Hipertensiune Arteriala – tratament naturist eficient

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Hipertensiunea

Usturoiul, vascul, paducelul scad tensiunea arteriala.

Hipertensiunea arterială

  • Usturoiul curăţă cel mai bine vasele sanguine, dar numai în cantitate mare (1-2 căţei proaspeţi, zilnic).
  • Trebuie să evitaţi abuzul de cafea, băuturi alcoolice, ţigări, mese copioase (cu multe grăsimi), dulciuri, condimente, multă sare, eforturi fizice exagerate, administrarea de afrodisiace, expunerile prelungite la soare, băile fierbinţi, frigul excesiv, abuzul de me­dicamente, curele de slăbit şi de post pre­lungit, fără supraveghere medicală.
  • Redu­cerea aportului de sare în mâncare este o măsură importantă în tratarea tensiunii ri­dicate, în schimb, cantitatea de apă ce tre­buie consumată zilnic nu se va micşora.
  • Extractul de seminţe de struguri aduce TA la valori normale, reduce nivelul colesterolului. Se poate folosi şi suc de struguri, efectul va fi acelaşi. Remediul este contraindicat diabeticilor.

     Frunzele de aloe se ţin 12 zile în frigider, învelite într-o hîrtie (ca un rulou) astfel încît capetele să rămînă libere. Se dau prin maşina de tocat ca să se obţină o jumătate de pahar de masă verde. Frunzele tocate se amestecă în 4 lămîi tocate şi ele împreună cu coaja, 1 pahar de miere de albine şi 1 pahar de ţuică. Se consumă cîte 2 linguri, de două ori/zi.

     Sau, 1 pahar de miez de nucă şi 100 g de aloe se dau prin maşina de tocat, se amestecă apoi cu 1 pahar de miere de albine şi 20 g de spirulină. Se consumă cîte o lingură, de 3 ori pe zi, după masă, timp de 20-30 de zile.

    Se amestecă un pahar de miere de albine cu un pahar de suc de sfeclă roşie, un pahar de suc de morcov şi sucul de la o lămîie. Se ia cîte o lingură, de 2-3 ori/zi, la o oră după masă.

    Tratamente cu produse naturiste gata preparate

* Coenzima Q10 în ulei de cătină – 6 capsule/zi (2+2+2), administrate cu 30 de minute înainte de mesele principale, timp de 20 de zile; apoi, după o pauză de 10 zile veţi continua cu 4 cap­sule/zi (1+2+1), administrate tot cu 30 de minute înainte de mesele principale, 20 de zile/lună, următoarele două luni sau chiar se poate continua â la long.
* Tinctură de păducel – 45 de pică­turi/zi în trei reprize (15+15+15 pică­turi), diluate fiecare în câte 50 de ml. apă plată şi băute după mesele princi­pale, 20 de zile/lună, timp de 3 luni sau se poate administra â la long în cazuri mai severe.
* Gemoderivat muguri de castan sălbatic – o monodoză/zi, diluată în 50 de ml. apă plată şi băută în câteva înghiţituri mici, cu 15 minute înainte de masa de prânz, zilnic, timp de 3 luni.
* Gemoderivat mlădiţe de mur – o monodoză/zi, diluată în 50 de ml. apă plată şi băută în câteva înghiţituri mici, cu 15 minute înainte de masa de seară, timp de 3 luni.
* Extract uleios (macerat) de levănţică – 6 capsule/zi (2+2+2), administrate după mesele principale, 20 de zile/lună, timp de 3 luni.

