Prospect Topamax – Epilepsie

Dă Share să știe și altii!!
Shares

 Topamax pentru epilepsie

Prospect pentru utilizatori

Aflati acum tratament pentru epilepsie, tratamentul convulsiilor epileptice si crize de epilepsie precum si migrene sau dureri de cap cu Topamax.

Substanta activa : Topiramat (Topiramatum)

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

– Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

– Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–  Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–  Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Prospect Topamax pentru epilepsieProspect Topamax pentru epilepsie

1.   CE ESTE TOPAMAX ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Topamax aparţine unui grup de substanţe numite “medicamente antiepileptice”.

Este utilizat: singur pentru a trata convulsiile la adulţi şi la copii şi adolescenţi cu vârsta de peste 6 ani împreună cu alte medicamente pentru a trata convulsiile la adulţi şi la copii şi adolescenţi cu vârsta de peste 2 ani pentru a preveni durerile de cap de tip migrenă la adulţi.

2.  ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI TOPAMAX

Nu utilizaţi Topamax

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la topiramat sau la oricare dintre celelalte componente ale Topamax (enumerate la punctul 6).
 • pentru a preveni migrena dacă sunteţi gravidă sau puteţi rămâne gravidă, dar nu utilizaţi o metodă contraceptivă eficace (vezi paragraful „Sarcina şi alăptarea” pentru informaţii suplimentare).
 • Dacă nu sunteţi sigur dacă cele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Topamax.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Topamax

Inainte de a lua Topamax pentru epilepsie verificaţi împreună cu medicul dumneavoastră dacă:

 • aveţi probleme cu rinichii, mai ales pietre la rinichi, sau dacă faceţi dializă renală
 • aveţi istoric de anomalii ale sângelui sau ale lichidelor din corp (acidoză metabolică)
 • aveţi probleme cu ficatul
 • aveţi probleme cu ochii, în special glaucom
 • aveţi probleme de creştere
 • aveţi o alimentaţie bogată în grăsimi (dietă cetogenică)
 • sunteţi gravidă sau puteţi rămâne gravidă (vezi paragraful „Sarcina şi alăptarea” pentru informaţii suplimentare).

Dacă nu sunteţi sigur dacă oricare din cele de mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră, adresaţi- vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Topamax pentru epilepsie.

Este important să nu întrerupeţi administrarea medicamentului fără a cere sfatul medicului.

De asemenea trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua oricare alte medicamente care conţin topiramat şi care vă sunt date ca alternativă la Topamax.

S-ar putea să pierdeţi din greutate dacă utilizaţi Topamax aşa că trebuie să vă monitorizaţi regulat greutatea când utilizaţi acest medicament. Dacă pierdeţi prea mult din greutate sau dacă un copil care utilizează acest medicament nu ia suficient în greutate, trebuie să vă adresaţi medicului.

La un număr mic de pacienţi trataţi cu medicamente antiepileptice cum este Topamax s-a constatat apariţia unor gânduri de auto-vătămare sau de sinucidere. În cazul în care vă apar astfel de gânduri, contactaţi-vă imediat medicul, indiferent de moment.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, vitamine şi medicamente din plante medicinale. Topamax şi anumite alte medicamente îşi pot influenţa reciproc efectele. Uneori, doza unora dintre celelalte medicamente pe care le luaţi sau doza de Topamax pentru epilepsie va trebui să fie modificată.În special, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi:

   • alte medicamente care vă afectează sau vă scad capacitatea de gândire, de concentrare sau coordonarea musculară (de exemplu medicamente deprimante ale sistemului nervos central, cum sunt relaxante musculare şi sedative).
   • anticoncepţionale orale. Topamax poate afecta eficacitatea anticoncepţionalelor orale.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi modificări ale sângerării menstruale în timp ce luaţi concomitent anticoncepţionale orale şi Topamax.

Păstraţi o listă cu toate medicamentele pe care le luaţi. Arătaţi această listă medicului dumneavoastră şi farmacistului înainte de a începe tratamentul cu un nou medicament.

Alte medicamente despre care trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul includ alte medicamente antiepileptice, risperidonă, litiu, hidroclortiazidă, metformină, pioglitazonă, gliburidă, amitriptilină, propranolol, diltiazem, venlafaxină, flunarizină.

