Pielonefrita acută si cronica – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Pielonefrita.

            Este infecţia rinichilor. Uneori este vorba de o infecţie mai gravă cu temperaturi mai ridicate de 39-40 grede, frisoane, dureri acute în zona dorsală, la care se adaugă stări de oboseală permanentă, tulburări digestive, pierderea poftei de mâncare, ori chiar scăderea în greutate. În absenţa unui tratament adecvat, se poate ajunge la distrugerea definitivă a rinichilor.

Este o boală de rinichi în focare de natură microbiană, care interesează la început bazinetul şi ţesutul interstiţial, iar secundar tubii, vasele renale şi glomerulii.

            Poate fi primară când nu se evidenţiază nici o tulburare în eliminarea urinei pe căile urinare sau la nivelul rinichiului: se întâlneşte frecvent la femei.

            Secundară obstructivă, ascendentă sau cu uropatie, este asociată cu obstrucţia căilor urinare sau cu alt factor local predispozant; este mai frecventă la bărbaţi. Germenii sunt foarte diferiţi: E.Coli, Proteus, Klebiella, Enterococul, Stafilococ, etc. Germenii pot proveni şi dintr-un focar infecţios (sinuzite, colangite, diverticulite, prostatite, osteomielite, abcese, peritonite), septicemii, stafilococii(la copii), sau infecţii intraspitaliceşti.

            Factorii favorizanţi: pentru ca germenul plecat din căile urinare sau din sânge să ajungă la nivelul rinichiului şi să se poată multiplica în interstiţiu, este necesar în numeroase cazuri să se asocieze cu unele modificări patologice intra sau extra renale şi care au rolul de factori favorizanţi. Aceştia pot fi:

 • Staza urinară : anomalii congenitale, calculoză, adenom de prostată, compresiuni extrinseci, etc.
 • Tulburări dinamice în evacuarea urinei: nefropatie diabetică, poliomielită, tabes, leziuni cerebrale.
 • Refluxul vezico-uretral.
 •  
 • Cateterismul căilor urinare.
 • Diabetul zaharat.
 • Tulburări metabolice: guta, nefrocalcinoza, hipokaliemia.
 • Abuzul de medicamente: fenacetina, glucocortizoizi, etc.
 • Agenţi fizici: iradierea terapeutică (la cancer).
 • Factori imunologici.

Tratament.

La fiecare din acestea se poate aplica tratamentul de la infecţiile renale.

Ceaiurile sau diureza apoasă s-a dovedit că au un rol terapeutic foarte important, atunci când sunt bine alese şi când se foloseşte concomitent şi propolisul. Aceasta se explică printr-o diluţie a bacteriilor în volumul urinar rezidual şi eliminarea urinei infectate prin golirea frecventă a urinei din vezică exercitând un efect de spălare. Experimental s-a dovedit că diureza apoasă împiedecă hipertonicitatea medularei renale care reprezintă un factor important de vulnerabilitate a acestui ţesut faţă de infecţii, datorită deficienţei de mobilizare a granulocitelor din această regiune ca şi inactivarea complementului. În acelaşi timp scăderea hipertonicităţii medulare inhibă dezvoltarea formelor protoplasmatice care reprezintă un mecanism de perpetuare a infecţiei renale la cei supuşi terapiei.

Modificarea pH-ului urinar prin acidifierea urinei cu clorură de amoniu, etc, duc la diminuarea bacteriuriei în infecţiile urinare cronice.

Dieta- un regim cu cantitate redusă de protide, bogat în glucide. 6-7g sare pentru fiecare litru de lichid. Restricţia sării duce la stări de deshidratare. Se poate asocia şi cura cu ceaiuri sau sucuri din legume şi fructe. Se va evita constipaţia şi se va avea grijă ca scaunul să fie mai moale. Se suprimă alcoolurile şi condimentele care sunt iritante ale căilor urinare.

Pielonefrita acută.

            Debut brusc cu febră 38-40 grade, frisoane, transpiraţii, cefalee, uneori vărsături, dureri lombare uni sau bilaterale, lojile lombare extrem de sensibile la percuţie şi palpare, semne de cistită (disurie, polakiurie, nicturie.

