Hepatita acută – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Hepatita acută.

Boală acută a ficatului, caracterizată prin necroza celulelor hepatice. De regulă cauzele sunt virale, iar tratamentul incorect conduce la transformarea hepatitei acute în hepatită cronică, formă agresivă, persistentă a hepatitei, ce necesită un tratament anevoios şi îndelungat.

Hepatita acută se manifestă prin semne generale de boală infecţioasă: icter (colorarea galbenă a tegumentelor), urină închisă la culoare şi scaun deschis (cretos), dureri de cap, stare generală de oboseală, lipsa apetitului, etc.           

Chiar dacă nu aveţi o afecţiune depistată încă, este bine să vă faceţi o analiză de sânge cel puţin o dată pe an, pentru a vedea dacă nu cumva aveţi o afecţiune a ficatului. Dacă nu vă plac dulciurile, probabil că aveţi o afecţiune a ficatului. Când nu suportaţi anumite mâncăruri probabil că este o insuficienţă hepatică. Bolile ficatului se numesc în mare boli hepatice sau mai popular hepatite cu toate că nu sunt de fapt toate hepatite.

Dacă pentru hepatita infecţioasă sau virală nu se face tratament decât la spitale de specialitate, din foarte multe motive bine definite şi reale, pentru diferitele afecţiuni care le face ficatul (şi sunt foarte multe altele, nu numai ciroza şi icterul) există foarte multe tratamente tradiţionale la poporul nostru şi care sunt foarte eficiente şi utile.

Un lucru mai puţin cunoscut. Iaurtul consumat ca aliment zilnic sporeşte cantitatea de interferon care este o substanţă foarte importantă pentru mărirea capacităţii de apărare a organismului.

Dieta in hepatita

În hepatită, primul obiectiv al dietei este dezintoxicarea ficatului, uşurându-i astfel propriile sale eforturi de eliminare a toxinelor: prin piele (icter), scaun (decolorat) şi urină hipercromă. Dezintoxicările trebuie să fie blânde, datorită fondului general al organismului- lipsit de energie.

Se folosesc alimente remedii: lămâi, cireşe, fragi, agrişe, pepene verde, prune, struguri, mere- sub formă de sucuri în prima parte a bolii, apoi sub formă de salate bine mărunţite şi legumele: spanac, salată, morcovi, gulii, ţelină, pătrunjel, fasole verde. Legumele cu celuloză dură- ca ridichiile, varza, castraveţii, etc se vor folosi doar sub formă de sucuri.

Evacuarea reziduurilor trebuie să fie promptă şi regulată, de aceia se vor face clisme mici (0,5 l ceai călduţ) pentru a evita purgaţiile, care sunt interzise. Este foarte importantă problema scaunului: ficatul bolnav nu poate anihila toxinele, astfel că ele se aglomerează în intestine; întârzierea eliminării (constipaţie) face ca aceste toxine să fie absorbite de ficat, îmbolnăvindu-l mai tare; se creează astfel un cerc vicios care menţine boala şi chiar o agravează. Din aceste considerente, diureza trebuie să fie accelerată prin sucuri depurative de castraveţi, sfeclă, ridiche neagră, morcovi, ţelină, leuştean, lămâi, mere, cireşe, grep, păpădie, etc.

Pe măsură ce boala se ameliorează, se pot da alimente fierte- soteuri, pireuri, budinci- distribuite în mese mici şi dese. Hrana prelucrată termic nu trebuie să depăşească 50%, pe măsura toleranţei organismului, putându-se ajunge la o proporţie de până la 80%. Este bine ca înainte de masă bolnavul să mestece bine bucăţele de morcovi ori ţelină crude sau frunze de pătrunjel până extrage tot sucul lor, iar pasta seacă rămasă o poate arunca.

Treptat şi cu multă prudenţă, se introduc proteinele de origine animală şi chiar lipidele: 1-2 ouă pe săptămână, carne slabă de pasăre (fără pieliţă), peşte slab (cod, şalău, ştiucă, etc), lapte acru sau dulce, brânză de vaci sau caş proaspăt, ulei crud, smântână proaspătă, mici cantităţi de unt proaspăt. Totul se fierbe, nimic nu se prăjeşte.

Prin alimentaţie şi nu numai, este important să se asigure o anumită cantitate de vitamine, săruri minerale şi oligoelemente în care ficatul bolnav este deficitar. O enumerare sumară cuprinde: vitamina C, vitamina E (tocoferol), vitamina B6 (piridoxina), drojdie de bere (crudă, amestecată cu miere, 2-3 linguriţe zilnic) calciu şi magneziu.

Durata regimului este mare, un an, urmând ca şi după încheierea lui să se renunţe complet la procedeele culinare ne dietetice. În timpul regimului sunt absolut interzise: carnea (cu excepţia celei de pui şi peşte), brânzeturile grase, fermentate, legumele uscate ori cu celuloză dură, aluaturile, nucile, alunele, cacao, cafea, condimente, orice fel de alcool, sucurile preparate în comerţ. Pâinea la început exclusă din dietă, poate fi introdusă treptat, pe măsura creşterii toleranţei.

