Refluxul gastro- esofagian – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Refluxul gastro- esofagian

            Este tulburarea caracterizată prin regurgitarea conţinutului gastric în esofagul inferior, ca rezultat al perturbării mecanismelor escardiotuberozitare (valvulare, musculare, inel hiatic, etc) Acestea protejează contra acestui reflux.

            Perturbarea poate apare:

Fie din cauza unei modificări morfologice majore: bradiesofag congenital, hernie hiatală, malpoziţii cardiotuberozitare (dispariţia unghiului His, malformaţii ale aparatului de suspensie, etc) sau unor modificări minore: malpoziţii moderate câştigate prin obezitate, graviditate, vârstă înaintată, etc.

Fie din cauza unui mecanism funcţional: afecţiuni biliare, diverticuli, leziuni gastroduodenale, tulburări endocrine (hipertiroidie, spasmofilie, frustă, etc).

Tratament:

Se va căuta cauza care le provoacă şi se înlătură prin tratamentele adecvate, suplimentar se poate să se consuma după mese câte o cană din unul din următoarele, care vor contribui la o vindecare mai rapidă, fără să aducă în organism o serie de substanţe toxice. Se poate face tratamentul cu ceaiuri perioade lungi de timp, dar în fiecare caz în parte se va trata afecţiunea ce produce acest lucru.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: angelică, busuioc, busuioc sălbatec, cartofi, călin, coada calului, coada şoricelului, coriandru, dud, gălbenele, ghimber, lămâi, lemn dulce, măcriş, măcrişul iepurelui, măghiran, măr, mărar, mentă, mur, nalbă, obligeană, pătlagină, pătrunjel, pătrunjelul câmpului, pelin, plămânărică, porumb, prun, roiniţă, roşcove, salcâm, schinel, scoruş, şovârf, sunătoare, ştevie, talpa gâştei, tătăneasă, tei, troscot, ţintaură, varză,  zmeur.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Angelică (Angelica arhangelica) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma câte 1 cană după fiecare masă, pentru efectul de alcalinizare al conţinutului stomacal. Se poate lua şi sub formă de praf care se obţine cu râşniţa de cafea şi din care se pune un vârf de cuţit sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Se poate folosi şi rădăcina la fel.

Busuioc (Ocinum basilicum) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită, se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale datorită faptului că are o serie de substanţe antibiotice în componenţă care ajută la distrugerea agenţilor microbieni şi oferă o calmare a mucoasei stomacale. Este indicat datorită acţiunii antibiotice în toate afecţiunile digestive. Se poate aplica şi compresă caldă pe abdomen în cazul durerilor.

Busuioc sălbatec (Prunella vulgaris) se foloseşte ca şi busuiocul de grădină cu aceleaşi efecte.

Cartof (Solanum tuberosum) beţi zilnic 2-3 păhărele de suc de cartofi obţinut din tuberculi sănătoşi şi consumaţi-l imediat înainte de a se înnegri. După ce s-a înnegrit nu mai este util şi se aruncă. Ajută prin aceia că amidonul conţinut face un pansament gastric şi ajută la neutralizarea acizilor.

Călin (Viburnum opulus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană de câte ori este nevoie, ajutând la strângerea sfincterului. Se indică în special datorită faptului că ajută la o mai bună funcţionare a sfincterului şi prin aceasta la dispariţia afecţiunii.

Coada calului (Equisetum arvense) Puneţi peste 1 linguriţă de plantă mărunţită 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi. Se recomandă în special în cazul arsurilor hiperacide. Ajută la neutralizarea acizilor. Este şi diuretic.



Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de flori mărunţite se pun peste 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2 căni pe zi cu înghiţituri mici. Se indică datorită faptului că ajută la procesul de digestie şi este un bun antibiotic care poate distruge o serie de germeni patogeni. Conţine azulene şi proazulene, ca şi muşeţelul.