            Tratament profilactic: este foarte important şi urmăreşte evitarea şi îndepărtarea infecţiei urinare. Se va trata corect orice infecţie din organism înainte de a se ajunge la acest diagnostic.

            Tratament:

            Având în vedere diversitatea şi gravitatea acestei afecţiuni este indicat să se trateze numai în spitalele de specialitate, dacă s-a ajuns la acest diagnostic.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, cireşe, ciuboţica cucului, coacăz negru, coada calului, ghimpe, mărar, mesteacăn, nalbă, osul iepurelui, păpădie, pir, porumb, roibă, soc, talpa gâştei, ţelină.

Modul de folosire al plantelor medicinale:

Afin (Vaccinum myrtylis)– se toarnă peste 1 linguriţă de frunze de afin mărunţite şi uscate 250 ml apă clocotită. Se acopere vasul pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi. Este unul dintre cele mai simple antibiotice şi foarte eficient la o serie de germeni patogeni.

Cireşe (cerasus vulgaris)– se folosesc cozile de cireşe- se pun 2 linguriţe de cozi la 250 ml apă şi se fierb timp de 15 minute. Se strecoară apoi se pot consuma 2 căni pe zi. Este foarte util pentru ajută la curăţirea renală fiind un bun diuretic. Se poate folosi perioade lungi de timp.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis) se pune 1 linguriţă de flori sau rădăcină mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă zilnic câte 3 căni. Are influenţă şi asupra durerilor calmându-le. Este una dintre cele mai utile plante.

Coacăz negru (Ribes nigrum)-2 linguriţe de frunze uscate şi bine mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă. Ajută şi la suplimentarea organismului cu minerale şi este eficient şi pentru vindecarea afecţiunii.

Coada calului (Equisetum arvense)- 2 linguriţe de plantă se fierb la 500 ml apă timp de 10 minute. Se strecoară apoi se pot consuma 3 căni pe zi, perioade lungi de timp. Se pot face şi băi de şezut cu această plantă. Intern este eficientă datorită diurezei ce-o produce şi pentru mineralele care le conţine.

Ghimpe (Xantinum spinosa) 2 linguriţe de plantă se fierb la 500 ml apă timp de 10 minute. Se strecoară apoi se pot consuma 3 căni pe zi, perioade lungi de timp. Se pot face şi băi de şezut cu această plantă.

Mărar (Anthum gruveolens) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă intern câte 2-3 căni pe zi, pentru ajutorul care-l dă ca diuretic. Conţine suplimentar şi estrogeni.

Mesteacăn (Betula verucosa) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Înainte de a se consuma se pune un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar. Ajută foarte bine la distrugerea foarte multor germeni patogeni şi curăţă rinichiul.

Nalbă (Malva crispa)- 1 linguriţă flori şi frunze se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă.

Osul iepurelui (Ononis spinosa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pentru efectul diuretic.

Păpădie (Taraxacum officinalis)- 2 linguriţe de plantă întreagă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă.

Pir (Agropiron repens) 1 linguriţă de rizomi şi rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se aruncă apoi această apă şi se pun alte 250 ml apă cu care se fierb pentru 10 minute. Se strecoară apoi şi se pune un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar. Se pot consuma 3 căni pe zi, având un puternic efect diuretic.

Porumb (Zea majs- mătase)- 2 linguriţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă.

Roibă (Rubia tinctoria) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Este foarte util pentru curăţirea renală ajutând la diminuarea calculilor, la eliminarea nisipului urinar şi fiind utilă chiar şi în cazurile de cancer.

Soc (Sambucus nigra-flori)– 2 linguriţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă. Este bun şi pentru febră şi mărirea transpiraţiei.

Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se foloseşte în general la cei mai nervoşi sau care au dureri.