Tipurile de hepatita

Hepatita cu virus de tip A are un potenţial de contaminare crescut. Este boala neglijenţei şi a ne respectării condiţiilor de igienă, fiind denumită boala mâinilor murdare. Rar se transmite prin apă sau alimente. Virusul A se află în sânge, în materii fecale şi în urina bolnavului în faza acută a bolii, de unde se elimină prin scaun, începând cu 2-3 săptămâni înainte de apariţia icterului şi continuă în primele 8-21 de zile (la unii chiar luni de zile).

Hepatitele cu virusuri de tip B,C,D, pătrund în organism accidental prin injecţii, transfuzii sau plasmă. De la infectare până la declanşarea bolii trec 60-180 zile. După ce a pătruns în organism persistă ani de zile. Hepatitele cu virus B şi C sunt cele mai grave cu forme severe. Prezintă riscul de cronicizare în proporţie destul de mare, după vindecare unii bolnavi continuă să fie purtători de viruşi şi ce este semnificativ nu au un tratament specific.

Diagnosticul se pune numai după o analiză de laborator. În hepatita B este suficient dacă se constată antigenul Australia (Ag HBs), dar în celelalte se constată pozitivarea transaminazelor şi a bilirubinei. În cazul hepatitei C reacţia pozitivă a anticorpilor apare la 3-6 luni de la debutul bolii şi se negativează dacă tratamentul este corect în câteva luni. Hepatita C se poate întâlni la cei care au mai mulţi parteneri de sex, au făcut transfuzii de sânge sau transplanturi sau cei care au fost injectaţi cu o seringă ne sterilizată. Hepatita C nu se răspândeşte prin strănut, sărut, îmbrăţişare sau contact sexual normal.

Simptome: dispare pofta de mâncare, apar dureri de cap, irascibilitate, stări de oboseală, vărsături, dureri abdominale, uneori constipaţie. Febra este de cele mai multe ori prezentă (37-38). Mai pot fi diferite dureri de articulaţii, ameţeli şi multe alte simptome. La hepatita A durează 5-7 zile şi apoi apare coloraţia tegumentelor adică icterul. Perioada cea mai contagioasă este cea de dinaintea apariţiei icterului. Culoarea bolnavului devine galben verzuie, se vede foarte bine la globii oculari, sub limbă şi în palme. Scaunele se decolorează şi urina devine portocalie închis.  Este cazul să fie tratat numai în spitale. Fazele cronice pot fi mai bine ajutate.

Fitoterapia in caz de hepatita

Important de reţinut: celula hepatică este una dintre celulele care se regenerează mai lent şi din această cauză durata tratamentelor va fi de minimum 6 luni.

Este o metodă importantă de tratament în hepatită. Este larg accesibilă şi convenabil sub aspect financiar. El se face pe ambele căi de atac- intern şi extern- sub diferite forme: infuzii, macerate, tincturi, băi, cataplasme, etc. Printre plantele folosite se numără şi unele legume cum ar fi ridichea neagră, varza ori cerealele- grâu, orz.

            Se vor putea folosi următoarele plante medicinale: afin, aglică, albăstrele, aloe, angelică, anghinare, arginina, armurariu, bănuţi, boz, cartofi, călţunaşi, călin, cicoare, cimbru, ciuboţica cucului, coacăz negru, coada calului, coada şoricelului, dracilă, gălbenele, ghinţură, ginseng, grâu, ienupăr, lămâi, lemn dulce, leurdă, leuştean, linariţă, Liv 52, lumânărică, măcriş, măslin, mentă, mesteacăn, morcov, muşeţel, orz, păpădie, pătrunjel, pelin, pin, pir, porumb, pufuliţă cu flori mici, ridiche neagră, rostopască, salvie, schinduf, schisandra, secară, silimarina, sfeclă de zahăr, sfeclă roşie,  siminoc, soc, sulfină, sunătoare, ştevie, trifoişte de baltă, turiţă mare, usturoi, usturoiţă, varză, ventrilică, zmeur.

       Modul de folosire al plantelor medicinale:

Afin (Vaccinum myrtilis) frunze infuzie 2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este bine să se consume acest ceai după hepatite sau alte afecţiuni ale ficatului. Este şi un ceai astringent foarte util pentru dispariţia diareei.

Aglică (Filipendula hexapetala) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Este util pentru efectul de curăţire al organismului.

Albăstrele (Centaurea cyanus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Este util pentru efectul de eliminare al toxinelor din organism. Este bun şi ca antibiotic.

Aloe (Aloe vera) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se poate lua şi ca praf care se pune o jumătate de linguriţă sub limbă şi apoi se înghite cu puţină apă. Este foarte util pentru efectul laxativ.

Aloe (aloe vera) şi lumânărică (Verbascum phlomoides) câte 3 linguri din fiecare se vor pune la 1 litru de vin de struguri de bună calitate. Se ţine apoi timp de 8 zile, agitând des. Se strecoară. Se pune în sticlă cu dop închis ermetic la rece. Se vor lua câte 50 ml de 3 ori pe zi. Util în toate formele de hapatită.Alun (Corylus avelana) 1-2 linguriţe de muguri se pun zdrobiţi la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Se poate folosi şi tinctura. Este util pentru refacerea celulară.