Coriandru (Coriandrum sativum) 1 linguriţă de seminţe măcinate se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se foloseşte pentru efectul carminativ. Se indică în special la cei care au şi dureri ale abdomenului şi constipaţie.

Dud (Morus alba) fructele se consumă pentru efectul laxativ în funcţie de toleranţa individuală. Din frunze- 1-2 linguriţe se pun mărunţite la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, câte una după fiecare masă contribuind la o mai rapidă digestie a alimentelor mai greu digerabile. Coaja 1-2 linguriţe mărunţite luate de pe rădăcini sau chiar de pe ramuri tinere se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Este unul dintre cele mai puternice medicamente naturale care ajută la eliminarea surplusului de apă din organism. Este indicată în special în cazurile cu acumulări de lichide în organism.

Gălbenele (Calendulla officinalis) 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se pot consuma 2-3 căni cu înghiţituri mici. Este emolientă şi totodată carminativă şi antibiotică. Se pot consuma 3 căni pe zi, după mese.

Ghimber (Zinghiber officinalis) 1 lingură de plantă mărunţită (rădăcină) se va pune la 250 ml apă rece. Se pune apoi la fiert şi se lasă, până la temperatura de fierbere. Se ia apoi de pe foc. Se acopere pentru 10 minute. Se strecoară şi se beau 3 căni pe zi. Redă pofta de mâncare şi este indicată şi la vomismente. Este şi un calmant nervos.

Lămâie (Citrus lemon). Se va căuta o lămâie mai coaptă. Se stoarce sucul separat într-un pahar apoi coaja şi pulpa se taie felii şi se pune cu 250 ml apă la fiert până se moaie coaja. Se lasă să se răcească şi apoi se strecoară peste sucul obţinut anterior. Este foarte eficientă datorită vitaminei C pe care o conţine. Este foarte astringentă şi dezinfectantă.

Lemn dulce (Glicirrhiza glabra) 1 linguriţă de pulbere se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Are proprietăţi antiinflamatoare, anti ulceroase şi cicatrizante. Este interzis hipertensivilor, deoarece poate creşte tensiunea arterială. Este cel mai bine să se utilizeze extractul deglicirizinat, deoarece nu are ca efect creşterea tensiunii arteriale. Protejează mucoasa esofagului de acţiunea iritantă a sucului gastric, ce produce inflamaţia dureroasă. Se găsesc sub formă de capsule şi se administrează conform indicaţiilor producătorului.

Măcriş (Rumex acetosa) se poate consuma crud în orice cantitate este tolerată de fiecare în parte contribuind la curăţirea organismului de toxinele acumulate. Se poate consuma de asemenea şi în diferite preparate culinare sau ceai cu 2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi se pot consuma 2-3 căni pe zi, după mese.

Măcriş iepuresc (Oxalis acetosella) 1 linguriţă de frunze proaspete se pun la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma în cursul zilei. Ceaiul din plantă uscată nu are acelaşi efect deoarece prin uscarea plantei se distrug o serie de vitamine şi planta nu mai este aşa de eficientă, din această cauză se indică folosirea ei proaspătă.

Măghiran (Majorana hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, călduţe. Este un bun calmant digestiv, indicat mai ales la persoanele sensibile şi copii.

Măr (Mallus pumilla) Oţet de mere. Se ia 1 linguriţă de oţet în cazul arsurilor. Cu toate că este acid acesta acţionează contra acidităţii stomacale, foarte eficient. Se ia diluată cu 100 ml apă. Dacă aveţi: enterită, enterocolită, diaree, dizenterie, gastrită, constipaţie mâncaţi mere. În intestinul inflamat, mărul se comportă ca un burete. Fructul se umflă, căptuşeşte mucoasa şi absoarbe produsele toxice, care se elimină apoi prin scaun. Acţiunea curativă a mărului este sporită de fermenţii antiinflamatori şi astringenţi. Se pot folosi sub formă de cură zilnică. Un măr mâncat dimineaţa este un depurativ. Mărul mâncat seara este însă cu un efect garantat laxativ, putând fi folosit de oricine.