Alte metode Naturiste pentru combaterea hipertensiunii arteriale

  • Extractul de seminţe de struguri aduce TA la valori normale, reduce nivelul colesterolului. Se poate folosi şi suc de struguri, efectul va fi acelaşi
  •  Frunzele de aloe se ţin 12 zile în frigider, învelite într-o hîrtie (ca un rulou) astfel încît capetele să rămînă libere. Se dau prin maşina de tocat ca să se obţină o jumătate de pahar de masă verde. Frunzele tocate se amestecă în 4 lămîi tocate şi ele împreună cu coaja, 1 pahar de miere de albine şi 1 pahar de ţuică. Se consumă cîte 2 linguri, de două ori/zi.
  • Sau 1 pahar de miez de nucă şi 100 g de aloe se dau prin maşina de tocat, se amestecă apoi cu 1 pahar de miere de albine şi 20 g de spirulină. Se consumă cîte o lingură, de 3 ori pe zi, după masă, timp de 20-30 de zile.
  • Se amestecă un pahar de miere de albine cu un pahar de suc de sfeclă roşie, un pahar de suc de morcov şi sucul de la o lămîie. Se ia cîte o lingură, de 2-3 ori/zi, la o oră după masă.

Oţet de mere în fiecare zi

De asemenea, oţetul de mere şi miere este bogat în potasiu şi alte elemente minerale şi se recomandă mai ales atunci când hipertensiunea este asociată cu boli ale vaselor de sânge (în special ateroscleroză), boli degenerative, insomnie şi obezitate. Se iau câte două linguriţe la o cană cu apă, dimineaţa, sau se adaugă în salatele de crudităţi. Este indicat şi sucul obţinut din mlădiţe de orz verde, câte 50 ml zilnic, dimineaţa. Acesta este foarte bogat în calciu, fier, potasiu, vitamine şi enzime şi previne îmbătrânirea şi instalarea bolilor degenerative.

Cură pentru hipertensivi

Bolnavului hipertensiv, a cărui afecţiune este complicată cu edem cerebral sau cu insuficienţă cardiacă, îi este indicat să ţină o cură de una-trei săptămâni în care să consume zilnic doar orez, mere şi miere. Pe lângă acestea se mai pot mânca alte fructe şi mici cantităţi de urzică, păpădie, frunze de ţelină, măceşe şi cătină. Acest regim se recomandă şi în caz de obezitate, boli endocrine sau cancer.

Cele mai bune plante pentru scaderea tensiunii 

Paducelul
Fie ca este vorba despre tincutura obtinuta prin macerarei plantei, fie ca este vorba de ceai, sau pulbere, paducelul se numara printre plantele care ajuta in caz de hipertensiune. Tinctura de paducel este recomandata in tratamentul pe termen lung, pana in trei luni si la cateva saptamani se face o pauza, la recomandarea medicului care supravegheaza acest regim.

– tinctura de paducel  ajuta la refacerea inimii si scade tensiunea arteriala. Puneti 50 g de frunze si flori maruntite la 250 ml alcool alimentar. Tineti timp de 15 zile la temperatura camerei in sticle inchise ermetic, agitand des. Strecurati si folositi cate 10 picaturi pana la 1 lingurita de 3 ori pe zi, diluat la 100 ml apa, inainte de mese.

Paducelul – planta inimii : este recomandat in afectiunile aparatului cardiovascular si este un eficient antihipertensiv.Se folosesc florile ,frunzele si fructele , pentru normalizarea tensiunii si a ritmului cardiac.. Se infuzeaza 50 grame planta (flori,frunze) maruntita la 1 litru de apa clocotita,lasi sa infuzeze 15 minute , apoi strecori .Se beau trei cani pe zi ( dimineata la prinz si seara ) , trei saptamini pe luna .

Vascul
De regula, vascul se recomanda in cazul tensiune arteriale crescuta, sub forma de pulbere, cate doua lingurite pe zi. Acesta poate fi gasit atat in farmacii, cat si in magazinele de tip plafar. De altfel, planta poate fi utilizata si in prepararea ceaiului , iar foarte des este intalnita in mixuri de plante recomandate in infuziile contra hipertensiunii.

Vascul reduce tensiunea si previne ateroscleroza, fiind planta cea mai des utilizata in hipertensiune.

Se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa si se lasa pentru 8 ore la macerat, apoi se incalzeste pana la 40 grade si se strecoara, punandu-se intr-un termos. Se consuma in cursul intregii zile cu inghitituri mici. Se poate folosi si tinctura, cate 10 picaturi pana la 1 lingurita de 3 ori pe zi, diluata la 100 ml apa si luata cu 30 minute inainte de mesele principale.

