Prospect Mercilon – Contraceptiv

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Mercilon

1.Ce este Mercilon şi pentru ce se utilizează

Mercilon este un contraceptiv oral combinat. Fiecare comprimat conţine o cantitate mică de 2 hormoni feminini diferiţi. Aceştia sunt desogestrel (un progestogen) şi etinilestradiol (un estrogen). Datorită cantităţii mici de hormoni, Mercilon este considerat un contraceptiv cu doză mică. Deoarece toate comprimatele din blister conţin aceeaşi hormoni în aceeaşi doză, este considerat un contraceptiv oral combinat monofazic. Mercilon este utilizat pentru a preveni sarcina.

Contraceptivele orale sunt o metodă foarte eficace de control al sarcinii. Când este administrat corect (fără a omite comprimate) riscul de a rămâne gravidă este foarte mic.

De asemenea, contraceptivul oral combinat poate să aibă beneficii care nu au legătură cu contracepţia. Menstruaţia dumneavoastră poate fi cantitativ mai mică şi de durată mai scurtă. Ca urmare, riscul de apariţie al anemiei poate fi mai mic. Durerile menstruale pot deveni mai puţin severe sau pot dispare.

0.15mg/ 0,02 mg comprimate

Desogestrel. Etinilestradiol

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

–  Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l reciţiţi.

–  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–  Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–  Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

în acest prospect găsiţi:

1. Ce este Mercilon şi pentru ce se utilizează

2. înainte să luaţi Mercilon

3. Cum să luaţi Mercilon

4. Reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează Mercilon

6. Informaţii suplimentare

 

Prospect MercilonProspect Mercilon

 

 

2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI Mercilon Nu luaţi Mercilon

Nu utilizaţi contraceptive oraie combinate dacă prezentaţi oricare dintre afecţiunile următoare. Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile mai jos menţionate, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Mercilon. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să utilizaţi un alt tip de contraceptiv oral combinat sau o altă metodă total diferită fnehormonală) de control al sarcinii.

–   dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la desogestrel. etinilestradiol sau la oricare dintre celelalte componente ale Mercilon.

–   dacă aveţi sau aţi avut vreodată o tulburare care afectează circulaţia sanguină: îndeosebi acele afecţiuni legate de tromboză (formarea unui cheag de sânge) în vasele sanguine ale picioarelor (tromboză venoasă profundă), plămânilor (embolie pulmonară), inimii (infarct miocardic) sau altor părţi ale corpului, (vezi punctul din acest prospect numit Contraceptivele orale şi tromboză).

–   dacă aveţi sau aţi avut un accident vascular cerebral (determinat de un cheag de sânge sau o ruptură a unu vas de sânge in creier).

–   dacă aveţi sau aţi avut vreodată o afecţiune care ar putea fi un semn incipient al unui infarct miocardic (cum sunt angina pectorală sau dureri de piept) sau al unui accident vascular cerebral (cum sunt atacul ischemic tranzitoriu sau accidentul vascular cerebral reversibil minor).

–   dacă aveţi antecedente de migrena însoţite, de exemplu, de simptome vizuale, tulburări de vorbire, slăbiciuni sauamorteli in orice parte a corpului.

–   Daca stiti ca aveti afectiuni care predispun la apariţia trombozei (de exemplu deficit de proteină C, rezistentala proteina C activată. deficit de proteina S. deficit de antitrombina III, anticorpi antifosfolipidicihiperhomocistinemie,

–   dacă aveţi diabet zaharat cu afectări ale vaselor sanguine.

–   dacă aveţi sau aţi avut pancreatită (inflamarea pancreasului) asociată cu concentraţii crescute ale substanţelor grase din sânge.

–   dacă aveţi icter (îngălbenirea pielii) sau boli hepatice severe.

–   dacă aveti sau ati avut tumori care pot creste sub influenta hormonilor sexuali (de exemplu cancer de sân sau al organelor genitale).–   dacă aveţi sau aţi avut tumori benigne sau maligne hepatice.

–   dacă aveţi sângerări vaginale neexplicate.

–   dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă.