Ţelina (Apium graveolens) este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos şi hipotensor, acţionând şi asupra epitelului renal, determinând creşterea urinei eliminate. Stimulează activitatea de drenare a bilei, provoacă apariţia ciclului menstrual întârziat. Se fierb 3 linguri de rizomi mărunţiţi la 1 litru de apă timp de 20-30 minute. Strecuraţi şi apoi beţi 2 căni pe zi. Se pot folosi şi frunzele- 4 linguri de frunze mărunţite se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.Ceai combinat- 2 linguri de frunze de merişor, 1 lingură de teci de fasole, 1 lingură frunze de mesteacăn, 1 lingură de seminţe de pătrunjel şi 1 lingură de splinuţă. Se fierbe 1 lingură din acest amestec timp de 10 minute în 250 ml apă. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe parcursul unei zile. Este util în infecţii şi pentru drenaj renal.

Ceai complex- 3 linguri de osul iepurelui (rădăcină, 2 linguri de rizomi de pir, 1 lingură de rostopască, 2 linguri de ţintaură şi 1 lingură de valeriană. Se pune 1 linguriţă din acest amestec la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, fiind util atât pentru infecţii, drenaj renal cât şi calmant al durerii.

Reţetă: se va folosi tinctura de mesteacăn de la magazinele naturiste şi plantele tot de la magazin. Cura durează 3 săptămâni. Se va lua câte 15 picături de tinctură de mesteacăn de 3 ori pe zi cu 15 minute, înainte de mesele principale. Separat se va face un ceai de seara din: cozi de cireşe sau mătase de porumb (2 linguriţe), 1 linguriţă ciuboţica cucului, 1 linguriţă talpa gâştei. Se pun acestea toate în 500 ml apă rece. Se fierbe timp de 5 minute, se acopere pentru 15 minute, se strecoară şi se consumă în trei reprize înainte de mese cu 15 minute. Se poate îndulci cu miere dacă nu există contra indicaţii. Se poate face acest tratament până la vindecare. Se ia concomitent şi 20 g de polen de albine zilnic, cu condiţia să fie foarte bine mărunţit în gură înainte de a fi înghiţit.

Este bine ca toate tratamentele care se fac în cadrul unui cuplu la aceste afecţiuni să se facă de către ambii parteneri de cuplu pentru că în caz contrar datorită faptului că în timpul raporturilor sexuale se pot transmite aceste afecţiuni cel mai uşor nu va putea fi vindecare.

Pielonefrita cronică.

            Reprezintă una dintre problemele cele mai dificile. Se consideră cronică orice pielonefrită care a fost tratată timp de 3 luni şi nu s-a ajuns la vindecare. În general această afecţiune este deja refractară la toate tratamentele medicamentoase.

            Profilaxie: în copilărie se vor trata corect toate infecţiile care apar indiferent de nivelul la care apar acestea. Se va face o igienă riguroasă încă din cea mai fragedă copilărie. Se va evita constipaţia mai ales la gravide şi care este responsabilă de foarte multe ori. Se va sigura o ingestie de lichide suficientă. Se va evita abuzul de medicamente, în special analgezice. Se aplică tratamentul corect mai ales la bolile metabolice.

            Tratament:

            1.Se combate staza urinară de câte ori este nevoie. Se pot aici face tratamentele de la litiazele renale, pentru că de cele mai multe ori este vorba despre o litiază. În cazul când acesta este din cauza adenomului de prostată se va trata corespunzător adenomul de prostată.

 1. Se asanează toate focarele de infecţie.
 2. Se tratează corect diabetul, guta, nefrocalcinoza, hipokaliemia, hipertensiunea arterială.

            După ce acestea sunt tratate corect se poate de fapt începe tratamentul. Acesta va fi în primul rând un tratament pe bază de propolis. Aici intervine factorul alergic. În cazul în care bolnavul nu poate să suporte propolisul fiind alergic şansele de vindecare sunt mult diminuate. Se testează deci dacă este alergic la propolis. Pentru aceasta este suficient să se pună 4-5 picături de tinctură de propolis pe o bucată de pâine, se mestecă bine în gură şi se înghite. Se face acest lucru seara. Dacă până dimineaţa nu survin fenomene de alergie (umflarea buzelor, a ochilor, etc, se consideră că acest bolnav nu este alergic şi poate începe tratamentul.