Usturoiul
Usturoiul este unul dintre aliatii recomandati in cazul in care doresti scaderea tensiunii. Specialistii recomanda suplimentele alimentare cu praf de usturoi sau chiar consmul acestuia in stare pura. De asemenea, ustoiul mai poate fi utilizat sub forma de tinctura sau suc (se amesteca 10 picaturi de suc de usturoi cu apa sau ceai) pe o perioada de o luna.

Talpa gastei
Talpa gastei dimnueaza tensiunea arteriala daca se consuma o infuzie din trei linguri de planta la o cana cu apa. De regula, se recomanda in jur de patru linguri pe zi din acest ceai.

Nucul
Se utilizeaza o lingurita de frunze de nuc uscate si sfaramate la o cana de apa. Infuzia se face pentru 5-10 minute, iar ceaiul se consuma de cel putin doua ori pe zi, cu jumatate de ora inainte de mesele principale. Nucul, pe langa beneficiile aduse in tratamentul celor care au hipertensiune, este si un potential depurativ, adjuvant in diaree sau alte tulburari digestive.



Roinita
Alaturi de valeriana, ceaiul de roinita se utilizeaza in hipertensiunea pe baza de stres sau nervozitate. Aceasta, pe langa faptul ca ajuta la scaderea presiunii din artere, are actiune sedativa. De aemenea, roinita este deseori intalnita in ceaiurile impotrivia tensiunii ce sunt alcatuite din mixuri de plante.

Valeriana
O planta care ajuta la calmare si linistire, aceasta se utilizeaza in infuzii de ceai, dar intra si in alcatuirea comprimatelor recomandate in cazuri de agitatie sau neliniste. 

Gink-biloba
Aceasta planta-minune, utilizata de mii de ani, are un rol deosebit de important si in scaderea tensiunii. Se administreaza fie sub forma de ceai, fie sub forma de capsule. Este recomandata pentru imbunatatirea circulatiei si se consuma o cana de infuzie de plante pe zi.

Coada-calului
Se recomanda pulberea de coada-calului pentru a aduce valorile tensiunii in parametri obisnuiti. Aceasta poate fi facuta si acasa, prin macinarea plantei in rasnita de cafea. Se consuma in medie doua-trei lingurite de pulbere, inainte de mesele principale.

Macesele
Bioflavonoidele, dar si vitamina C si complexul de B-uri din macese contribuie la reducerea hipertensiunii. Se recomanda un tratament de o luna, cu pulbere de macese, obtinut prin macinarea fructelor uscate.
De asemenea, ceaiul din macese este si el util in scaderea tensiunii arteriale, fiind utilizat totodata in insomnii, astenii si reda, gratie vitamine F din compozitia sa, elasticitatea venelor.

Anghinarea intervine in cazurile usoare de tensiune ridicata, ajutand la eliminarea toxinelor din sange. Se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita, se acopera 15 minute, se strecoara si se consuma 2 ceaiuri pe zi.

Armurariul este o planta care poate sa regleze tensiunea arteriala in conditiile in care se consuma 2-3 cani de ceai pe zi, preparat din 1 lingurita de seminte la 250 ml apa clocotita, care se lasa sa stea 15 minute.

Brusturele un bun detoxifiant care ajuta la curatarea sangelui. Se pune 1 lingurita de radacina maruntita la 250 ml apa, se fierbe 5 minute si se consuma 2 cani pe zi.

Leurda ajuta la reglarea tensiunii si la curatirea arterelor, dar si pentru marirea peristaltismului intestinal. Beti 1-2 cani pe zi de ceai din 2 lingurite de frunze maruntite la 250 ml apa clocotita.

Varza cruda– in salate sau sub forma de suc impreuna cu suc de morcovi si cartofi este un diuretic foarte util la aceasta afectiune.

Cartoful – ar fi foarte bine sa se consume suc de cartof crud cel putin 100 ml pe zi, impreuna cu 100 ml suc de varza, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de fiecare masa.