Dacă oricare dintre aceste situaţii apar pentru prima dată în timpul utilizării contraceptivului oral combinat, întrerupeţi imediat administrarea şi spuneţi medicului dumneavoastră. între timp, utilizaţi măsuri contraceptive nehormonale.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Mercilon

în acest prospect, sunt descrise câteva situaţii când ar trebui să întrerupeţi administrarea contraceptivului oral combinat sau când eficacitatea contraceptivului oral combinat poate să scadă. în aceste situaţii nu ar trebui să aveţi activitate sexuală sau ar trebui să folosiţi metode suplimentare nehormonale de  contracepţie cum sunt utilizarea prezervativului sau alte metode de barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau metoda temperaturii. Aceste metode pot fi nesigure deoarece contraceptivul oral combinat influenţează modificările obişnuite ale temperaturii sau mucusului de la nivelul colului uterin care apar în timpul ciclului menstrual.

Mercilon, ca toate contraceptivele orale nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau oricărei alte boli cu transmitere sexuală.

Dacă utilizaţi contraceptivul oral combinat în prezenţa oricăreia dintre situaţiile enumerate mai jos poate fi nevoie să fiţi ţinută sub observaţie atentă. Medicul dumneavoastră vă poate explica aceasta. De aceea, dacă vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Mercilon.

 • · fumaţi:
 • · aveţi diabet zaharat;
 • · sunteţi supraponderală;
 • · aveţi hipertensiune arterială;
 • · aveţi o afecţiune a valvelor inimii sau o anumită tulburare de ritm cardiac;
 • · aveţi o inflamaţie a venelor (flebită superficială);
 • · aveţi varice venoase;
 • · oricine dintre rudele apropiate a avut tromboză, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
 • · suferiţi de migrenă;
 • · suferiţi de epilepsie;
 • · dumneavoastră sau cineva dintre rudele apropiate are sau a avut concentraţii crescute ale colesterolului sau trigliceridelor (substanţe grase) în sânge;
 • · oricare dintre rudele apropiate a avut cancer de sân;
 • · aveţi boli ale ficatului sau veziculei biliare;
 • · aveţi boală Chron sau colită ulceroasă (boală inflamatorie cronică a intestinului);
 • · aveţi lupus eritematos sistemic (LES; o boală care afectează pielea de pe întreg corpul);
 • · aveţi sindrom hemolitic uremie (SHU: o boală a coagulării sângelui care determină insuficienţă renală);
 • · aveţi anemie cu celule in formă de seceră:
 • · aveţi o afecţiune care apare pentru prima dată sau se înrăutăţeşte în timpul sarcinii sau utilizării anterioare de hormoni sexuali fde exemplu, pierderea auzului, o boală metabolică numită porfirie, o boală cutanată numită herpes gestaţionai. o boală neurologică numită coreea Sydenham).
 • · aveţi sau aţi avut cloasmă (pete pigmentate galben-brune pe piele, îndeosebi pe faţă); dacă da, evitaţi să vă expuneţi prea mult la soare sau radiaţii ultraviolete.

Dacă oricare dintre afecţiunile de mai sus apare pentru prima dată, reapare sau se înrăutăţeşte în timp ce utilizaţi contraceptivul oral combinat trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră.

Contraceptivele orale şi tromboză

Tromboză constă în formarea unui cheag de sânge ce poate bloca un vas de sânge.

Uneori tromboză apare în venele profunde ale membrelor inferioare (tromboză venoasă profundă). Dacă

acest cheag de sânge se detaşează de vena unde s-a format, poate să ajungă şi să blocheze arterele

pulmonare determinând aşa numitul embolism pulmonar. Tromboză venoasă profundă apare rar. Se poate dezvolta independent de administrarea de contraceptive orale. Riscul este mai mare la femeile care utilizează contraceptive orale decât la cele care nu utilizează. Şansa de apariţie a trombozei este mai mare după ce începeţi să utilizaţi contraceptivul oral pentru prima dată. De asemenea, tromboză poate să apară dacă sunteţi gravidă.

Riscul de apariţie a trombozei venoase profunde pentru femeile care utilizează contraceptive orale combinate cu desogestrel poate fi uşor crescut faţă de femeile care utilizează contraceptive orale combinate cu levonorgestrel. Numerele absolute rămân foarte mici. Dacă 10000 femei utilizează contraceptive orale cu levonorgestrel timp de un an, 2 femei ar dezvolta tromboză. Dacă 10000 femei care utilizează contraceptive orale cu desogestrel timp de un an, aproximativ 3-4 femei ar dezvolta tromboză.