            Se va da la fiecare 5 kg corp câte 2 picături de tinctură de proplis de 3 ori pe zi. Aceasta se va pune pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură, apoi se va înghiţii. Se face acest lucru înainte de mese cu 15 minute, de 3 ori pe zi, chiar şi la copii. Tratamentul trebuie să fie zilnic cel puţin 30 zile fără nici o pauză în tratament. Avem însă avantajul că o dată cu acesta se pot administra orice alte medicamente pentru că nu are nici o interacţiune ne dorită cu nici un medicament şi de asemenea se poate lua perioade lungi de timp fără să producă efecte ne dorite.

            Femeile vor trebui de asemenea să-şi introducă în vagin 6 zile la rând câte un ovul de propolis (dacă nu se găseşte doar supozitoare se pot introduce acestea pentru că au aceiaşi compoziţie, doar formatul diferă). Bărbaţii vor trebui să-şi introducă în fund un supozitor. Nu este aşa de eficient ca la femei, dar este necesar. Se face de către bărbaţi doar 7 zile consecutiv.

            Femeile în ziua a 7-a vor trebui să-şi introducă în vagin iaurt. Acesta se pune pe un tampon de vată care se va introduce în vagin. Se vor folosi doar 1 linguriţă de iaurt. Este cel mai bun cel produs de ţărani şi care se comercializează la orice piaţă din ţară. Dimineaţa se va spăla cu irigatorul. Se poate face acest lucru până la deplina vindecare.

            Dieta: se va institui un regim alimentar cu o cantitate redusă de protide, bogat în glucide. Se vor permite doar cantităţi foarte mici de sare. Nu se va scoate de tot sarea pentru că lipsa sării poate să ducă la deshidratare. Se vor consuma însă foarte multe sucuri de legume şi fructe, ca şi ceaiuri medicinale îndulcite cu miere, pentru că zahărul este bine să fie înlăturat din alimentaţie. Se va urmări ca scaunul să se evacueze uşor. Se interzice constipaţia, lucru care poate agrava afecţiunea.

Plante medicinale care se pot folosi intern: anason, angelică, anghinare, brustur, busuioc, cătina, ceapa, cicoare, cimbru, ciuboţica cucului, ciumăfaie, coacăz negru, coacăz roşu, coada calului, coada şoricelului, coriandru, creţuşcă, dafin, dreţe, dud, gălbenele, ghimber, ghimpe, hrean, iarbă mare, iarbă neagră, iederă, levănţică, limba boului, limba mielului, mărar, merişor de munte, mesteacăn, morcov, nalbă, năprasnic, obligeană, orz, osul iepurelui, păpădie, pătlagină, pepene galben, pin, pir, plămânărică, plop negru, podbal, porumb(mătase), roibă, rozmarin, salată, salcie, salvie, schinduf, schinel, scoruş, soc, spanac, strugurii ursului, sunătoare, tarhon, 3 fraţi pătaţi, trifoi roşu, trifoişte de baltă, troscot, turiţă mare, ţelină, urzică, usturoi, vişin, viţa de vie.

            Se va putea face ceai din una sau mai multe plante. Se va respecta reţeta fabricantului, pentru uzul intern. În privinţa cantităţii trebuie să se ştie că la această afecţiune este foarte bine să se consume cât mai multe ceaiuri din plante medicinale zilnic.

            Plantele medicinale pentru spălături vaginale şi băi: anin negru, arnică, brusture, busuioc, cătină, cerenţel, cimbru, coada racului, coada şoricelului, creţişoară, creţuşcă, gălbenele, gutui, hrean, iarbă neagră, iasomie de pădure, ienupăr, isop, mur, muşeţel, năprasnic, nemţişori de câmp, nuc, păducel, piciorul cocoşului, pin, plop negru, răchiţel, rotunjoară, salcie, salcâm, salvie, sclipeţi, secară, stejar, sunătoare, tătăneasă, 3 fraţi pătaţi, trifoi alb, trifoi roşu, ulm, urzică, vindecea, vineriţă.

            Se mai pot adăuga paiele de cereale şi paiele de fân ca şi orice furaj animal (lucernă, fân, trifoi, sorg, etc). Pentru băi se va pune 1 mână cel puţin la 2 litri şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară în cada de baie unde se stă timp de 20-30 minute, la temperatura corpului. Spălăturile vaginale se fac de 2 ori pe zi. Bărbaţii vor face de asemenea băi de fund tot de 2 ori pe zi. Băile generale sunt utile să se facă de 2 ori pe săptămână.