Angelica (Angelica arhanghelica) conţine un hormon feminin foarte util femeilor. Se va pune 1 linguriţă de rădăcină la 250 ml apă şi se fierbe apoi 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Rădăcină se poate pune mărunţită 1 linguriţă la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Este util pentru refacerea celulară şi pentru efectul antibiotic. Poete reface celula hepatică.

Anghinare (Cynara scolymus)- 1 linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară. Se stă pe partea dreaptă 15 minute, după ce se bea. Se ia numai înainte de mese. Util la toate afecţiunile ficatului sau bilei. Stimulează funcţia antitoxică a ficatului şi diureza. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Arginina- se foloseşte pentru eliminarea produşilor toxici din organism conform prospectului producătorului. Se găseşte la orice magazin naturist.

Armurariu (Silybum marianum)- seminţe decoct din 1 linguriţă la 250 ml apă se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Conţine silimarină care este foarte utilă pentru refacerea celulei hepatice.

Bănuţi (Bellis perenis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Are un efect antibiotic şi poate ajuta la distrugerea virusului.

Boz (Sambucus ebulus)– fructe macerate în oţet- o linguriţă de fructe macerate se iau pentru a ajuta la drenarea bilei. Există în comerţ la magazinele naturiste o serie de preparate care sunt foarte utile şi care se consumă conform indicaţiilor producătorului.

Cartofi (Solanum tuberosum) se poate consuma suc de cartofi câte 100 ml de suc luat înainte de masă cu 15 minute. Se ia de 3 ori pe zi, în cure de mai lungă durată. Aduce în organism o serie de enzime şi minerale foarte utile organismului. Se poate de asemenea fierbe cu coajă cu tot şi consuma cu coajă cu tot care este foarte sănătoasă. Sucul de cartofi este foarte util cu suc de morcovi şi varză.

Călin (Viburnum opulus)1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică pentru efectul antibiotic.

Călţunaşi (Bellis perenis)1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Are un efect antibiotic şi poate ajuta la distrugerea virusului.

Cătina (Hippophae rhamnoides)- 2 linguri de fructe zdrobite se pun la 500 ml apă clocotită. Se acopere apoi pentru 15 minute. Se strecoară. Se bea toată cantitatea în cursul zilei. Ulei de cătină zilnic câte 1 linguriţă. Există în magazinele naturiste foarte multe produse cu cătină şi mai ales ulei de cătină care este foarte eficient în drenarea vezicii biliare şi pentru refacerea celulei hepatice. Se foloseşte conform indicaţiilor date de producător.

Cicoare (Cichorium intybus) 2 linguriţe rădăcină se pun în 200 ml apă rece, se fierbe timp de 5 minute, se lasă să se limpezească, se bea o treime pe stomacul gol dimineaţa iar restul în două reprize, înainte de mese. Cele mai importante utilizări sunt: hepatita cronică evolutivă, hepatita cronică stabilizată, dischinezia biliară, constipaţia cronică, acneea, furunculoza. Este contraindicată în afecţiunile acute hepato-biliare. Se poate consuma însă şi 2-3 căni pe zi, pentru efectul laxativ. Util şi la slăbire.

Cimbru (Satureja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică pentru efectul antibiotic pe care-l are această plantă.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită (cu flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se poate folosi şi rădăcina. 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pentru efectul de liniştire nervoasă, antibiotic şi chiar de calmarea durerilor. Se poate folosi şi sub formă de praf din care se ia câte o jumătate de linguriţă care se pune sub limbă pentru 5 minute apoi se înghite cu apă, fiind mai eficient aşa.

Coacăz negru (Ribes nigrum) se indică folosirea fructelor crude, praf făcute ceai 2 linguriţe de fructe zdrobite puse pentru 8 ore în 250 ml apă pentru a se muia apoi se fierb pentru 5 minute şi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este foarte util pentru dezintoxicarea organismului şi suplimentarea organismului cu o serie de minerale. Există în magazinele naturiste foarte multe produse cu aceste fructe. Se folosesc conform indicaţiilor producătorului. Se poate folosi şi coacăzul roşu cu toate că are mai puţine principii active ca cel negru, dar este util.

Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică în special pentru efectul diuretic pe care-l are şi ajutând în acest fel la eliminarea toxinelor, dar este util şi pentru mineralele care le conţine, în special siliciu.

Coada şoricelului (Achillea milefolium)– 2 linguriţe de flori mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară. Este foarte util pentru că măreşte secreţia biliară şi prin aceasta ajută la curăţirea ficatului de toxine. De asemenea calmează colicile (durerile) la ficat.

Dracila (Berberis vulgaris) 2 linguri de scoarţă mărunţită se pun la 500 ml apă şi se vor fierbe timp de 3 minute. Se bea fracţionat peste zi. Drenează căile hepato-biliare, antifebrilă, calmantă, antispastică, acţiune slab antibiotică. Unii alcaloizi au acţiune antibiotică, de asemenea ajută la diminuarea spasmelor şi colesterolului.