Prin comparaţie, dacă 10000 femei rămân gravide, aproximativ 6 ar dezvolta tromocză. Aceste constată; se bazează pe rezultatele din unele studii.

 

Alte studii nu au găsit un risc mai mare pentru contraceptive orale cu desogestrel.

De asemenea, cheagurile de sânge pot să apară foarte rar în vasele de sânge ale inimii (determinând infarct

miocardic) sau ale creierului (determinând accident vascular cerebral).

Foarte rar, cheagurile de sânge pot să apară în ficat, intestin, rinichi sau ochi.

Ocazional, tromboză poate determina tulburări permanente severe sau poate chiar să fie letală.

Riscul de a avea infarct miocardic sau accident vascular cerebral creşte cu cât înaintaţi în vârstă. De

asemenea, creşte cu cât fumaţi mai mult.

 

Când utilizaţi contraceptive orale trebuie să renunţaţi la fumat, în special dacă aveţi vârsta peste 35 ani.

Dacă dezvoltaţi hipertensiune arterială în timpul utilizării contraceptivelor orale, vi se poate spune să întrerupeţi utilizarea lor.

Riscul de a prezenta tromboză venoasă profundă este crescut temporar ca urmare a unor intervenţii chirurgicale sau imobilizări (de exemplu, dacă aveţi un picior sau ambele în ghips sau aţele). La femeile care utilizează contraceptive orale, riscul poate fi şi mai’ mare. Spuneţi medicului dumneavoastră că utilizaţi contraceptive orale înainte de orice intervenţie chirurgicală sau spitalizare. Medicul dumneavoastră vă poate spune să întrerupeţi utilizarea de contraceptive orale cu câteva săptămâni înainte de intervenţia chirurgicală sau în momentul imobilizării. De asemenea, medicul dumneavoastră vă va spune când puteţi’relua administrarea de contraceptive orale după ce sunteţi din nou “pe picioare”. Dacă observaţi posibile semne de tromboză întrerupeţi administrarea contraceptivelor orale şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

 

Contraceptivele orale şi cancerul

Cancerul de sân a fost diagnosticat puţin mai des la femeile care utilizează contraceptive orale decât la femeile de aceeaşi vârstă care nu utilizează contraceptive orale. Aceasta creştere uşoară a numărului de femei diagnosticate cu cancer de sân scade treptat până la dispariţie în decurs de 10 ani după întreruperea utilizării contraceptivelor orale. Nu se ştie încă dacă diferenţa este determinată de medicament.

 

Se poate ca femeile care utilizează contraceptive orale să fie mai frecvent examinate de medic şi astfel cancerul de sân şă fie diagnosticat mai devreme.

In cazuri rare la femeile care utilizează contraceptive orale au fost raportate tumori benigne hepatice şi mai rar tumori maligne hepatice. Aceste tumori pot determina hemoragii interne. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi dureri abdominale severe.

La femeile care utilizează contraceptive orale timp îndelungat riscul de apariţie a cancerului de col uterin este uşor crescută. Această constatare ar putea să nu aiba nici o legătură cu contraceptivele orale, dar ar putea fi legată de comportamentul sexual sau alţi factori.

Când utilizaţi Mercilon, medicul dumneavoastră vă va cere să reveniţi pentru controale medicale regulate.

 

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă:

 • · observaţi orice modificare a stării dumneavoastră de sănătate, în special cele care implică afecţiunile menţionate în acest prospect (vezi mai sus “Nu luaţi Mercilon” şi “Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Mercilon” nu uitaţi de afecţiunile care se referă la rudele apropiate);
 • · simţiţi o umflătură la nivelul sânilor;
 • · intenţionaţi să utilizaţi alte medicamente (vezi punctul Contraceptivele orale şi alte medicamente);
 • · urmează să fiţi imobilizată sau urmează să suferiţi o intervenţie chirurgicală (întrebaţi medicul dumneavoastră cu cel puţin 4 săptămâni înainte);
 • · aveţi sângerări vaginale neobişnuite şi abundente;
 • · aţi uitat să administraţi comprimate în prima săptămână de utilizare a blisterului şi aţi avut contact sexual cu 7 zile înainte;
 • · aveţi diaree gravă;
 • · nu aţi avut menstruaţie 2 luni consecutiv sau bănuiţi că sunteţi gravidă (nu începeţi noul blister până nu spuneţi medicului dumneavoastră).