            Pentru infecţii urinare se mai pot folosi: brad, busuioc sălbatec, busuioc, coacăz, curcubăţică, dovleac, dumbravnic, echinaceea, fasole, iarbă neagră, merişor de munte, molid, mur, nalbă, praz, strugurii ursului, vulturică.

Plantele medicinale care se pot folosi la această afecţiune: anason, angelică, anghinare, anin negru, arnică, brad, brustur, busuioc, busuioc sălbatec, cătina, ceapa, cerenţel, cicoare, cimbru, ciuboţica cucului, ciumăfaie, coacăz negru, coacăz roşu, coada calului, coada racului, coada şoricelului, coriandru, creţişoară, creţuşcă, curcubeţică, dafin, dovleac, dreţe, dud, dumbrovnic, echinacea, fasole, gălbenele, ghimber, ghimpe, gutui, hrean, iarbă mare, iarbă neagră, iasomie, iederă, ienupăr, isop, levănţică, limba boului, limba mielului, mărar, merişor de munte, mesteacăn, molid, morcov, mur, muşeţel, nalbă, năprasnic, nemţişori de câmp, nuc, obligeană, orz, osul iepurelui, păducel, păpădie, pătlagină, pepene galben, piciorul cocoşului, pin, pir, plămânărică, plop negru, podbal, porumb(mătase), praz, răchiţel, roibă, rotunjoară, rozmarin, salată, salcie, salcâm, salvie, schinduf, schinel, sclipeţi, scoruş, secară, soc, spanac, stejar, strugurii ursului, sunătoare, tarhon, tătăneasă, trei fraţi pătaţi, trifoi alb, trifoi roşu, trifoişte de baltă, troscot, turiţă mare, ţelină, ulm, urzică, usturoi, vindecea, vineriţă, vişin, viţa de vie, vulturică.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Anason (Pimpinella anisum) 1 linguriţă de seminţe măcinate se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute , apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Este indicat celor cu diferite probleme suplimentare digestive sau mai ales la ficat.

Angelică (Angelica archangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. De asemenea se poate folosi şi 1 linguriţă de rădăcină pusă la 250 ml apă şi fiartă timp de 10 minute, apoi strecurat. Se poate consuma 3 căni pe zi. Se foloseşte mai mult pentru tratarea afecţiunii şi mai puţin pentru efectul hemostatic.

Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Anin negru (Alnus glutinosa) 2 linguriţe de coajă mărunţită se pune la 500 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute. Se strecoară şi se fac spălături vaginale de 2 ori pe zi. Se poate pune şi compresă caldă extern pe abdomen cu ceai din acesta. Este indicată planta aceasta atunci când există secreţii multe.

Arnică (Arnica montana) se indică să se folosească tinctura care există la magazinele naturiste. Se pune 1 linguriţă la fiecare cană de apă şi se fac spălături la temperatura corpului, pentru efectul antimicrobian.

Brad (Abies alba- cetină şi răşină) este foarte bogat în tanin şi frunzele au un ulei foarte util ca antibiotic. Răşina este şi ea renumită pentru activitatea antimicrobiană. A)Frunzele se mărunţesc 1 linguriţă şi se pun la 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 15 minute. Se vor strecura şi se consumă 3 căni pe zi. b)Frunzele se mărunţesc şi se vor pune 50 g de ramuri cu frunze mărunţite la 2 litri de apă. Se vor fierbe apoi timp de 30-40 de minute, după care se strecoară. S e pot face spălături vaginale sau băi de şezut în fiecare seară înainte de culcare. C)Tămâie- se va lua câte o bucăţică de mai multe ori pe zi şi se suge ca o gumă de mestecat. Este utilă mai ales pentru cei care au şi candida. D ) se va lua o bucăţică de tămâie care se va topi cu puţin unt sau untură de porc nesărată. La o parte de tămâie se va pune 2 părţi de grăsime. Se va topi pe baie de apă. Se amestecă şi se formează o cremă foarte utilă pentru ungeri externe, sau se mai introduce un pic de ceară pentru a fi transformate în ovule care se pot introduce intravaginal.