Gălbenele (Calendulla officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică pentru efectul antibiotic şi de drenare a ficatului.

Ghinţură (Gentianea lutea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică pentru faptul că are principii active amare care ajută la mărirea secreţiilor în special ale vezicii biliare.

Ginseng- se foloseşte conform prospectului fabricantului. Se pare că ajută foarte mult pe cei mai în vârstă care sufere de această boală. Ajută sistemul ganglionar şi capacitatea organismului de a lupta cu boala creşte. Atenţie trebuie să fie asupra faptului că această plantă poate avea şi efecte secundare din care notăm: sângerări ale nasului, insomnii, dureri de cap, vomitări, nervozitate. Scade nivelul zahărului din sânge, deci atenţie şi cei care au diabet. În cantităţi mari poate duce la hipertensiune.

Grâu (Triticum aestivum)  măcinat mare sau uruială cu miere şi ulei în cantităţi, câte 1 lingură de 3 ori pe zi. Se poate însă folosi foarte bine şi seminţele germinate consumate câte 100 g de 3 ori pe zi, aducând organismului, minerale, vitamine, enzime şi ajutând în acest fel la vindecare. Se pot însă folosi şi tărâţele de grâu câte 3-6 linguri pe zi, simple sau muiate cu apă, ceai sau lapte.

Ienupăr (Jenuperis comunis) bace de ienupăr se pot lua şi consuma în cură. Se va face în prima zi luându-se 4 bucăţi care se vor mărunţi în gură, apoi se înghit. A doua zi se ia cu 1 bucată în plus, adică 5 , a treia 6 şi se creşte treptat până la 15 bucăţi, după care se scade câte 1 pe zi până se ajunge la 4 bucăţi. Se face acest lucru de 2 ori pe an. Nu se indică celor cu afectarea renală gravă. Se poate de asemenea lua tinctură (există la toate magazinele naturiste). Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

Lămâie (Citrus limonium)- suc de la 1-2 lămâi băut cu paiul zilnic pentru a distruge pietrele de la ficat. Se poate dilua cu apă după gust şi dacă nu există contra indicaţii se poate pune şi miere. De asemenea datorită vitaminei se indică ca antioxidant şi chiar pentru distrugerea virusului deoarece contribuie la întărirea imunităţii organismului.

Lemn dulce (Glycyrrhiza echinata sau glabra)– această plantă poate avea puternice proprietăţi antivirale datorită glycyrrhizinei. Dacă se foloseşte pe termen lung această plantă are efecte marcante asupra hepatitei, în cazurile când interferonul nu funcţionează în special. În aceste cazuri se poate da această plantă sub formă de praf câte o jumătate de linguriţă de 3 ori pe zi. Se pune sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite. Atenţie că poate reacţiona cu anumite medicamente şi consumarea pe termen lung poate duce la afecţiuni grave ca tensiune ridicată, umflături, dureri de cap.

Leurdă (Allium ursinum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică în special pentru efectul diuretic pe care-l are şi ajutând în acest fel la eliminarea toxinelor din organism şi pentru principiile antibiotice conţinute.

Leuştean Levisticum officinale)- se va putea consuma în mâncare cu orice ocazie. Se poate de asemenea pune 2 linguriţe de rădăcină şi se fierbe timp de 5 minute în 200 ml lapte. Se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate îndulci cu miere dacă nu există contra indicaţii. Este şi laxativ.

Linariţa (Linaria vulgaris)– 8 linguri rase de flori se pun la 1 litru de apă şi se fierbe timp de 3 minute apoi se strecoară. Se bea fracţionat pe parcursul unei zile. Plantă depurativă indicată mai ales celor cu tendinţa spre constipaţie şi care transpiră puţin. Flavonoidele au efect depurativ. Se indică mai ales bolnavilor care au şi constipaţie.

Lumânărică (Verbascum phlomoides)- flori– tinctură câte 20 picături de 3 ori pe zi, diluate în 100 ml apă. Sunt foarte eficiente în gălbinare (icter). 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică în special pentru efectul diuretic pe care-l are şi ajutând în acest fel la eliminarea toxinelor şi pentru efectul antibiotic.

Măcriş (Rumex acetosa)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică datorită faptului că stimulează eliminarea secreţiilor biliare.

Măslin (Olea europea) se indică folosirea uleiului de măsline extra-virgin luat câte 1 lingură dimineaţa la trezire, perioade lungi de timp ajutând la diminuarea colesterolului, curăţirea organismului de toxine şi prin aceasta la refacerea mai rapidă. Este şi laxativ.

Mentă (Mentha piperita) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Stimulează secreţiile biliare şi ajută la o serie de afecţiuni stomacale.

Mesteacăn- muguri- 1 linguriţă de muguri mărunţiţi se fierb în 250 ml apă timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă câte 2-3 căni pe zi. Sunt utili în toate afecţiunile ficatului.