Mărar (Anthum gruveolens) 1 linguriţă de seminţe mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se acopere pentru 10 minute şi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, pentru efectul de calmare al întregului aparat digestiv. În plus se mai poate lua sub formă de praf câte 1 linguriţă înaintea meselor cu 15 minute, ajutând şi în special la femei, deoarece conţine un principiu care în organism reacţionează ca şi un hormon estrogen.

Mentă (Menta piperita)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul care-l are asupra aparatului digestiv ajutând la balonări, dureri, etc. Se poate pune şi compresă externă caldă cu acest ceai pentru calmarea durerilor.

Mure (Rubus fruticosus)-se folosesc rugii de mure. 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Are efect de calmare a intestinelor.

Nalbă (Malva crispa)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul care-l are asupra aparatului digestiv ajutând datorită faptului că este foarte emolientă şi calmând durerile dacă există.

Obligeană (Acorus calamus) se macină rădăcină sub formă de praf cu râşniţa de cafea şi se pune 1 linguriţă de praf sub limbă pentru 5 minute apoi se înghite cu apă. Este eficientă pentru reglarea glandulară şi pentru că ajută la curăţirea organismului de toxine.

Pătlagină (Plantago lanceolata) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, după mese. Se mai poate folosi frunza proaspătă din care se scoate sucul şi se ia câte 1 linguriţă de suc diluat cu 100 ml suc de morcovi. Este unul dintre cele mai utile cicatrizante, pentru stomac, refăcând organismul, foarte rapid. Este unul dintre cele mai utile preparate care ajută la refacerea celulară a aparatului digestiv.

Pătrunjel (Petroselinum crispus) 2 rădăcini de pătrunjel de mărime potrivită (200g) se curăţă şi se taie mărunt, apoi se pune la 750 ml apă şi se lasă să fiarbă până apa scade la o cană. Se consumă după mese fiind unul dintre cele mai bune diuretice şi laxative totodată. Ajută la calmarea durerilor.

Pătrunjelul câmpului (Pimpinella saxifraga) Se foloseşte rădăcina uscată. Se mărunţeşte şi la 50 g de rădăcină se pune 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţine timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se strecoară şi se pune apoi în sticle de culoare închisă la rece. Se vor lua 15-20 picături diluate la 100 ml apă, o dată pe zi. Se ia în cazurile în care există disconfort abdominal, sau dureri.

Pelin (Artemisia absinthum)-2 linguriţe praf de plantă se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Cu lichidul obţinut când ajunge la temperatura corpului se fac clisme zilnic fiind una dintre plantele care au şi acţiune antibiotică şi totodată ajută la dispariţia paraziţilor intestinali. Sub formă de praf în amestec cu miere se iau pentru a ajuta în cazurile în care există un disconfort abdominal sau regurgitări cu dureri şi arsuri.





Plămânărică (Pulmonaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte 1 cană după mese. Se indică atunci când există răni cu diferite localizări în aparatul digestiv.

Porumb (Zea mays) se foloseşte mătasea de porumb 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are un remarcabil efect diuretic. Uleiul, câte 1 lingură seara mai ales cel din germeni ajută la scăderea colesterolului. Mătasea de porumb 1 linguriţă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul diuretic.

Prun (Prunus domestica) fructele se consumă după mese fiind socotite un laxativ blând. De asemenea se pot folosi fructele uscate câte 6-8 fructe puse seara în 250 ml apă şi lăsate până dimineaţă când se consumă lichidul şi fructele, cu efect mai puternic laxativ. Se pot folosi perioade lungi de timp contribuind la o mai bună funcţionare a aparatului digestiv.

Roiniţă (Melissa oficinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru calmarea nervoasă pe care o poate da.