Există în comerţ atât ovule cât şi creme cu răşină care sunt foarte eficiente.

Brustur (Arctium lapa) 2-3 linguriţe de rădăcină mărunţită se pun la 500 ml apă şi se fierb pentru 10 minute. Se strecoară. Se fa spălături vaginale de 2 ori pe zi pentru efectul emolient şi cicatrizant.

Busuioc (Ocinum basilicum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.

Busuioc sălbatec (Prunella vulgaris) se foloseşte ca şi busuiocul.

Cătină (Tamarix ramosissima) se foloseşte uleiul cu care se va unge vaginul, pentru efectul emolient şi cicatrizant.

Ceapă (Allium cepa) 1 lingură de ceapă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară şi se consumă 3 căni pe zi. Este foarte util şi în tratarea hidropiziei şi litiazei urinare.

Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rădăcină (rizomi) mărunţită se va pune la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se foloseşte şi la spălături are un efect de diminuarea secreţiilor şi astringent.

Cicoare (Cichorium intybus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Rădăcina- 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un foarte bun diuretic.

Cimbru de grădină (Saturneja hortensis) mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis) ajută pentru că are efecte multiple asupra organismului: ajută la eliminarea prin transpiraţie a toxinelor, este calmant al sistemului nervos, reglează aparatul digestiv şi este dezinfectant. Se va folosi în felul următor: 1 linguriţă de rădăcină se va tăia mărunt după care se va pune la 250 ml apă. Se va fierbe timp de 5 minute după care se strecoară. Se va bea în cursul unei zile, 2-3 căni. B) Se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se vor consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Se poate folosi şi la spălături vaginale.

Ciumăfaie (Datura stramonium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi cel mai bine la spălături sau băi de şezut.

Coacăz negru (Ribes nigrum)- frunzele au efect diuretic. 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Coacăz roşu (Riber rubrum) se va face un ceai din 2 linguriţe de frunze măcinate sau mărunţite care se vor pune la 250 ml de apă şi se vor fierbe timp de 10 minute. Se strecoară după care se va putea consuma 2 ceaiuri din acestea pe zi.

Coada calului (Equisetum adverse) se vor folosi 2 linguriţe de plantă mărunţită care se vor pune la 250 ml apă. Se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la 2 litri de ceai pe zi, pentru curăţirea renală timp de 30 zile. Se mai poate lua şi câte 1 linguriţă de praf măcinat fin din plantă uscată (cu râşniţa de cafea) care se va pune în gură pentru 10 minute, apoi se înghite cu puţină apă. Este util atât pentru curăţirea renală cât şi pentru a oferi organismului o serie de substanţe care se găsesc în această plantă. Se face timp de 30 zile apoi pauză 10 zile.

Coada-racului (Potentila anserina) 2 linguriţe de plantă se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai dar numai după mesele. Se pot face şi spălături. Planta are o acţiune de stopare a secreţiilor şi astringentă.

Coada şoricelului (Achillea millefolium), cel mai bine este să se folosească inflorescenţele pentru că sunt mai active conţinând azulenă, cineol, achilleină, etc. Se va pune 2 linguriţe de flori mărunţite la 250 ml de apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se va strecura. Este foarte bine să se consume 2 astfel de ceaiuri pe zi (se pot consuma chiar şi 4 căni pe zi) întrucât sunt foarte utile nu numai la chisturi ci şi la alte afecţiuni care mai pot fi prezente în organism. 

Coriandru (Coriandrum sativum) 1 linguriţă de seminţe mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2 căni pe zi şi se pot face şi spălături vaginale sau băi de şezut.

Creţişoară (Alchemilla vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect astringent.

Creţuşcă (Filipendula ulmaria) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.

Curcubeţica (Aristolochia clementis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma cu înghiţituri mici.

Dafin (Laurus nobilis) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Stimulează secreţia urinară şi conţine şi principii amare, ajutând şi în cazul crampelor.