Mesteacăn (Betula verrucosa) are saponozide, rezine, mucilagii, etc. Poate combate cu mare succes bolile renale şi de asemenea o serie întreagă de infecţii ale aparatului uro-genital. Se va pune 2 linguriţe de frunze bine mărunţite de mesteacăn la 250 ml de apă în clocot. Se va lăsa apoi acoperit 20 de minute şi se va strecura. Se adaugă la acesta obligatoriu un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar.  Se lasă apoi 6 ore şi se poate abia atunci consuma. 

Cu 4 linguriţe de plantă preparate identic, se obţine un ceai concentrat care se poate consuma în cursul zilei. La acest ceai este obligatoriu să se pună un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar înainte de a se consuma. Se indică ca diuretic fiind cel mai util ceai, în plus are capacitatea de a elimina acidul uric, colesterolul în exces şi multe alte toxine.

Pentru aceste efecte deosebite se indică a fi folosit în: afecţiuni renale, vezicale chiar calculoză renală ,(fiind foarte utilă combinaţia cu coada racului în acest caz), scleroză, afecţiuni cardiace, diabet. În plus este un antiinflamator cutanat şi articular putând fi folosit cu succes la artroze, reumatism, hipertensiune, edemele cardiace, boli de ficat, dereglări uremice. Foarte important este faptul că distruge stafilococul auriu fiind deci şi un excelent antibiotic.

Se mai poate folosi seva, mugurii, coaja, ameţii. Seva este extraordinară la afecţiuni renale sau oculare. Intern seva se ia te 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Se pot face cure de lungă durată.

Morcov (Daucus carota) seminţe- 1 linguriţă, pusă în 250 ml apă rece şi fiert apoi 10 minute. Se strecoară şi se beau 3 căni pe zi. Se mai poate face seminţele praf şi se ia o linguriţă de 3 ori pe zi. Se pune sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite. De asemenea se poate face tinctură şi se vor lua în acest caz câte 20 picături de 3 ori pe zi. Sucul de morcovi este foarte util zilnic cel puţin 600 ml. Sucul obţinut din rădăcini proaspete se indică să se folosească câte 100 ml de 3 ori pe zi.

Este foarte indicat să se folosească cu suc de cartofi şi varză perioade mai lungi de timp. Dacă apare îngălbenirea pielii înseamnă că au fost foarte multe toxine în organism şi nu s-au putut elimina aşa de repede şi se va face o pauză de 3-7 zile după care se poate relua. Este una dintre cele mai indicate terapii.

Muşeţel (Matricaria chamomilla) se folosesc florile câte 1 linguriţă de flori se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se indică datorită principiilor antibiotice (azulene) pe care le are. În magazinele naturiste există ulei sau alte preparate cu muşeţel care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului.   

Suc de orz (Hordeum vulgare)  verde- se spală planta tânără în mai multe ape, apoi se toacă mărunt şi se pune în centrifugă. Se consumă câte 50 ml dimineaţa amestecat cu suc de mere înainte cu 30 minute de a mânca şi seara cu 30 minute înainte de cină. Se mai poate folosi şi cu suc de morcov sau de fructe de pădure. În cazul unei afecţiuni mai grave se va folosi de 3 ori pe zi. Se pot face cure oricât de lungi pentru că cu cât se continuă cura mai multe zile cu atât va fi mai bine pentru organism.

Păpădie (Traxacum officinale) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se pot de asemenea folosi tije florale primăvara în cure de 30 zile timp în care se va consuma dimineaţa la trezire câte 10 tije florale, după ce se spală şi apoi se rupe floarea (se consumă fără floare. Se asemenea se poate folosi frunza în diferite salate zilnic. Contribuie la drenarea vezicii biliare.

Pătrunjel (Petroselium crispus) suc proaspăt de pătrunjel din frunze, câte 150 ml pe zi luate de preferinţă dimineaţa pe stomacul gol. Se vor pune împreună cu 300 ml de suc de morcovi. Are efect foarte puternic de combatere a virusurilor de hepatită A,B,C. Se face o cură de 4 săptămâni în acest fel. De asemenea se pot folosi şi rădăcinile sub formă de suc în amestec cu suc de morcovi.

La 100 ml suc de morcovi se va pune doar 10-20 ml suc de pătrunjel fiind un suc mai tare şi care se suportă mai greu de organism. Contribuie foarte mult la drenarea ficatului. Se poate face de asemenea un vin cu 200 g de pătrunjel frunze şi rădăcină mărunţite care se pun la 1 litru de vin şi se lasă la temperatura camerei timp de 10 zile apoi se strecoară. Se va lua câte 1 linguriţă diluată.

De asemenea din 500 g de pătrunjel (rădăcină şi frunze, puse la 1 litru de apă se fierbe până scade la jumătate şi apoi se strecoară. Din acesta se va putea lua câte 50 ml de lichid dimineaţa la trezire.

Pelin (Artemisia absinthum)– 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2 căni la icter (gălbinare). Este un drenor hepatic foarte eficient. Se pot folosi şi sub formă de tinctură câte 20 picături de 3 ori pe zi. De asemenea se poate lua şi sub formă de praf câte o jumătate de linguriţă de praf luată sub limbă pentru 5 minute apoi înghiţită cu apă. Se foloseşte atât pentru efectul de drenare cât şi pentru efectul antibiotic. Se indică în special la cei care au şi colesterolul foarte crescut.