Dacă nu sunteţi sigur dacă oricare din cele de mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră, adresaţi- vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Topamax.

 

Utilizarea Topamax cu alimente şi băuturi

Puteţi lua Topamax pentru epilepsie cu sau fără alimente. Consumaţi multe lichide pe parcursul zilei pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi pe perioada tratamentului cu Topamax. Trebuie să evitaţi băuturile alcoolice în timp ce luaţi Topamax.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumeavoastră înainte de a lua Topamax dacă sunteţi gravidă, puteţi rămâne gravidă sau alăptaţi. Medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi lua Topamax. Similar altor medicamente antiepileptice, există un risc de a afecta copilul nenăscut dacă Topamax este folosit în timpul sarcinii. Asiguraţi-vă că ştiţi foarte bine riscurile şi beneficiile utilizării Topamax pentru tratamentul epilepsiei în timpul sarcinii.

Nu trebuie să luaţi Topamax pentru a preveni migrena dacă sunteţi gravidă sau puteţi rămâne gravidă şi nu utilizaţi o metodă contraceptivă eficace.

Mamele care alăptează în timp ce iau Topamax trebuie să spună medicului cât mai curând posibil dacă observă manifestări neobişnuite la copil.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

In timpul tratamentului cu Topamax pot apărea ameţeli, oboseală şi problemele de vedere. Nu conduceţi vehicule sau nu folosiţi utilaje fără să discutaţi iniţial cu medicul dumneavoastră.

Informaţii importante privind unele componente ale Topamax

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI TOPAMAX

Utilizaţi întotdeauna Topamax pentru epilepsie  exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   • Luaţi Topamax exact aşa cum a fost prescris. Medicul dumneavoastră vă va prescrie de obicei pentru început o doză mică de Topamax şi treptat va creşte cantitatea până se ajunge la doza cea mai potrivită pentru dumneavoastră.
   • Comprimatele de Topamax pentru epilepsie trebuie înghiţite întregi. Evitaţi mestecarea comprimatelor pentru că s-ar putea să lase un gust amar.
   • Topamax poate fi luat înainte, în timpul sau după masă. Consumaţi multe lichide pe timpul zilei pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi în timp ce luaţi Topamax.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Topamax pentru epilepsie

   • Mergeţi imediat la medic. Luaţi ambalajul medicamentului cu dumneavoastră.
   • Puteţi să vă simţiţi somnolent sau obosit, sau să aveţi mişcări anormale ale corpului, probleme de postură şi de mers, senzaţie de ameţeală din cauza tensiunii arteriale scăzute sau să aveţi bătăi anormale ale inimii sau crize convulsive.

Supradozajul poate surveni dacă luaţi alte medicamente împreună cu Topamax.

Dacă uitaţi să utilizaţi Topamax

   • Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte. Cu toate acestea, dacă este aproape timpul pentru următoarea doză, treceţi peste doza uitată şi continuaţi tratamentul ca de obicei. Dacă omiteţi două sau mai multe doze, contactaţi medicul dumneavoastră.
   • Nu luaţi o doză dublă (două doze în acelaşi timp) pentru a compensa o doză uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Topamax

Nu încetaţi să luaţi acest medicament decât dacă medicul dumneavoastră v-a spus să faceţi acest lucru. Simptomele dumneavoastră s-ar putea să reapară. Dacă medicul dumneavoastră hotărăşte să oprească acest tratament, doza dumneavoastră poate fi scăzută treptat pe parcursul a câtorva zile.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4.  Reacţii adverse posibile ale Topamax pentru epilepsie

Ca toate medicamentele, Topamax poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Frecvenţa posibilelor reacţii adverse enumerate mai jos este definită utilizând următoarea convenţie:

 • foarte frecvente (afectează mai mult de un utilizator din 10)
 • frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)
 • mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)
 • rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)
 • foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)
 • cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile).

