Prospect Doxiciclina

Doxiciclina Sandoz

 100 mg capsule

 

Compoziţie  Doxiciclina

O capsula conţine doxiciclina 100 mg sub forma de clorhidrat de doxiciclina 116 mg şi excipienţi: stearat de magneziu, amidon de porumb, laurilsulfatde sodiu.

Grupa farmacoterapeuticâ: tetracicline.

indicaţii terapeutice Doxiciclina

Doxiciclina este indicata în infecţii produse de microorganisme sensibile:

– Brucella, Pasteurella, infecţii pulmonare, genito-urinare şi oftalmice produse de Chlamydia sp. şi Mycoplasma sp.r Rickettsii, Coxiella burneti, infecţii gonococice, infecţii ORL şi bronhopulmonare produse de Haemophilus influenzae, Treponema pallidum (la pacienţii alergici la peniciline), holera, acnee.

Contraindicaţii Doxiciclina

Hipersensibilitate la doxiciclina sau alte tetracicline. Copii mai mici de 8 ani. Sarcina, începând cu luna a 2-a.

Precauţii Doxiciclina

La unii pacienţi aflaţi sub tratament cu tetracicline au fost observate reacţii de fotosensibilizare, manifestate prin arsuri solare. Pacienţii care se expun direct la lumina solara sau la radiaţii ultraviolete trebuie avertizaţi câ asemenea reacţii pot surveni pentru toate tetraciclinele; tratamentul trebuie întrerupt încâ de la prima manifestare deeritem cutanat.

Interacţiuni Doxiciclina

Deoarece s-a demonstrat că tetraciclinele scad activitatea protrombinei, la pacienţii aflaţi sub tratament cu anticoagulante este necesara ajustarea dozei acestora. Deoarece antibioticele bacteriostatice pot influenţa acţiunea bactericidâ a penicilinei, se recomandâ evitarea administrării doxiciclinei în asociere cu penicilina. Absorbţia tetraciclinelor este micşorată de: antiacidele cu aluminiu, calciu sau magneziu, preparatele de fier şi sărurile de bismut.

Alcoolul, barbituricele, carbamazepina şi fenitoina scad timpul de înjumătăţire al doxiciclinei.

doxicilina prospect
doxicilina prospect

Atenţionări speciale Doxiciclina

In tratamentul de lungă durată, se impune evaluarea periodică a funcţiei diferitelor organe, inclusiv efectuarea investigaţiilor hematologice, renale şi hepatice. Infecţiile cu streptococi beta-hemolitici grup A, trebuie tratate cel puţin 10 zile.

Copii

Folosirea tetraciclinelor în timpul dezvoltării dentiţiei (ultima jumătate a sarcinii, sugari şi copii până la vârsta de 8 ani) poate produce colorarea permanentă a dinţilor (în galben, gri, maro). A fost raportată hipoplazia smalţului dentar. De aceea, doxiciclina nu este recomandată la aceste grupe de pacienţi.

Sarcina şi alăptarea

Doxiciclina traversează bariera placentară. Administrarea antibioticului în perioada sarcinii este contraindicată.

Deoarece doxiciclina se excretă în laptele matern se vor lua în considerare fie întreruperea tratamentului, fie întreruperea alăptării.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje Doxiciclina nu influenţează negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare Doxiciclina

Doza uzuală de doxiciclină la adulţi este de 200 mg (2 capsule) în prima zi de tratament (administrată ca doză unică sau câte 100 mg la 12 ore), urmată de doze de întreţinere de 100 mg (o capsulă) o dată pe zi. în cazul infecţiilor mai severe (în special în infecţiile cronice ale tractului urinar), se administrează 200 mg/zi pe tot par­cursul perioadei de tratament.

Pentru copiii cu vârsta peste 8 ani: cu greutatea mai mică de 50 kg, doza uzuală este de 4 mg/kg (administrată în doză unică zilnică sau fracţionatîn două prize în prima zi de tratament), iar în zilele următoare 2 mg/kg o dată pe zi. Pentru infecţiile mai severe se poate administra o doză de până la 4 mg/kg.

 Pentru copiii cu greutatea peste 50 kg poate fi administrată doza uzuală a adultului. Acnee. 50-100 mg zilnic, timp de până la 12 săptămâni. Infecţii gonococice necomplicate: 100 mg oral de două ori pe zi, timp de 7 zile sau o doză de 300 mg urmată după o oră de o a doua doză de 300 mg. Infecţii uretrale endo-cervicale sau rectale necomplicate la adulţi, produse de Chlamydia trachomatis: 100 mg, oral, de două ori pe zi, timp de 7 zile. Sifilis primar şi secundar: 300 mg/zi, în doze fracţionate, timp de cel puţin 10 zile.

Acum se mai citeste

Leave a Reply