Pin (Pinus silvestris) se poate folosi ramuri tinere (vârfuri), muguri, ace, conurile verzi încă ne dezvoltate, 2 linguriţe mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul antibiotic puternic pe care-l are şi pentru efectul de refacere a celulei ficatului la care poate contribui.

Pir (Agropyron repens)- 1 linguriţă de rădăcină se fierbe 5 minute în 250 ml apă. Se aruncă această apă şi se pune alta. Se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni în afecţiunile ficatului. Se foloseşte pentru efectul de eliminare al toxinelor din organism. Este şi un bun laxativ.

Porumb (Zea mays) se foloseşte uleiul obţinut din germeni de porumb. Se ia câte 1 lingură dimineaţa la trezire pentru efectul de curăţire al canalelor biliare şi pentru că ajută la scăderea colesterolului.

Pufuliţă cu flori mici (Epilobium parviflorum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Ajută la drenarea ficatului şi chiar la lupta cu virusul. În unele cazuri este extrem de eficient.

Ridiche (Raphanus sativus nigrum)- 1 linguriţă de suc de ridiche se ia pe zi. Nu este voie să se ia mai mult fiind toxic în cantitate mai mare, pentru afecţiunile ficatului. Se mai poate lua cu suc de morcovi, caz în care cele 2 (20 ml) linguri de suc de ridichi se pun la 200 ml de suc de morcovi. Este foarte util pentru a ajuta la dizolvarea pietrelor de la bilă şi pentru curăţirea canalelor din ficat, lucru care face ca să fie util şi în tratarea hepatitei deoarece prin aceasta ajută la vindecarea mai rapidă.

Ridiche suc cu untdelemn în părţi egale se ia 1-2 linguriţe pe zi în boli hepatice.Rostopască (Chelidonium majus)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se strecoară, apoi se va bea în cursul întregii zile cu linguriţa (câte 1 linguriţă la fiecare oră. Nu se depăşeşte această cantitate în cursul unei zile, fiind toxică.

Se pune la fiert 1 litru de apă. Se lasă apoi la răcit pentru 10 minute, apoi se va pune 1 linguriţă de rostopască praf. Se acopere de seara până dimineaţa când se va pune în acest lichid după strecurare 200 ml miere. Se pune totul într-o sticlă bine închisă la frigider. Se agită bine înainte de ase administra. Se va lua din acest lichid din oră în oră  (10-12 ori pe zi) câte 1 lingură. În acest timp este bine să se consume şi zilnic sucul de la o lămâie. Decongestionează ficatul, drenează căile hepato- biliare. Este unul dintre cele mai vechi remedii.

Rostopasca– 2 linguri se pun la 1 litru de vin şi lasă la temperatura camerei pentru 10 zile. Se strecoară apoi şi se mai pune la acest preparat 200 g de miere. Se ia din acest preparat câte 1 lingură de 3 ori pe zi, preferabil înainte de mese cu 15 minute.

            Rostopasca conţine o substanţă coptizina care are acţiunea de a stimula mişcarea de contracţie a vezicii biliare. Este însă foarte important să nu se depăşească doza prescrisă pentru că în acest caz poate avea efecte toxice.

Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Ajută la reglarea întregului organism şi are şi principii antibiotice.

Schinduf (Trigonela foenum graecum) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este foarte utilă la toţi cei care au suplimentar şi afecţiuni pancreatice. Ajută la refacerea ficatului. Se poate lua şi sub formă de praf obţinut cu râşniţa de cafea câte o jumătate de linguriţă pus sub limbă de 3 ori pe zi. Se înghite după 5 minute cu apă.

Este planta mult indicată de medicina orientală fiind folosită în toate medicaţiile indicate de medicii arabi, chinezi sau cei din orient. Are foarte multe efecte deosebite pentru ficat şi în unele cazuri se pare că ajută la refacerea celulei hepatice.

Schisandra- este o plantă folosită de medicina chineză şi japoneză. Fructele acestei plante au efect protector asupra ficatului şi un efect antioxidant. În general nu are efecte negative. Se va lua conform indicaţiilor producătorului.

Secară (Secale cereale)- 2 linguriţe de seminţe se pun la fiert în 300 ml apă timp de 20 minute. Se mai lasă apoi 20 minute, acoperite şi se strecoară. Este indicat să se consume 3-4 căni pe zi. Se poate consuma şi secară încolţită câte 100 g de 3 ori pe zi, sau în amestec cu germeni de grâu. Ajută la refacerea celulei hepatice şi totodată oferă organismului minerale şi vitamine.

Silimarina- produs din Armurariu naturist foarte eficient. Se foloseşte conform prospectului. Se găseşte la toate farmaciile şi magazinele naturiste.

Siminoc (Helichrysum arenarius) 1 linguriţă de flori se pune la 250 ml apă  şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, între mese, ori tinctură de 3 ori pe zi câte 10 picături cu 30 minute înaintea meselor. Este folosită în medicina tradiţională în formele de icter febril. Se poate folosi şi tinctura câte 10 picături de 3 ori pe zi.