Intrerupeţi utilizarea comprimatelor şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi semne posibile de tromboză:

 • · tuse neobişnuită;
 • · durere severă în piept care poate iradia în braţul stâng;
 • · dificultăţi de respiraţie:
 • · orice durere de cap neobişnuită, severă sau prelungită sau criză migrenoasă;
 • · pierdere completă sau parţială a vederii sau vedere dublă;
 • · vorbire neclară sau dificultăţi de vorbire;
 • · modificări bruşte ale auzului’, mirosului sau gustului;
 • · ameţeli sau leşin:

durere abdominală severă;

 • · durere severă sau umflarea unuia dintre picioare.

Utilizarea altor medicamente —>>>>> vezi urmatoarea pagina

 

Unele medicamente pot influenţa negativ acţiunea contraceptivelor orale. Acestea includ medicamentele utilizate în tratamentul epilepsiei (de exemplu primidonă, fenitoină, barbiturice, carbamazepină, oxcarbazepină, topiramat, felbamat), tuberculozei (de exemplu, rifampicină, rifabutină) şi infecţiei cu HIV (de exemplu ritonavir), antibioticele utilizate pentru tratamentul altor boli infecţioase (de exemplu peniciline, tetracicline, griseofulvină). preparate vegetale care conţin sunătoare (utilizate în principal pentru tratamentul stărilor depresive). De asemenea, contraceptivele orale pot interfera cu acţiunea altor medicamente.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacisului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente sau preparate vegetale inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. De asemenea, spuneţi oricărui alt medic sau stomatologului care prescrie alte medicamente (sau farmacistului) că utilizaţi Mercilon. Ei vă pot spune dacă aveţi nevoie de măsuri contraceptive suplimentare, şi dacă da, pentru cât’ timp.

Sarcina şi alăptarea

Mercilon nu trebuie utilizat de femeile gravide sau care cred că pot fi gravide. Dacă bănuiţi că sunteţi gravidă în timp ce „Mizat; Mercilon. trebuie sa spuneţi medicului dumneavoastră cât mai repede posibil.

in general, Mercilon nu este recomandat în timpul alăptării. Dacă doriţi să utilizaţi Mercilon în timpul alăptării, vă rugăm să cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-au observat efecte care ar putea să influenţeze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Mercilon

Comprimatele Mercilon conţin lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. CUM SĂ LUAŢI Mercilon

Blisterul de Mercilon conţine 21 comprimate. Pe blister, fiecare comprimat este marcat cu ziua săptămânii în care trebuie administrat comprimatul. Administraţi comprimatul la aceeaşi oră în fiecare zi. cu puţin lichid, dacă este necesar. Urmaţi în continuare direcţia indicată de săgeată până ce toate cele 21 comprimate au fost administrate. în următoarele 7 zile nu administraţi nici un comprimat. Menstruaţia (sângerarea de întrerupere) trebuie să înceapă în timpul acestor 7 zile. De obicei, va începe în ziua 2-3 după ultimul comprimat Mercilon. începeţi următorul blister în a opta zi, chiar dacă sângerarea continuă. Aceasta înseamnă că veţi începe întotdeauna un nou blister în aceeaşi zi a săptămânii şi, de asemenea, că sângerarea de întrerupere va începe în aceeaşi zi, în fiecare lună. începerea primul blister Mercilon:

: în cazul în care nu a fost utilizat nici un alt contraceptiv hormonal în ultima lună începeţi administrarea Mercilon în prima zi a ciclului menstrual, considerată a fi prima zi de sângerare. Administraţi un comprimat marcat cu ziua respectivă a săptămânii. De exemplu, dacă menstruaţia începe vineri, administraţi comprimatul marcat cu “vineri”. Apoi urmaţi zilele în ordine. Mercilon va acţiona imediat, nu este necesar să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară.