Dovleac (Curcubita pepo) 2 linguriţe de seminţe ne curăţite de coajă se mărunţesc apoi se fierb în 250 ml apă pentru 10 minute. Se strecoară şi se consumă în fiecare dimineaţă un asemenea ceai fiind un bun emolient al aparatului urinar.

Dreţe (Lysimachia nummularia) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.

Dud (Morus alba) 2 linguriţe de coajă de rădăcină se pune la 500 ml apă şi fierbe până scade apa la jumătate. Se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni în cazul în care se doreşte un diuretic foarte puternic, chiar la ascită.

Dumbravnic (Mellitis melissophyllum)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma cu înghiţituri mici.

Echinaceea este indicată tinctura şi este bine să se ia în cure de 4-6 săptămâni, pentru întărirea imunităţii organismului. Se vor lua 20-30 picături diluate în apă de 3 ori pe zi.

Fasole (Phasoleum vulgaris) teci mărunţite, sunt foarte utile pentru diureza care o produc. Se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 500 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 20 de minute. Se va strecura şi se va consuma în cursul zilei. Se pot consuma 4 căni pe zi.

Gălbenele (Calendula officinalis) se poate folosi :

 1. a) 2 linguriţe de flori mărunţite, puse la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor putea consuma 3 ceaiuri pe zi.
 2. b) Tinctură- câte 20-30 picături luate de 3 ori pe zi, diluate în apă. Este un remediu foarte util.

Ghimber (Zinghimber officinalis) rădăcina se ia câte un vârf de cuţit mărunţită sau chiar măcinată şi se pune sub limbă. Se indică în special în cazurile când se iveşte greaţa.

Ghimpe (Xanthium spinosa), menţionez că este vorba despre un subarbust decorativ, cu frunze totdeauna verzi; fructele bace roşii, care este adeseori cultivat ca plantă decorativă. Se vor lua câteva crenguţe care se mărunţesc şi se pun în 500 ml de apă. Se vor fierbe apoi timp de 15 minute, după care se strecoară. Se vor consuma în cursul zilei. Este indicată mai ales pentru proprietăţile sale diuretice. Se pot consuma şi lăstarii tineri, cruzi fiind comestibili. Acest fapt a fost cunoscut încă din antichitate.

Se poate consuma orice cantitate pe zi.

Gutui (Cydonia oblongata) se fierbe fructul cu sâmburi cu tot tăiat mărunt în 250 ml apă. Se lasă la fiert până se moaie fructul. Se strecoară şi se consumă 2-3 pe zi, pentru efectul emolient. Se pot face şi spălături vaginale cu acest lichid tot cu acelaşi efect.

Hrean (Armoracia rusticona) se consumă ras cu miere pentru stimularea secreţiilor şi extern se fierbe 2 linguriţe la 250 ml apă pentru 5 minute, apoi se strecoară şi se pot face spălături cu efect antibiotic.

Iarbă mare (Inula helanium) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este dezinfectantă.

Iarbă neagră (Calluna vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.

Iasomie (Philipendula coronaris) 2 linguriţe de flori mărunţite se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute şi apoi se vor strecura. Se pot consuma 3 căni pe zi.

 1. b) Tinctură se vor lua 20 de picături de trei ori pe zi diluate în 100 ml apă. Se va face din 50 g de plantă mărunţită care se pune într-o sticlă cu 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se ţine apoi timp de 15 zile agitând puternic de mai multe ori pe zi. Se strecoară apoi şi se ţine în sticle de culoare închisă la rece.

Iederă (Hedera helix) 1 linguriţă de frunze şi ramuri tinere mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute. Se strecoară şi se consumă 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături sau chiar băi.

Ienupăr (Juniperus comunis) se vor folosi bacele. Se poate face o cură cu bace de Ienupăr. Se va începe cura cu 4 boabe care se vor lua în prima zi, mărunţindu-se bine în gură, apoi se înghit. In fiecare zi apoi se va mai creşte cantitatea de boabe cu câte o boabă, până se va ajunge la 15 boabe, care este cantitatea maximă. Se va începe apoi să se scadă, câte o boabă pe zi, până la cantitatea iniţială de 4 boabe. Este o cură foarte utilă la afecţiunile renale şi nu numai la ele ci la foarte multe alte afecţiuni. Este însă contraindicată la cei cu leziuni renale sau care au o insuficienţă renală. Se poate face de 2 ori pe an această cură. De asemenea dintr-o linguriţă de bace puse la 250 ml de apă şi fierte timp de 10 minute, apoi strecurate se vor consuma 3 căni pe zi.