Sfeclă de zahăr (Beta vulgaris)  suc– se beau câte 50 ml de 3 ori pe zi în bolile hepatice. Se poate consuma cu suc de morcovi, cartofi, pătrunjel, etc.

Sfecla roşie (Betula vulgaris rubra) se poate consuma rădăcina crudă rasă sau suc de rădăcină obţinut cu ajutorul storcătorului de fructe. Se poate folosi cel mai bine în combinaţie cu suc de morcovi în părţi egale consumându-se câte 100 ml din fiecare fel de 3 ori pe zi. Este foarte eficient pentru ajutorul care-l dă ficatului la regenerarea celulei. Se poate de asemenea folosi şi fiert (Este mai puţin eficient ca şi crud, pentru că nu conţine enzimele) sau copt în diferite preparate culinare.     

Soc (Sambucus nigra)  1 linguriţă de plantă mărunţită (flori)se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Este foarte util pentru că ajută organismul să se debaraseze de toxine.

Sulfină (Melilotus albus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Este o plantă care are un efect foarte puternic în curăţirea vaselor de sânge chiar şi din ficat şi conţine şi principii antibiotice.

Sunătoarea (hipericum perforatum)- 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un antiinflamator hepatic şi intestinal. Există şi o serie de preparate cu această plantă la toate magazinele naturiste şi se foloseşte conform prospectului producătorului în aceste cazuri. Uleiul volatil hipericina şi taninul au acţiune: antiseptică, astringentă, cicatrizantă. Ajută de asemenea la dispariţia inflamaţiilor

Ştevie (Rumex alpinus)– 2 linguriţe de rădăcină se spală bine apoi se pune la 250 ml lapte şi se lasă la macerat timp de 12 ore (de seara până dimineaţa. Se va strecura dimineaţa şi se va consuma câte 1 linguriţă pe oră. Se va face până la dispariţia icterului- De obicei în 3 zile trece icterul cu acest procedeu. Este o plantă care produce o depurare puternică a organismului.

Trifoişte de baltă (Meniantes trifoliata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică să se folosească mai ales cu ştevie în combinaţie fiind foarte eficientă în acest caz, indicată mai ales la cei care au pielea deja îngălbenită.

Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se poate folosi în toate cazurile în care se doreşte curăţirea ficatului de toxine.

Usturoi (Alium sativum) Un tratament care a dat în multe cazuri rezultat se poate face cu usturoi. Acest tratament va ajuta la curăţirea ficatului de toxine. Aveţi nevoie de 3 căţei de usturoi care se curăţă, apoi se zdrobesc şi se amestecă în părţi egale cu sare. Se pune apoi în tifon şi se rulează ca o ţigară de mărimea unei ţigări şi de lungă şi de groasă. Se taie apoi în două părţi egale. Una se pune sub buza superioară cât mai adânc (chiar sub nas –pe partea interioară a gurii. Celălalt se va pune sub limbă cât mai adânc. Se va sta apoi cu gura deschisă deasupra unui vas cu apă în el. În timp de 20 de minute. Este un procedeu nu prea comod, dar care curăţă ficatul foarte eficient. Pot spune că este un procedeu chiar dur. Se face acest lucru timp de 2-3 zile la rând. După o perioadă de 8 zile se mai poate repeta o dată acest procedeu. Simplu se poate folosi în alimentaţie pentru efectul antibiotic puternic pe care-l are.

Usturoiţă (Alliaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică mai ales pentru efectul antibiotic.

Varză (Brasica oleracea) cel mai util este să se folosească zilnic sub formă de suc (minimum 50 ml de 3 ori pe zi, eventual în combinaţie cu suc de morcovi şi cartofi.

Extern se pot aplica pe regiunea ficatului frunze de varză crudă strivite. Se pot ţine în funcţie de toleranţa individuală până la 24 ore.

Ventrilică (Veronica officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Are un efect de curăţire al ficatului şi chiar de refacere al celulei hepatice.    Zmeur (Rubus idaeus)- frunze verzi 2 linguriţe se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, sau se pot adăuga la alte ceaiuri ca adaus pentru gust. De asemenea frunze strivite se face cataplasmă în cazul durerilor la ficat.

Metode naturiste eficiente de protectie a ficatului

 • 1 linguriţă de ulei se poate lua seara la culcare pentru a vă feri de constipaţie.
 • În toate afecţiunile ficatului este foarte bine ca defecaţia să se facă foarte uşor, fără eforturi, lucru care se poate regla foarte bine cu ajutorul alimentaţiei.
 •  Dezintoxicarea organismului este obligatorie înainte de începerea tratamentului. Este bine să se facă 7 zile cu sucuri de legume şi fructe şi ceaiuri, clisme zilnic.

            Argila de asemenea se poate lua zilnic. La început se va pune 1 linguriţă la 250 ml apă şi se lasă de seara până dimineaţa. Se bea doar apa de la suprafaţă, fără să se agite conţinutul. După 3-5 zile se poate agita şi se bea şi apa aceasta tulbure, fără depuneri care vor fi lăsate la fundul cănii. Se face zilnic cu efecte foarte bune pentru ficat.