Ceai de roşcove: 100 g de roşcove se toarnă peste ele 1 litru de apă clocotită. Se lasă acoperit timp de 1 oră, după care se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.

Salcâm (Robinia pseudacacia) flori- 1 lingură de flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se poate îndulcii cu miere de salcâm dacă nu există contra indicaţii. Produce o calmare intestinală şi stomacală.

Schinel (Cnicus benedictus) 1 linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă. Se bea câte 100 ml înainte de fiecare masă. Se indică pentru faptul că ajută în special în spasmele pilorului.

Scoruş (Sorbus aucuparia) se consumă fructele în orice cantitate fiind foarte indicate pentru faptul că au o serie de minerale şi vitamine, contribuind la o mai bună funcţionare a organismului.

Şovârf (Origanum vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru calmarea nervoasă pe care o poate da.



Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru efectul antibiotic. Există şi un ulei de sunătoare obţinut din 50 g de plantă mărunţită pusă la 250 ml ulei preferabil extra-virgin sau obţinut la rece. Se ţine 6 săptămâni şi apoi se poate lua câte 1 linguriţă ajutând în cazul constipaţiei sau pentru efectul cicatrizant pe care-l are la nivelul întregului aparat digestiv.

Ştevie (Rumex alpinus) Se pune o linguriţă cu vârf de ştevie uscată şi mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de 2-3 ori pe zi călduţ. Se pune o linguriţă cu vârf de ştevie uscată şi mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană de 2-3 ori pe zi călduţ. Ajută la eliminarea mai rapidă a alimentelor din stomac, grăbind digestia.

Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru şi mai poate fi folosit pentru efectul de calmarea durerilor şi liniştire nervoasă. Se indică tuturor celor care sunt nervoşi sau prin activitatea care o depun sunt foarte solicitaţi sau au parte de mult stres.

Tătăneasă (Sympytum officinalis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este una dintre plantele cu acţiune cicatrizantă.

Tei (Tylia tomentosa) 1 linguriţă de flori fără bractee se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma îndulcit cu miere contribuind la liniştirea nervoasă şi combătând crampele abdominale şi regurgitările. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă fiind util chiar şi la copii.

Troscot (Polygonum aviculare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru şi mai poate fi folosit pentru efectul de calmarea durerilor sau antiinflamator. Conţine acid acetilosalicilic care spre deosebire de aspirină nu are efecte adverse şi efectul este acelaşi. Extern se pot pune comprese calde cu ceai pentru calmarea durerilor.

Ţintaură (Centaurea umbellatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru şi mai poate fi folosit pentru efectul de grăbire al digestiei. Se indică în special celor care nu au poftă de mâncare datorită acestei afecţiuni.

Varză (Brasica oleracea) un pahar de suc proaspăt de varză după fiecare masă. Cura de varză durează o lună de zile şi este foarte eficientă în calmarea durerilor şi chiar vindecarea bolii.

Zmeură (Rubus idaea) 2 linguriţe de frunze de zmeură se pun la o cană de apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se poate îndulci cu miere dacă nu sunt contra indicaţii. Se consumă câte 100 g de fructe proaspete după fiecare masă în cură, în timpul sezonului mai ales la afecţiunile cronice. Frunze şi mlădiţe tinere de zmeur se pun 2 linguriţe mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Alte tratamente.

Cărbune vegetal– se ia după fiecare masă câte 1 linguriţă de cărbune vegetal. Cel mai bun este cel de la pomi fructiferi, dar măcinat sub formă de praf cât mai fin.

Reţeta 1: flori de salcâm şi frunze de dud. Se pune câte o jumătate de linguriţă din fiecare la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea fracţionat în 3 reprize în cursul zilei. Frunzele de dud au un puternic efect de scăderea acidităţii, iar florile de salcâm acţionează şi ele identic fiind ambele utile în această afecţiune.