Reacţiile adverse foarte frecvente includ:

   • Pierdere în greutate
   • Furnicături la nivelul braţelor şi picioarelor
   • Toropeală sau somnolenţă
   • Ameţeli
   • Diaree
   • Greaţă
   • Nas înfundat, nas care curge şi dureri în gât
   • Oboseală
   • Depresie

Reacţiile adverse frecvente includ:

   • Modificări de dispoziţie sau de comportament, inclusiv furie, nervozitate, tristeţe
   • Creştere în greutate
   • Scădere sau pierdere a poftei de mâncare
   • Reducere a numărului de globule roşii
   • Modificări ale gândirii şi ale stării de vigilenţă, inclusiv confuzie, probleme de concentrare, de memorie sau lentoare în gândire
   • Limbaj neclar
   • Neîndemânare sau probleme la mers
   • Tremor involuntar al braţelor, mâinilor sau picioarelor
   • Reducere a simţului tactil sau a senzaţiilor
   • Mişcări involuntare ale ochilor
   • Simţ al gustului modificat
   • Tulburări vizuale, vedere înceţoşată, vedere dublă
   • Ţiuit în urechi
   • Dureri de urechi
   • Dificultăţi de respiraţie
   • Sângerări din nas
   • Vărsături
   • Constipaţie
   • Dureri de stomac
   • Indigestie
   • Gură uscată
   • Furnicături sau amorţeli la nivelul gurii
   • Pietre la rinichi
   • Urinare frecventă
   • Urinare dureroasă
   • Cădere a părului
   • Erupţii trecătoare pe piele şi/sau mâncărimi ale pielii
   • Dureri articulare
   • Spasme musculare, contracţii musculare sau slăbiciune musculară
   • Dureri în piept
   • Febră
   • Pierdere a forţei
   • Stare generală de rău
   • Reacţii alergice

 

Reacţiile mai puţin frecvente includ:

   • Cristale în urină
   • Valori anormale ale numărului de celule din sânge, inclusiv reducerea numărului de globule albe sau a trombocitelor, sau număr crescut de eozinofile
   • Bătăi neregulate ale inimii sau încetinire a bătăilor inimii
   • Umflare a ganglionilor la nivelul gâtului, subraţului sau inghinal
   • Creştere a frecvenţei convulsiilor
   • Probleme de comunicare verbală
   • Salivare
   • Nelinişte sau activitate fizică şi mintală crescută
   • Pierdere a cunoştiinţei
   • Leşin
   • Mişcări încetinite sau diminuate
   • Somn dereglat sau de slabă calitate
   • Simţ al mirosului deteriorat sau dereglat
   • Probleme cu scrisul de mână
   • Senzaţie de mişcare sub piele
   • Probleme ale ochilor, inclusiv senzaţie de ochi uscat, sensibilitate la lumină, ticuri involuntare, lăcrimare şi acuitate vizuală scăzută
   • Auz diminuat sau pierdere a auzului.
   • Voce răguşită
   • Inflamare a pancreasului
   • Balonare
   • Senzaţie de arsură în capul pieptului
   • Pierdere a sensibilităţii la atingere la nivelul gurii
   • Sângerare a gingiilor
   • Senzaţie de plenitudine sau de umflare
   • Senzaţii dureroase sau de arsură în gură
   • Respiraţie urât mirositoare
   • Pierdere involuntară de urinară şi/sau de materii fecale
   • Nevoie urgentă de urinare
   • Dureri la nivelul rinichilor şi/sau al vezicii provocate de pietre la rinichi
   • Transpiraţie redusă sau imposibilitate de a transpira
   • Modificări de culoare a pielii
   • Umflături localizate pe piele
   • Umflare a feţei
   • Umflare a articulaţiilor
   • Rigiditate musculoscheletală
   • Valori crescute ale acidităţii în sânge
   • Concentraţii mici ale potasiului în sânge
   • Creştere a poftei de mâncare
   • Senzaţie acută de sete şi consum de cantităţi anormal de mari de lichide
   • Tensiune arterială mică sau scădere a tensiunii arteriale la ridicarea în picioare
   • Bufeuri
   • Simptome asemănătoare gripei
   • Răcire a extremităţilor (de exemplu mâinile şi faţa)
   • Probleme de învăţare
   • Dereglări ale funcţiei sexuale (disfuncţie erectilă, pierdere a libidoului)
   • Halucinaţii
   • Comunicare verbală scăzută
   • Creştere a concentraţiilor enzimelor ficatului

Reacţiile adverse rare ale Topamax includ:

