Prospect Mercilon – Contraceptiv

Sharing

Mercilon

0.15mg/ 0,02 mg comprimate

Desogestrel. Etinilestradiol

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

–  Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l reciţiţi.

–  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–  Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–  Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

în acest prospect găsiţi:

1. Ce este Mercilon şi pentru ce se utilizează

2. înainte să luaţi Mercilon

3. Cum să luaţi Mercilon

4. Reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează Mercilon

6. Informaţii suplimentare

Prospect Mercilon
Prospect Mercilon

 

1.CE ESTE Mercilon Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Mercilon este un contraceptiv oral combinat. Fiecare comprimat conţine o cantitate mică de 2 hormoni feminini diferiţi. Aceştia sunt desogestrel (un progestogen) şi etinilestradiol (un estrogen). Datorită cantităţii mici de hormoni, Mercilon este considerat un contraceptiv cu doză mică. Deoarece toate comprimatele din blister conţin aceeaşi hormoni în aceeaşi doză, este considerat un contraceptiv oral combinat monofazic. Mercilon este utilizat pentru a preveni sarcina.

Contraceptivele orale sunt o metodă foarte eficace de control al sarcinii. Când este administrat corect (fără a omite comprimate) riscul de a rămâne gravidă este foarte mic.

De asemenea, contraceptivul oral combinat poate să aibă beneficii care nu au legătură cu contracepţia. Menstruaţia dumneavoastră poate fi cantitativ mai mică şi de durată mai scurtă. Ca urmare, riscul de apariţie al anemiei poate fi mai mic. Durerile menstruale pot deveni mai puţin severe sau pot dispare.

2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI Mercilon Nu luaţi Mercilon

Nu utilizaţi contraceptive oraie combinate dacă prezentaţi oricare dintre afecţiunile următoare. Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile mai jos menţionate, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Mercilon. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să utilizaţi un alt tip de contraceptiv oral combinat sau o altă metodă total diferită fnehormonală) de control al sarcinii.

–   dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la desogestrel. etinilestradiol sau la oricare dintre celelalte componente ale Mercilon.

–   dacă aveţi sau aţi avut vreodată o tulburare care afectează circulaţia sanguină: îndeosebi acele afecţiuni legate de tromboză (formarea unui cheag de sânge) în vasele sanguine ale picioarelor (tromboză venoasă profundă), plămânilor (embolie pulmonară), inimii (infarct miocardic) sau altor părţi ale corpului, (vezi punctul din acest prospect numit Contraceptivele orale şi tromboză).

–   dacă aveţi sau aţi avut un accident vascular cerebral (determinat de un cheag de sânge sau o ruptură a unu vas de sânge in creier).

–   dacă aveţi sau aţi avut vreodată o afecţiune care ar putea fi un semn incipient al unui infarct miocardic (cum sunt angina pectorală sau dureri de piept) sau al unui accident vascular cerebral (cum sunt atacul ischemic tranzitoriu sau accidentul vascular cerebral reversibil minor).

–   dacă aveţi antecedente de migrena însoţite, de exemplu, de simptome vizuale, tulburări de vorbire, slăbiciuni sauamorteli in orice parte a corpului.

–   Daca stiti ca aveti afectiuni care predispun la apariţia trombozei (de exemplu deficit de proteină C, rezistentala proteina C activată. deficit de proteina S. deficit de antitrombina III, anticorpi antifosfolipidicihiperhomocistinemie,

–   dacă aveţi diabet zaharat cu afectări ale vaselor sanguine.

–   dacă aveţi sau aţi avut pancreatită (inflamarea pancreasului) asociată cu concentraţii crescute ale substanţelor grase din sânge.

–   dacă aveţi icter (îngălbenirea pielii) sau boli hepatice severe.

–   dacă aveti sau ati avut tumori care pot creste sub influenta hormonilor sexuali (de exemplu cancer de sân sau al organelor genitale).

–   dacă aveţi sau aţi avut tumori benigne sau maligne hepatice.

–   dacă aveţi sângerări vaginale neexplicate.

–   dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă.

Dacă oricare dintre aceste situaţii apar pentru prima dată în timpul utilizării contraceptivului oral combinat, întrerupeţi imediat administrarea şi spuneţi medicului dumneavoastră. între timp, utilizaţi măsuri contraceptive nehormonale.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Mercilon

în acest prospect, sunt descrise câteva situaţii când ar trebui să întrerupeţi administrarea contraceptivului oral combinat sau când eficacitatea contraceptivului oral combinat poate să scadă. în aceste situaţii nu ar trebui să aveţi activitate sexuală sau ar trebui să folosiţi metode suplimentare nehormonale de  contracepţie cum sunt utilizarea prezervativului sau alte metode de barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau metoda temperaturii. Aceste metode pot fi nesigure deoarece contraceptivul oral combinat influenţează modificările obişnuite ale temperaturii sau mucusului de la nivelul colului uterin care apar în timpul ciclului menstrual.

Mercilon, ca toate contraceptivele orale nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau oricărei alte boli cu transmitere sexuală.

Dacă utilizaţi contraceptivul oral combinat în prezenţa oricăreia dintre situaţiile enumerate mai jos poate fi nevoie să fiţi ţinută sub observaţie atentă. Medicul dumneavoastră vă poate explica aceasta. De aceea, dacă vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Mercilon.