Ceapa se va consuma zilnic pentru ca ajuta la curatirea de depuneri a arterelor si venelor. Este un bun curatitor al vaselor de sange, nu atat de puternic ca usturoiul, dar suficient de puternic ca sa ajute chiar si in cazurile grave.

– Conopida este cunoscuta pentru efectele ei depurative si diuretice care scad tensiunea. Planta este indicata si pentru scaderea nivelului de zahar in sange si pentru tratarea flebitelor (inflamarea peretelui venelor urmata de astuparea acestora).

– Dovleacul – pulpa fiarta sau sucul de dovleac se recomanda datorita efectului laxativ la persoanele obeze care sunt predispuse la hipertensiune.

– Fragii contin vitamine, minerale si principii active care reduc presiunea sangvina. Se poate consuma sirop, gem si dulceata de fragi sau se poate preparar o infuzie din 1 lingurita de frunze maruntite la 250 ml apa clocotita (se consuma 2 cani pe zi).

Isopul -puneti 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita, acoperiti 15 minute si apoi consumati 2-3 cani pentru rolul dezinfectant si de reglare a tensiunii.

               -cunoscut ca planta vindecatoare din vechime , isopul- floarea sfanta , pomenit chiar si in Biblie , isopul are efecte vasodilatatoare in sistemul arterial; se infuzeaza 1-2 lingurite de planta maruntita la 200 mililitri apa fierbinte , lasi 10 minute sa infuzeze , strecori . Se bea 2 cani pe zi , indulcite cu miere .

Lamaia contine cantitati mari de vitamina C care scade colesterolul si curata arterele. Stoarceti intr-un pahar sucul de la o lamaie. Puneti apoi la fiert coaja taiata felii in 250 ml apa pana ce coaja se inmoaie. Lasati la racit, apoi strecurati fiertura peste sucul stors initial. Beti zilnic un pahar din preparatul obtinut.

Leusteanul – frunzele si radacina sunt indicate pentru dezintoxicarea organismului (inclusiv a sangelui) mai ales la bolnavii care urmeaza tratamente cu cantitati mari de medicamente. Se beau zilnic 2-3 cani de ceai din 1 lingurita la 250 ml apa, fierte timp de 5 minute.

Prin urmare, exista numeroase alternative sanatoase la clasicele pastile, care contribuie la scaderea tensiunii. Poti consuma una dintre plantele de mai sus pentru o tensiune care sa se incadreze in valorile normale.

Bautura naturala pentru reducerea hipertensiunii arteriale

Sariti peste cafeaua de dimineata si incepeti ziua cu o bautura gustoasa si foarte sanatoasa care va reduce hipertensiunea arteriala. Este recomandata aceasta bautura 100% naturala chiar daca nu suferiti de hipertensiune arteriala. Consumul alimentelor bogate in Vitamina C si potasium ajuta mult pe cei care au probleme cu tensiunea.

Antioxidantul Vitamina C ajuta la neutralizarea radicalilor liberi relaxand peretii vaselor de sange. Lucreaza ca un diuretic eliminand din organism sarea si apa in exces.
Pentru Vitamina C am adaugat la reteta capsuni si kiwi , iar pentru potasiu am adaugat banane, de asemeni capsunile contin si potasium. Semintele de in macinate se adauga pentru un plus de fibre atat de necesare organismului. Reteta contine de asemeni si lapte degresat si iaurt slab in grasimi.

Iata de ce ingrediente aveti nevoie pentru a face aceasta reteta 100% naturala si care va scadea hipertensiunea arteriala:

  • lapte degresat
  • iaurt slab in grasimi
  • capsuni
  • 1 banana
  • 1 kiwi
  • seminte de in macinate

Se adauga jumatate de cana de lapte intr-un blender, peste care se pune jumatate de cana de iaurt, 1 jumatate de cana de capsuni, 1 banana taiata felii, 1 kiwi taiat felii, 1 lingura de seminte de in macinate.