   • Sensibilitate excesivă a pielii
   • Simţ al mirosului diminuat
   • Glaucom; este un blocaj al fluidelor ochiului care determină presiune crescută în ochi, durere şi scăderea acuităţii vizuale
   • Acidoză tubulară renală
   • Inflamare a ficatului, insuficienţă hepatică
   • Reacţii severe la nivelul pielii, inclusiv sindromul Steven-Johnson, o boală a pielii ce pune viaţa în pericol, în care stratul superior al pielii se separă de cel inferior, şi eritem polimorf, o boală în care apar pete roşii în relief care se pot transforma în vezicule
   • Miros
   • Umflare a ţesutului din jurul ochilor
   • Sindrom Raynaud. O boală care afectează vasele de sânge la nivelul urechilor şi al degetelor de la mâini şi picioare şi provoacă durere şi sensibilitate la rece
   • Calcifiere a ţesuturilor (calcinoză).

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută

   • Maculopatia este o boală a maculei, un punct mic de pe retină unde vederea are cea mai mare acuitate. Trebuie să anunţaţi medicul dacă observaţi o modificare sau o scădere a acuităţii vizuale.
   • Umflarea conjunctivei oculare.
   • Necroliza epidermică toxică care este o formă mai severă a sindromului Stevens-Johnson (vezi reacţii adverse mai puţin frecvente).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. Cum se păstrează Topamax

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Topamax după data expirării înscrisă pe etichetă. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C. Păstraţi comprimatele în ambalajul original (blister sau flacon), pentru a fi protejate de umiditate. Păstraţi ambalajul bine închis pentru a proteja comprimatele de umiditate.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Topamax

Substanţa activă este topiramat.

Fiecare comprimat filmat de Topamax conţine topiramat 25 mg.

Fiecare comprimat filmat de Topamax conţine topiramat 50 mg.

Fiecare comprimat filmat de Topamax conţine topiramat 100 mg.Topamax 25 mg

Nucleu : lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidon glicolat de sodiu tip A, amidon pregelatinizat de porumb, stearat de magneziu

Film : Opadry White-YS-1-7706-G [hipromeloză, dioxid de titan (E 171), macrogol, polisorbat 80], ceară Carnauba.

Topamax 50 mg

Nucleu : lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidon glicolat de sodiu tip A, amidon pregelatinizat de porumb stearat de magneziu.

Film: Opadry Light Yellow TS-1-6382-G [hipromeloză, dioxid de titan (E 171), macrogol, polisorbat 80, oxid galben de fer (E 172)], ceară Carnauba.

Topamax 100 mg

Nucleu : lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidon glicolat de sodiu tip A, amidon pregelatinizat de porumb, stearat de magneziu.

Film: Opadry Yellow TS-1-6382-G [hipromeloză, dioxid de titan (E 171), macrogol, polisorbat 80, oxid galben de fer (E 172)], ceară Carnauba.

Cum arată Topamax şi conţinutul ambalajului

Descrierea medicamentului :

25 mg: comprimate filmate, rotunde,de culoare albă, cu diametrul de 6 mm, marcate “TOP” pe o faţă, şi “25” pe cealaltă faţă.

50 mg: comprimate filmate, rotunde, de culoare galben deschis, cu diametrul de 7 mm, marcate “TOP” pe o faţă, şi “50” pe cealaltă faţă.

100 mg: comprimate filmate, rotunde, de culoare galbenă, cu diametrul de 9 mm, marcate “TOP” pe o faţă, şi “100” pe cealaltă faţă.

Cutii cu 20, 28, 30, 50, 56, 60 sau 100 comprimate filmate în flacoane din plastic opac prevăzute cu sistem de închidere pentru protecţie copii. Fiecare flacon conţine o capsulă cu agent desicant care nu trebuie înghiţită.

Cutii cu 10, 20, 28, 30, 50, 56, 60 sau 100 comprimate filmate în blistere din OPA/aluminiu/PVC- aluminiu.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă

JOHNSON & JOHNSON d.o.o.

Smartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Slovenia

Fabricanţi :

Janssen-Cilag S.p.A

Via C. Janssen, Borgo S. Michele, 04010 Latina, Italia

JANSSEN PHARMACEUTICA N.V.

Turnhoutseweg 30 2340 Beerse, Belgia

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Acest prospect Topamax a fost aprobat în Aprilie 2012

Medicamente cu aceeasi substanta activa : Etopro, Lusitrax, Nextop

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close