 Reţeta 2: se umple o sticlă cu frunze de urzică tăiate mărunt însă fără să se îndese. Se complectează cu rachiu din fructe sau votcă la 40 grade. Se lasă apoi la soare închis ermetic timp de 6 săptămâni. Se strecoară. Se pune apoi într-o sticlă cu capac ermetic la rece. În cazul în care aveţi arsuri luaţi câte 50 ml din acest preparat imediat şi vă vor trece pe loc.



Tratamentul se adresează bolii favorizante congenitale sau câştigate, eventual în cazurile grave tratament chirurgical.

În cele mai multe cazuri ivite după 25 ani este însoţită de o gastrită hiperacidă (care explică senzaţia de arsuri) sau chiar de un ulcer gastric. Se manifestă mai frecvent în cursul nopţii. Se va reduce acidul clorhidric din stomac cu ajutorul unui regim alimentar corespunzător, din care se elimină mâncărurile greu digerabile, care staţionează îndelung în stomac, precum şi condimentele, cafeaua, ceaiul negru, alcoolul şi sarea în exces. Cu atât mai mult acest lucru se impune seara, renunţându-se în acelaşi timp la o cină copioasă, luată la ore târzii, care să solicite stomacul pe timpul nopţii, favorizând refluxul esofagian. De asemenea la culcare se vor utiliza 1-2 perne ca poziţia capului în timpul somnului să fie puţin mai ridicată.

Se poate asocia la tratament ceai gastric tip Plafar sau se va recurge la un ceai din: 100 g tătăneasă, 50 g troscot şi 50 g gălbenele. Se va lua 1 lingură cu vârf din amestec şi se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere timp de 10 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3-4 căni pe zi perioade mai lungi.

Se va consuma zilnic iaurt din cel produs de ţărani (covăsit) care reglează flora stomacală.

De asemenea se va lua câte 2 picături de tinctură de propolis (produsă de Dacia sau de Apicola) la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi. Se pun aceste picături pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură apoi se înghit. Se iau înainte de mesele principale 30 zile consecutiv.

Se va avea grijă şi de cei care au o fire mai nervoasă sau au parte de mai mult stres. În atare cazuri se va recurge la o tinctură din plante care este indicat să şi-o prepare singuri.

Se vor lua următoarele plante medicinale: sunătoare, talpa gâştei, roiniţă, salvie. Cele 4 plante (câte 50 g) se vor măcina cu râşniţa de cafea apoi se pun într-un borcan cu capac. Se pune apoi peste acest praf o cantitate de 1 litru de alcool alimentar (40-70 grade). Se ţine apoi timp de 15 zile agitând des produsul acesta în cursul zilei. Se ţine la temperatura camerei ferit de lumină. Se strecoară apoi şi se pune într-o sticlă cu dop care se poate închide ermetic. Se va lua apoi din acest preparat o cantitate de 1 linguriţă diluată la 100 ml apă cu 15 minute înainte de cină. În cazurile mai grave se va putea folosi o cantitate mai mare sau chiar de mai multe ori pe zi.

Este bine ca după 14 zile de la începerea tratamentului să se verifice dacă tratamentul este suficient de eficient şi eventual să se indice o suplimentare a acestuia în funcţie de răspunsul care-l dă organismul la acest tratament.

Se poate încerca cu un tratament de asemenea simplu. Să se consume zilnic pe lângă cele de mai sus moare de varză. Se va face o cură de 30 zile în care se va consuma zilnic 3-4 căni de moare. Se face acest lucru minimum 30 zile. Dacă la începutul acestei cure se iveşte o diareea acest lucru nu trebuie să vă sperie ci este cazul să se continue pentru că organismul se debarasează de toxinele acumulate.

În toate cazurile se va evita constipaţia la defecaţie lucru care ar produce modificări nedorite în evoluţia bolii, aducând practic o agravare a acestei afecţiuni. În acest caz se va regla cu ajutorul alimentaţiei acest lucru.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close