Se amesteca in blender toate ingredientele mai sus mentionate timp de cateva minute. Daca doriti puteti pune in blender si cateva frunze de patrunjel bogate in vitamina A, C si K, patrunjelul fiind foarte bun in afectiunile cardiovasculare.

Ceaiuri cu efect hipotensiv

Pentru normalizarea tensiunii arteriale se utilizează o medicaţie de durată, cu preparate hipotensive, hipotonice, diuretice, colagoge, coleretice şi calmante. Principalele medicamente antihipertensive, existente în farmacii, sunt de provenienţă vegetală (Hiposerpil, Hipazin, Raunervil), având în compoziţia lor reserpina, obţinută din planta numită Rauwolfia serpentina.

Alte tratamente se fac cu infuzii, decocturi sau tincturi, utilizate pe o lungă durată, chiar tot restul vieţii, în funcţie de starea bolnavului şi de evoluţia bolii. Au o mare eficienţă ceaiurile din:

– păducel (flori, frunze, fructe) pentru normalizarea tensiunii şi a ritmului cardiac;





– talpa-gâştii (herba), cu efecte sedative, hipotensoare în reglarea presiunii sângelui şi a ritmului cardiac;

– isop (herba), cu efecte vasodilatatoare în sistemul arterial;

– saschiu (frunze) – recomandat în hipertensiune şi ateroscleroză coronariană;

– sulfină galbenă (flori) pentru scăderea tensiunii prin dilatarea vaselor periferice;

rozmarin (herba) pentru combaterea hipertensiunii, asociată cu retenţia hidrică şi unele afecţiuni hepatobiliare;

– traista-ciobanului (herba), pentru normalizarea tensiunii arteriale instalate la menopauză;

– mesteacăn (frunze), cu acţiune hipotensivă, prin eliminarea colesterolului depus pe pereţii vaselor;

– coacăz negru (frunze, fructe), care previne puseurile hipertensive, insuficienţa cardiacă şi angina pectorală.

Unele reţete includ vâscul ca remediu contra hipertensiunii şi a altor afecţiuni cardiace, dar prezenţa unor substanţe toxice determină anumite restricţii în folosire, fiind administrat numai în amestecuri, cu doze strict controlate.



Amestecurile de specii medicinale, cu acţiuni hipotensive şi în tonifierea cordului, includ plantele de mai sus, în anumite doze, la care se pot adăuga: coada-şoricelului, coada-calului, mentă, lavandă, salvie, anghinare, valeriană, arnică, măceşe, cimbrişor, sunătoare, brusture, preparate sub formă de infuzii, macerate şi lichioruri.

Sunt recomandate câteva preparate din apiterapie, cu efecte bune în normalizarea tensiunii: tinctură de propolis 30%, lăptişor de matcă, polen cu lăptişor de matcă, miere de albine cu sfeclă roşie, macerat din miere de albine cu propolis şi suc de usturoi şi mielită din miere de albine cu muguri de păducel, plop negru, coacăz negru, salcâm japonez, mesteacăn, piersici şi mere.

Usturoiul, vasodilatator şi hipotensiv

Pentru evitarea hipertensiunii şi redresarea la valori normale se impune un regim alimentar strict controlat, cantitativ şi calitativ, cu alimentaţie hipocalorică şi desodată (fără sare). În primul rând, se recomandă o cură de lungă durată (două luni) cu sucuri de legume (câte 50 ml suc de sfeclă roşie, morcov, pătrunjel, păstârnac, tomate), cu adaosul unei linguriţe de suc de usturoi, hrean şi lămâie, din care se beau câte 2-3 pahare pe zi.

Dacă nu există contraindicaţii pentru alte afecţiuni, se pot consuma zilnic câte 2-3 căţei de usturoi (cu 30 de minute înainte de mese), care influenţează favorabil ritmul şi contracţiile inimii, având un important rol vasodilatator şi hipotensiv. Usturoiul poate fi utilizat şi sub diferite forme farmaceutice (infuzie, decoct, tinctură). Efecte bune s-au constatat prin folosirea de fiertură cu teci uscate de fasole sau decoct din rădăcini şi frunze de pătrunjel, la care se adaugă puţin usturoi.