De asemenea, puteţi să începeţi în ziua 2-5 a ciclului, dar în acest caz asiguraţi-vă că utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară (metode de barieră pentru primele 7 zile de administrare a comprimatelor din primul blister.

 • în cazul în care se trece de la alt contraceptiv oral combinat, inel vaginal sau plasture transdermic Puteţi începe să administraţi Mercilon în ziua care urmează după ultimul comprimat din blisterul curent (fără intervalul de pauză). în caz că blisterul dumneavoastră curent conţine comprimate inactive puteţi începe să administraţi Mercilon în următoarea zi după ce aţi utilizat ultimul comprimat activ (dacă nu sunteţi sigură care este acesta, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul). De asemenea, puteţi să înce’peţi mai târziu, dar niciodată mai târziu decât ziua ce urmează după intervalul fără comprimate din blisterul dumneavoastră curent (sau în ziua ce urmează după ultimul comprimat inactiv din blisterul dumneavoastră curent). în cazul în care utilizaţi un inel vaginal sau un plasture transdermic, este preferabil să administraţi Mercilon în ziua îndepărtării acestora, dar nu trebuie administrat mai târziu decât ziua când următorul inel

sau plasture trebuie aplicat.

Dacă urmaţi  aceste  instrucţiuni  nu  este necesar  să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară.

 • · în cazul în care se trece de la un contraceptivul oral numai cu progestogen.

Puteţi întrerupe administrarea contraceptivului oral numai cu progestogen în orice zi şi să începeţi să administraţi Mercilon în ziua următoare la aceeaşi oră. Dar, asiguraţi-vă că utilizaţi şi o metodă contraceptivă suplimentară (metodă de barieră) pentru primele 7 zile de administrare a contraceptivelor orale când aveţi contact sexual.

 • · în cazul în care se trece de la un contraceptiv injectabil, implant sau dispozitiv intrauterin cu eliberare de

progestogen (DlU)

începeţi să utilizaţi Mercilon când ar trebui să faceţi următoarea injecţie sau în ziua când implantul dumneavoastră sau DIU este îndepărtat. Dar, asiguraţi-vă că utilizaţi şi o metodă contraceptivă suplimentară (metodă de barieră) pentru primele 7 zile de administrare a contraceptivelor orale când aveţi contact sexual.

 • · După naştere

Imediat după ce aţi născut, medicul dumneavoastră vă poate spune să aşteptaţi până când aveţi prima menstruaţie normală, înainte de a începe să utilizaţi Mercilon. Uneori este’posibil să începeţi mai’ devreme. Medicul dumneavoastră vă va sfătui în acest sens. Dacă alăptaţi şi doriţi să utilizaţi Mercilon, trebuie să aiscutaţi întâi cu medicui dumneavoastră.

 • · După un avort spontan sau provocat Medicul dumneavoastră vă va sfătui în acest sens.

 

Dacă este necesar să vă amânaţi menstruaţia

Mercilon nu are ca indicaţie amânarea menstruaţie! Totuşi în cazuri excepţionale, dacă este nevoie să vă amânaţi data de debut a menstruaţiei puteţi să începeţi să următorul blister Mercilon imediat după ce terminaţi blisterul curent. Puteţi continua cu acest blister atât timp cât doriţi, până la terminarea blisterului. Cand doriţi să aveţi menstruaţie întrerupeţi administrarea comprimatelor. în timp ce utilizaţi al doilea blister puteţi prezenta sângerări neregulate sau mici sângerări (pete) în zilele în care administraţi comprimatele, începeţi următorul blister după intervalul obişnuit de 7 zile fără comprimate.

 

Dacă este necesar să schimbaţi ziua în care începe menstruaţia

Dacă administraţi comprimatele conform recomandărilor, veţi avea menstruaţia în aproximativ aceeaşi zi la fiecare 4 săptămâni. Dacă doriţi să schimbaţi aceasta, nu trebuie decât să scurtaţi (niciodată să prelungiţi) pauza fără comprimate care urmează. De exemplu, dacă menstruaţia dumneavoastră începe în mod obişnuit vineri şi în viitor doriţi să înceapă marţi (deci cu 3 zile mai devreme) va trebui să începeţi următorul blister cu 3 zile mai devreme decât în mod obişnuit. Dacă scurtaţi prea mult pauza fără comprimate (de exemplu  sub 3 zile sau mai putin) se poate intampla sa nu aveti sangerare in timpul pauzei. Puteţi avea sângerări neregulate sau mici sângerări (pete) în timpul administrării următorului blister.