 • · fumaţi:
 • · aveţi diabet zaharat;
 • · sunteţi supraponderală;
 • · aveţi hipertensiune arterială;
 • · aveţi o afecţiune a valvelor inimii sau o anumită tulburare de ritm cardiac;
 • · aveţi o inflamaţie a venelor (flebită superficială);
 • · aveţi varice venoase;
 • · oricine dintre rudele apropiate a avut tromboză, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
 • · suferiţi de migrenă;
 • · suferiţi de epilepsie;
 • · dumneavoastră sau cineva dintre rudele apropiate are sau a avut concentraţii crescute ale colesterolului sau trigliceridelor (substanţe grase) în sânge;
 • · oricare dintre rudele apropiate a avut cancer de sân;
 • · aveţi boli ale ficatului sau veziculei biliare;
 • · aveţi boală Chron sau colită ulceroasă (boală inflamatorie cronică a intestinului);
 • · aveţi lupus eritematos sistemic (LES; o boală care afectează pielea de pe întreg corpul);
 • · aveţi sindrom hemolitic uremie (SHU: o boală a coagulării sângelui care determină insuficienţă renală);
 • · aveţi anemie cu celule in formă de seceră:
 • · aveţi o afecţiune care apare pentru prima dată sau se înrăutăţeşte în timpul sarcinii sau utilizării anterioare de hormoni sexuali fde exemplu, pierderea auzului, o boală metabolică numită porfirie, o boală cutanată numită herpes gestaţionai. o boală neurologică numită coreea Sydenham).
 • · aveţi sau aţi avut cloasmă (pete pigmentate galben-brune pe piele, îndeosebi pe faţă); dacă da, evitaţi să vă expuneţi prea mult la soare sau radiaţii ultraviolete.

Dacă oricare dintre afecţiunile de mai sus apare pentru prima dată, reapare sau se înrăutăţeşte în timp ce utilizaţi contraceptivul oral combinat trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră.

Contraceptivele orale şi tromboză

Tromboză constă în formarea unui cheag de sânge ce poate bloca un vas de sânge.

Uneori tromboză apare în venele profunde ale membrelor inferioare (tromboză venoasă profundă). Dacă

acest cheag de sânge se detaşează de vena unde s-a format, poate să ajungă şi să blocheze arterele

pulmonare determinând aşa numitul embolism pulmonar. Tromboză venoasă profundă apare rar. Se poate dezvolta independent de administrarea de contraceptive orale. Riscul este mai mare la femeile care utilizează contraceptive orale decât la cele care nu utilizează. Şansa de apariţie a trombozei este mai mare după ce începeţi să utilizaţi contraceptivul oral pentru prima dată. De asemenea, tromboză poate să apară dacă sunteţi gravidă.

Riscul de apariţie a trombozei venoase profunde pentru femeile care utilizează contraceptive orale combinate cu desogestrel poate fi uşor crescut faţă de femeile care utilizează contraceptive orale combinate cu levonorgestrel. Numerele absolute rămân foarte mici. Dacă 10000 femei utilizează contraceptive orale cu levonorgestrel timp de un an, 2 femei ar dezvolta tromboză. Dacă 10000 femei care utilizează contraceptive orale cu desogestrel timp de un an, aproximativ 3-4 femei ar dezvolta tromboză.

Prin comparaţie, dacă 10000 femei rămân gravide, aproximativ 6 ar dezvolta tromocză. Aceste constată; se bazează pe rezultatele din unele studii.

 

Alte studii nu au găsit un risc mai mare pentru contraceptive orale cu desogestrel.

De asemenea, cheagurile de sânge pot să apară foarte rar în vasele de sânge ale inimii (determinând infarct

miocardic) sau ale creierului (determinând accident vascular cerebral).

Foarte rar, cheagurile de sânge pot să apară în ficat, intestin, rinichi sau ochi.

Ocazional, tromboză poate determina tulburări permanente severe sau poate chiar să fie letală.

Riscul de a avea infarct miocardic sau accident vascular cerebral creşte cu cât înaintaţi în vârstă. De

asemenea, creşte cu cât fumaţi mai mult.

 

Când utilizaţi contraceptive orale trebuie să renunţaţi la fumat, în special dacă aveţi vârsta peste 35 ani.

Dacă dezvoltaţi hipertensiune arterială în timpul utilizării contraceptivelor orale, vi se poate spune să întrerupeţi utilizarea lor.

Riscul de a prezenta tromboză venoasă profundă este crescut temporar ca urmare a unor intervenţii chirurgicale sau imobilizări (de exemplu, dacă aveţi un picior sau ambele în ghips sau aţele). La femeile care utilizează contraceptive orale, riscul poate fi şi mai’ mare. Spuneţi medicului dumneavoastră că utilizaţi contraceptive orale înainte de orice intervenţie chirurgicală sau spitalizare. Medicul dumneavoastră vă poate spune să întrerupeţi utilizarea de contraceptive orale cu câteva săptămâni înainte de intervenţia chirurgicală sau în momentul imobilizării. De asemenea, medicul dumneavoastră vă va spune când puteţi’relua administrarea de contraceptive orale după ce sunteţi din nou “pe picioare”. Dacă observaţi posibile semne de tromboză întrerupeţi administrarea contraceptivelor orale şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

 

Contraceptivele orale şi cancerul

Cancerul de sân a fost diagnosticat puţin mai des la femeile care utilizează contraceptive orale decât la femeile de aceeaşi vârstă care nu utilizează contraceptive orale. Aceasta creştere uşoară a numărului de femei diagnosticate cu cancer de sân scade treptat până la dispariţie în decurs de 10 ani după întreruperea utilizării contraceptivelor orale. Nu se ştie încă dacă diferenţa este determinată de medicament.

 

Acum se mai citeste