Sucurile de legume trateaza hipertensiunea arteriala

Pentru scaderea tensiunii arteriale sint recomandate urmatoarele amestecuri.

  • Doua pahare de suc de sfecla, un pahar si jumatate de suc de rachitele, un pahar de alcool, 250 de grame de miere, o lamiie; se ia cite o lingura de trei ori pe zi, cu o ora inainte de masa. Se amesteca un pahar de suc de morcov, un pahar de suc de sfecla, o jumatate de pahar de suc de rachitele, o jumatate de pahar de alcool, un pahar de miere; se lasa la macerat trei zile; se ia cite o lingura din acest amestec de trei ori pe zi.
  • Se amesteca patru pahare de suc de sfecla, patru pahare de miere, 100 de grame de rozmarin salbatic, 500 de mililitri de alcool. Amestecul se lasa la macerat 10 zile intr-un vas inchis bine, intr-un loc racoros, dupa care se strecoara si se iau cite una-doua linguri de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa, in cazul hipertensiunii arteriale. In cazurile de anemie este recomandat un amestec de suc de sfecla, morcosi ridiche in parti egale. Amestecul se pune intr-o sticla care se inchide bine, se imbraca cu un aluat obisnuit si se pune la cuptor trei ore. Se bea din sucul obtinut cite o lingura de trei ori pe zi, inainte de masa.

Produse alimentare recomandate persoanelor cu hipertensiune arteriala

– Banane. Bananele sunt usor de decojit si transportat. Sunt gustoase si au un continut scazut de sodiu. Bananele sunt printre cele mai bune surse de potasiu, care pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Sunt indicate in special pentru persoanele care urmeaza tratament medicamentos pentru hipertensiune arteriala, deoarece odata cu utilizarea acestor medicamente creste si nevoia organismului de a mari cantitatea de potasiu.

Deficitul de potasiu afecteaza musculatura si bataile inimii. Consumati banane simple sau adaugate in cereale, salate de fructe si alte preparate.

– Iaurt. Iaurtul este o sursa buna de calciu – o portie poate contine si 300 de miligrame de calciu (o treime din cantitatea zilnica recomandata pentru adulti). S-a demonstrat stiintific faptul ca deficitul de calciu poate fi un factor ce contribuie la echilibrarea tensiunii arteriale. Iaurtul este un aliment cu continut redus de sodiu, poate fi consumat cu usurinta la scoala si serviciu si, poate fi incorporat in nenumarate preparate culinare.

– Scortisoara. Studiile au aratat ca scortisoara poate fi utila pentru scaderea tensiunii arteriale. In plus, scortisoara ajuta la reglarea nivelului de colesterol din sange. Exista multe moduri de a profita de beneficiile scortisoarei, care nu implica deserturile. Puteti adauga scortisoara in cereale, mancaruri, cafea sau cacao.

– Cartofi albi. Cartofii albi sunt o sursa buna de potasiu si consumul lor poate fi benefic pentru reducerea tensiunii arteriale. Cartofii sunt alimente cu continut scazut de sodiu si sunt o sursa buna de fibre. Important este ca atunci cand introduceti in dieta cartofii, sa nu adaugati langa acestia grasimi nesanatoase, precum prajeli, smantana sau maioneza. Mancati cartofii fierti sau copti alaturi de verdeturi sau alte legume sanatoase.

– Peste. Pestele este o sursa importanta de proteine slabe, iar unele soiuri de peste, cum ar fi pastravul, au o cantitate semnificativa de vitamina D. S-a demonstrat ca vitamina D este utila bolnavilor care sufera de hipertensiune arteriala. Majoritatea persoanelor are dificultati in obtinerea acestei vitamine din alimentele consumate. De aceea este indicat sa includeti mai multa carne de peste in meniul dumneavoastra. Optati pentru pastrav, somon, macrou sau hering. Preparati pestele la abur sau la cuptor.

