antiinflamator puternic, rezolutiv asigurând dispariţia ne purulentă a produselor patologice urmată de resorbţia acestora. Tonic capilar şi combate foarte eficient mătreaţa.
Prepararea produselor din urzica
Culegerea Frunzele- se pot folosi proaspete după spălare sau se pun la uscat. Frunzele tinere se culeg în marie sau începutul lui aprilie. Cele mai eficiente sunt frunzele proaspete.
Infuzie de urzica: -1 lingură de frunze mărunţite se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se consumă 3 ceaiuri pe zi.
Infuzie concentrată de urzica: -Din 2 linguri de plante se foloseşte tot infuzie cu care se vor face băi sau comprese. La hemoroizi se asociază cu alte plante ( coada şoricelului, gorun, gălbenele)
Rădăcina de urzica – după dezgropare, se taie mărunt, se spală într-un curent de apă rapid şi apoi se lasă la zvântat. Se pot prepara proaspete sau uscate la sore, până devin casante. Se depozitează în pungi de hârtie.
Decoct de urzica:-2 linguri de rădăcini mărunţite se vor pune la 500 ml apă. Se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară şi se fac spălături pentru creşterea părului.
Planta proaspătă (frunze) se spală şi se lasă puţin umede apoi se trec prin storcătorul de fructe. Se ia câte 1 linguriţă de suc din acesta de 3 ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor eventual diluat şi dacă nu există contra indicaţii în amestec cu miere.
Suc de urzica- se taie cât mai fin 2 mâini de frunze de urzică după ce au fost foarte bine spălate. Se adaugă la ele 200 ml apă. Se amestecă cu o lingură de lemn, se macerează 4-5 ore la temperatura camerei, apoi se trec prin storcătorul de fructe. Sucul se consumă imediat după preparare. Este bine să se consume înaintea meselor şi 30 minute să nu se mai consume nimic. Se poate consuma câte 200 ml de 3 ori pe zi.
Pulbere de urzica: se macină cu râşniţa de cafea plantă uscată (frunze, rădăcină sau seminţe). Se ia 1 linguriţă sub limbă pentru 10 minute, apoi se înghite cu apă. Se face de 3 ori pe zi cu 15 minute înaintea meselor.
Tinctură de urzica: 50 g plantă (preferabil proaspătă), rădăcină sau seminţe, în funcţie de ce se doreşte se pune într-un borcan. Se toarnă deasupra 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţine apoi timp de 15 zile agitând des. Se strecoară după trecerea timpului şi se pune în sticluţe de capacitate mai mică. Administrare: 10 picături până la 1 linguriţă de 3-4 ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor principale, se ia numai pe stomacul gol. Se poate şi dilua cu apă în funcţie de toleranţa individuală.
Sirop de urzica: se prepară din frunze proaspete de urzică care se toacă mărunt, după care se pun într-un borcan care se va umple de 3 sferturi. Se complectează volumul rămas cu miere de albine, amestecând apoi din când în când pentru omogenizare. Se lasă apoi timp de 30 de zile agitând borcanul zilnic. După 30 de zile se filtrează, obţinându-se un sirop verde, cu efecte detoxifiante şi reântineritoare excepţionale.
Precauţii: seminţele de urzică se iau în doze mai mici de 15 g pe zi, altfel fiind toxice, producând inflamaţii reno-urinare.
Cura de primăvară. Urzica este cel mai puternic remediu de curăţire a sângelui şi de spălare a toxinelor din rinichi. Cine sufere de boli de piele şi are infecţii ale tractului urinar sau pur şi simplu vrea să facă o curăţenie de primăvară în organism, să practice o cură de 4 săptămâni cu ceai de urzică. Prima ceaşcă se bea dimineaţa, pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, alte 2 ceşti se beau peste zi. Pentru ca efectul să fie accentuat, ceaiul trebuie băut după metoda homeopatică, înghiţitură cu înghiţitură. La capătul curei vă veţi simţi mai în formă ca niciodată, fiind capabili de un efort înzecit.
Produse naturiste pe baza de Urzica
Urzica 70capsule
vitaminizant, mineralizant, înviorează întregul organism
Ingrediente/capsulă: 0,25 g urzică (Urticae herba)
Efecte: contribuie la formarea globulelor roșii, este suport pentru purificarea și fluidizarea sângelui, reduce sângerarea și hemoragia, scade colesterolul. Are efect favorabil asupra circulației în ansamblul ei, menține normală funcția urinară și sănătatea prostatei, reduce acumularea de fluide în corp. Menține sănătatea sistemului hepato-biliar, stimulează secreția pancreatică, contribuie la menținerea glicemiei în limite normale. Ușurează simptomele răcelilor, menține articulațiile flexibile, crește imunitatea, menține sănătatea pielii și a corpului.
Recomandări: ca adjuvant în efort fizic și psihic intens, eliminarea toxinelor din corp, hidropizie, diaree, diabet, litiaze, hemoragii, avitaminoze, celulită, în perioada de creștere
Mod de utilizare: ca supliment alimentar
Doza zilnică recomandată: 2 x 3 capsule/zi, pe stomacul gol
Fabricat in Romania