 

Dacă aveţi sângerări neaşteptate

Ca în cazul tuturor contraceptivelor orale, pentru primele câteve luni puteţi avea sângerări vaginale neregulate (mici sângerări sau sângerări intermenstruale). Puteţi avea nevoie de protecţie igienică, dar continuaţi să administraţi comprimatele în mod obişnuit. Sângerările vaginale neregulate se opresc, de obicei, o’dată ce organismul se obişnuieşte cu contraceptivele orale (în mod obişnuit după 3 cicluri de administrare a comprimatelor). Daca acestea continuă, devin mai abundente sau’ reîncep spuneţi medicului dumneavoastră. 

Dacă nu aţi avut menstruaţie

Dacă aţi administrat toate comprimatele la timpul potrivit şi nu aţi vărsat şi nu aţi avut diaree severă sau nu aţi folosit alte medicamente atunci este puţin probabil să fiţi gravidă. Continuaţi să administraţi Mercilon în mod obişnuit.

Nu începeţi următorul blister Mercilon până ce medicul dumneavoastră’nu a verificat dacă sunteţi gravidă.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Mercilon

Până în prezent, nu s-au raportat efecte toxice grave în urma administrării prea multor comprimate Mercilon în acelaşi timp. Dacă aţi utilizat câteva comprimate în acelaşi timp, puteţi prezenta greaţă, vărsături sau sângerări vaginale. Dacă descoperiţi că un copil a utilizat Mercilon, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

 

Dacă uitaţi sa luaţi Mercilon

 • · Dacă au trecut mai puţin de 12 ore de la ora la care trebuia să administraţi comprimatul, protecţia

contraceptivă este păstrată. Administraţi comprimatul imediat ce vă amintiţi şi continuaţi să administraţi comprimatul următor la ora obişnuită.

 • · Dacă au trecut mai mult de 12 ore de la ora la care trebuia să administraţi comprimatul, protecţia contraceptivă poate fi redusă. Cu cât aţi uitat mai multe comprimate consecutive cu atât creşte riscul ca efectul contraceptiv să fie scăzut. Exista un risc mai mare de a rămâne gravidă dacă uitaţi sa administraţi comprimatetede la începutul sau sfârşitul blisterului. De aceea trebuia să urmaţi regulile descrise mai jos (de asemenea, vezi graficul de mai jos).

Mai mult de un comprimat uitat dintr-un blister

întrebaţi medicul dumneavoastră.

Un comprimat uitat în săptămâna 1

Administraţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi (chiar dacă aceasta înseamnă administrarea a 2 comprimate în acelaşi timp) şi administraţi comprimatele următoare la ora obişnuită. Utilizaţi metode contraceptive suplimentare (metode de barieră) pentru următoarele 7 zile.

Dacă aţi avut contact sexual în săptămâna dinainte de a uita comprimatul, există posibilitatea de a rămâne gravidă’. Deci spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

 

Un comprimat uitat în săptămâna 2

 

Administraţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi (chiar dacă aceasta înseamnă să administraţi 2 _comprimaţe în acelaşi timpi şi, administraţi comprimatele următoare la ora obişnuită. Protecţia contraceptivă este menţinută. Nu trebuie sa utilizaţi metode contraceptive suplimentare.

 

Un comprimat uitat în săptămâna 3

Puteţi alege una dintre următoarele opţiuni, fără a fi nevoie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare.

 1. 1. Administraţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi (chiar dacă aceasta înseamnă să administraţi 2 comprimate în acelaşi timp) şi administraţi următoarele comprimate la ora obişnuită. începeţi următorul blister imediat ce blisterul actual se termină, deci fără pauză între blistere.

 

Este posibil să nu aveţi sângerare de întrerupere (sângerare menstruală) până la sfârşitul celui de al doilea blister, dar puteţi avea mici sângerări (pete) sau sângerări neregulate în zilele de administrare a comprimatelor.