 Reţete de ceaiuri combinate pentru hepatita

Reţeta 1:

 • Compoziţie: g flori de sunătoare, 100 g miere, 100 g ulei de măsline.
 • Preparare: se amestecă bine toate şi se pun într-un borcan bine închis la frigider.
 • Administrare: se consumă 1-3 linguriţe pe zi(copiii) sau 1-3 linguri pe zi adulţii, între mese.
 • Acţiunea terapeutică: ajută la evacuarea bilei, stimulează secreţia biliară este hepato-protector, bactericid şi calmant pentru mucoasa tubului digestiv. Este un leac străvechi folosit în bolile bilei, ficatului, şi gastroduaodenale. Nu se ţine decât 3 zile la temperatura camerei sau 15 zile la rece. Nu se dă diabeticilor.

Reţeta 2:

 • se pun 2 linguriţe rase de rădăcină de cicoare prăjită în 150 ml apă rece.
 • După ce dă în clocot, se continuă fierberea încă 5 minute. Se lasă să se decanteze.
 • Se bea o jumătate din cantitate dimineaţa, pe stomacul gol, iar cealaltă jumătate înaintea mesei de prânz.
 • Acţiunea terapeutică: Este foarte utilă în hepatită cronică evolutivă, dischinezie biliară şi constipaţie.

Reţeta 3:

 • Compoziţie: 1 linguriţă de sunătoare, 1 linguriţă de gălbenele
 • Preparare: se pun în 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoară.
 • Administrare: Se bea o jumătate din cantitate în jurul orei 18 şi cealaltă jumătate seara la culcare.
 • Acţiunea terapeutică: Utilă în hepatite cronice, dischinezii biliare, constipaţie.

Reţeta 4:

Ceai complex– pentru protecţie hepatică

 • Compoziţie:– rostopască, muşeţel, flori de gălbenele, mentă, sunătoare, salvie, frunze de anghinare.
 • Preparare: Din fiecare plantă în părţi egale. Se vor pune 2 linguriţe de amestec de plante la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară.
 • Administrare: Se pot consuma 2-3 câni pe zi. Prima pe stomacul gol, celelalte cu 15 minute, înainte de mesele principale. Este bine ca după ce se consumă ceaiul să se stea cel puţin 15 minute, culcat pe partea dreaptă.

Reteta 5:

      O reteta de ceaiuri foarte eficienta pentru hepatita se face din:

 • anghinare- pentru stimularea funcţiei antitoxice a ficatului , măreşte diureza şi scade colesterolul,
 • armurariu ca hepatoprotector şi pentru refacerea celulei hepatice,
 • cicoare pentru stimularea funcţiei hepatice,
 • rostopască pentru calmarea durerilor şi ca un bun de congestionat 
 • roiniţă, pentru efectul de liniştire şi drenare.

Se va pune 2 linguriţe din amestecul acesta de plante (în părţi egale) în râşniţa de cafea. Se macină doar acele 2 linguriţe, pentru că armurariu  nu are voie să se oxideze, deci se face doar cât se pune atunci în ceai. Se clocoteşte 250 ml apă şi se pune în ea praful. Se lasă, apoi 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma perioade mai lungi de timp 2-3 căni pe zi. Se face cu condiţia ca de fiecare dată să se macine doar atunci şi se consumă doar cât s-a făcut, pentru a nu sta prea mult. Se poate dacă nu există contra indicaţii să se îndulcească cu miere.

 Se va respecta regimul alimentar în toate cazurile.

 

Alimente medicament pentru hepatite

 •  Fructele (portocale, mere, struguri, pepeni, lămâi, căpşuni).
 • Lactatele (lapte degresat, brânză de vaci, iaurt, kefir, unt proaspăt).
 • Carne (vită slabă, pui, şalău, crap, ştiucă, păstrăv).
 • Miere zilnic până la 150 g, eventual în combinaţii cu lămâie.
 • Drojdie de bere în fiecare zi 80 g de drojdie proaspătă.
 • Polen de albine 20 g pe zi, mestecate bine şi apoi înghiţite. Se ia înainte de mese. Aceasta este bine să se facă o lună şi apoi se poate repeta de 4 ori pe an.
 • Cura de ulei de măsline. Se va lua timp de 10 zile câte 1 lingură de ulei de masline, apoi se stă timp de 30 minute pe partea dreaptă.

Produse naturiste utile in hepatita

Se mai poate lua coenzima Q10, ulei de rechin, gheara mâţei, aloe vera gel cu propolis.

Se va încerca un tratament pentru creşterea imunităţii organismului şi de asemenea se va elimina din alimentaţie carnea înlocuindu-se cu soia.

Viusid este un supliment ortomolecular indicat în toate formele de hepatite sau pentru refacerea ficatului în urma diferitelor afecţiuni. Se va lua conform indicaţiilor producătorului.

Tratamente externe pentru hepatita:

 Băi calde până la genunchi se pot face zilnic cu un decoct din 150 g flori  de Gălbenele (Calendulla officinalis) fierte o jumătate de oră în 10 litri de apă.

Cataplasme cu ridiche neagră sau hrean rase o dată pe zi timp de 1 oră.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close