– Spanac. Spanacul si alte legume cu frunze verzi au un continut redus de sodiu si sunt o sursa importanta de calciu. De aceea, spanacul este un aliment bun pentru gestionarea hipertensiunii arteriale. O cana de spanac fiert ofera 12-15% din aportul zilnic recomandat de calciu pentru adulti. In plus, spanacul este bogat in fibre dietetice, fier si vitaminele A si C, ceea ce il transforma intr-un aliment esential in orice dieta.



– Seminte nesarate de floarea-soarelui. Semintele de floarea-soarelui sunt o sursa importanta de magneziu – mineral ce ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Sunt gustoase si este important sa va asigurati ca semintele nu sunt sarate, deoarece sodiul poate anula beneficiile semintelor de floarea-soarelui in diminuarea tensiunii arteriale.

– Fasole. Hranitoare si versatila, fasolea (alba, neagra, Lima sau Pinto) este bogata in fibre solubile, magneziu si potasiu – toate sunt excelente pentru scadera tensiunii arteriale si imbunatatirea sanatatii inimii in ansamblu. Adaugati fasole in salate, supe si alte feluri de mancare.

– Soia. Soia este o alta sursa excelenta de potasiu si magneziu. Exista in comert o varietate de produse ce contin soia, iar majoritatea nu contin sodiu. Pentru o gustare sanatoasa, fierbeti produsele din soia si adaugati un inlocuitor pentru sare, astfel incat sa imbunatatiti gustul acestora.

Seminte de in. Semintele de in contin acizi grasi Omega 3, despre care s-a dovedit ca ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale. Acizii grasi Omega 3 ofera numeroase beneficii pentru sanatate – in special pentru sistemul cardiovascular. Includeti aceste seminte in dieta dumneavoastra, amestecate cu iaurt, presarate intr-un bol cu cereale integrale sau in painea de casa.

– Fulgi de ovaz. Fulgii de ovaz sunt o alegere excelenta pentru micul dejun, mai ales daca suferiti de hipertensiune arteriala. Fulgii de ovaz au efecte pozitive asupra starii de sanatate a unei persoane deoarece sunt bogate in fibre, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale si imbunatatesc sanatatea digestiva. Acest aliment este scazut in sodiu si poate fi servit impreuna cu fructe sau in compozitia produselor de panificatie.

– Sfecla. Potrivit expertilor, 500 ml de suc de sfecla rosie pe zi poate reduce in mod semnificativ tensiunea arteriala. Oamenii de stiinta au descoperit ca nitratul dietetic din sucul de sfecla este convertit in nitriti de bacteriile prezente pe limba. Nitritii sunt apoi convertiti in oxid nitric, care este important in reglarea si controlul tensiunii arteriale.

– Cacao. Consumul de cacao, sub forma de ciocolata neagra sau bautura calda, poate sa scada valorile hipertensiunii arteriale, in special la persoanele supraponderale. Cacaoa este o sursa importanta de polifenoli, care sunt convertiti in oxid nitric, util in reducerea tensiunii arteriale. Doua cesti de cacao calda imbunatatesc functia vaselor de sange si reduc tensiunea arteriala. Cu toate acestea, asigurati-va ca beti cacao fara adaosuri de zahar sau frisca.

Ciocolata amaruie Un patratel de ciocolata are circa 30 de calorii, asa ca il poti consuma fara grija zilnic. Un studiu a aratat ca dupa 18 saptamani de “tratament”, s-au inregistrat primele efecte pozitive, fara a se produce schimbari in ceea ce priveste greutatea, singura conditie pentru reusita este aceea sa alegi ciocolata cu cel putin 70% continut de cacao si sa nu depasesti “doza”.

– Ierburi si condimente. In cazul in care suferiti de hipertensiune arteriala va trebui sa optati pentru alte condimente, exceptand sarea. Condimentele proaspete sau uscate nu contin sodiu si ofera in plus, alte beneficii pentru sanatate. Asigurati-va ca includeti in dieta dumneavoastra condimente precum rozmarin, oregano sau cimbru.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close