Sau

 1. întrerupeţi administrarea de comprimate din blisterul curent, aveţi o perioadă de 7 zile fără comprimate (calculaţi şi ziua în care aţi uitat să administraţi comprimatul) şi continuaţi cu următorul blister. Când urmaţi această metoda, puteţi să începeţi întotdeauna blisterul următor în aceeaşi zi a săptămânii aşa cum v-aţi obişnuit.
 • ·Dacă aţi uitat să administraţi comprimatele dintr-un blister şi menstruaţia aşteptată nu apare în primul interval de pauză obişnuit (fără comprimate), puteţi fi gravidă’. Spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe următorul blister.

Dacă aveţi tulburări gastro-intestinale (de exemplu vărsături, diaree severă)

Dacă vărsaţi sau aveţi diaree severă, componentele active din comprimatele Mercilon pot să nu se absoarbă complet. Dacă vărsaţi în decurs de 3-4 ore de la administrarea comprimatului este ca şi cum aţi omite un comprimat. Ca urmare, respectaţi recomandările pentru comprimatele uitate. Dacă aveţi diaree’ gravă vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

 

Dacă încetaţi să luaţi Mercilon

Puteţi să întrerupeţi administrarea Mercilon oricând doriţi. Dacă întrerupeţi deoarece doriţi să rămâneţi gravidă, se recomandă, în general, să aşteptaţi până aveţi o menstruaţie naturală înainte de a concepe. Aceasta vă va ajuta să apreciaţi vârsta sarcinii’.

Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă, întrebaţi medicul dumneavoastră despre alte metode de control ale sarcinii.

1. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Mercilon poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.Reacţiile adverse severe asociate cu utilizarea de contraceptive orale ca şi simptomele care apar sunt descrise la punctele: Contraceptivele orale şi tromboza şi Contraceptivele orale şi cancerul. Vă rugăm să citiţi aceste puncte pentru informaţii suplimentare şi să-l informaţi pe medicul dumneavoastră când este cazul.

Alte reacţii adverse posibile

Următoarele reacţii adverse au fost raportate la femeile care utilizează contraceptive orale, deşi nu este necesar ca acestea să fi fost determinate de contraceptivele orale. Aceste reacţii adverse pot să apară în primele câteva luni în care utilizaţi contraceptivele orale şi în mod obişnuit se ameliorează în timp.

 • · dureri la nivelul sânilor, sensibilitate mamară. creşterea în volum a sânilor şi secreţie mamară;
 • · dureri de cap, migrenă;
 • · schimbări ale apetitului sexual; stare depresivă, modificări ale stării de dispoziţie;
 • · intoleranţă la lentilele de contact:
 • · greaţă, vomă:
 • · modificăn ale secreţiei vaginale
 • · diferite reacţii la nivelul pielii: erupţii pe piele, eritem nodos, eritem multiform, sessibilitate la lumina
 • · retenţie de lichide;
 • · modificări ale greutăţii corporale;
 • · reacţii de hipersensibilitate.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–   CUM SE PĂSTREAZĂ Mercilon

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 30:C, în ambalajul original

Nu utilizaţi Mercilon după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

–   INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Mercilon

 • · Substanţele active sunt desogestrel şi etinilestradiol. Un comprimat conţine desogestrel 0,15 mg şi etinilestradiol 0.02 mg.      _
 • · Celelalte componente sunt: amidon de cartof, dioxid de siliciu coloidal anhidru, a-tocoferol, acid stearic, povidonă, lactoză monohidrat

 

Cum arată Mercilon şi conţinutul ambalajului

Mercilon se prezintă sub formă de comprimate albe. rotunde. Este disponibil în:

 

Cutie cu un plic conţinând un blister din PVC/Al a 21 comprimate.

Cutie cu 3 plicuri conţinând câte un blister din PVC/AI a 21 comprimate

Cutie cu 6 plicuri conţinând câte un blister din PVC/Al a 21 comprimate

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă N.V. Organon

Kloosterstraat 6, 5349 AB Oss, Olanda

Producător Organon (Ireland) Ltd. PO Box 2857, Drynam Road Swords, Dublin. Irlanda

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2006.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close