Isop (Hisopus comunis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.

Levănţică (Lavandula angustifolia) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni pe zi şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect calmant.

Limba boului (Anchusa officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.

Limba mielului (Borago officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, ajută şi la calmarea durerilor.

Mărar (Anthum gruveolens) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, este un bun dezinfectant.

Merişor (Vacccinium vitis-idaea) conţine ericolină, arbutozid, hidrochinonă, tanin. Este recunoscut ca ceaiul care vindecă această afecţiune cu certitudine în cele mai multe cazuri ca şi alte afecţiuni ale vezicii urinare sau rinichi. Are un efect extrem de puternic, din această cauză unii indică doar acest ceai care se pare că este sigur în majoritatea cazurilor. De asemenea este folosit în foarte multe ceaiuri combinate tocmai pentru acest efect. Ceaiul acesta se face puţin mai deosebit ca altele: se va pune o jumătate da cană de apă rece în care se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită. Se va lăsa apoi timp de 8 ore. Se strecoară dimineaţa. Peste plantele acestea se vor pune apă clocotită, doar o jumătate de cană. Se va pune apoi capacul pentru 20 de minute. Se va strecura separat de primul. Tot peste aceste plante se pune de această dată o ceaşcă de apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară separat şi se lasă până devine călduţ. Se strecoară apoi şi se uneşte cu celelalte 2 ceaiuri. Se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar pentru mărirea alcalinităţii. De fapt a fost o jumătate de cană de macerat, o jumătate de cană de infuzie şi o cană de decoct. Se vor uni doar când se ajunge la o temperatură sub 40 de grade ca să nu se distrugă nişte principii active care s-au obţinut prin macerare. Se va consuma în cursul zilei. Este poate unul din cele mai renumite ceaiuri. Are un efect diuretic şi antiseptic foarte puternic. Acesta nu se recomandă femeilor gravide.

Mesteacăn (Betula verrucosa) are saponozide, rezine, mucilagii, etc. Poate combate cu mare succes bolile renale şi de asemenea o serie întreagă de infecţii ale aparatului uro-genital. Se va pune 4 linguriţe de frunze bine mărunţite de mesteacăn la 250 ml de apă în clocot. Se va lăsa apoi acoperit 20 de minute şi se va strecura. Se obţine în acest fel un ceai concentrat care se poate consuma în cursul zilei. La acest ceai este obligatoriu să se pună un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar înainte de a se consuma.

Molid (Picea albis) 1-2 linguriţe de muguri sau vârfuri de ramuri se pun la 500 ml de apă şi se fierb până scade apa la jumătate. Intern se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături sau chiar băi de şezut sau generale. Este un bun antibiotic.

Morcov (Daucus carota) sucul de morcovi se consumă pentru faptul că are provitamina A. Planta mărunţită 2 linguriţe se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Ajută la refacerea epiteliului renal.Mur (Rubus fruticosum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.

Muşeţel (Matricaria chamomilla) se vor pune 2 linguriţe de flori mărunţite la 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni din acest ceai pe zi. Are efect antimicrobian puternic.

Nalbă (Malva silvestris) se va folosi planta mărunţită. Se ia 1 linguriţă din aceasta, care se va pune în 250 ml apă. Se va fierbe timp de 3 minute după care se strecoară. Se va putea consuma în cursul zilei 3 căni. Se poate consuma orice cantitate pe zi.

Năprasnic (Geranium robertiarum) se foloseşte planta. A) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. B) Se poate măcina planta cu ajutorul râşniţei de cafea. Se va cerne apoi şi se va lua un vârf de cuţit, care se va pune sub limbă pentru 10 minute după care se înghite cu puţină apă. Conţine substanţe amare care refac pofta de mâncare. Tanin care ajută la cicatrizare, antiseptic, antihemoragic, etc, dar şi ulei eteric. Este indicată chiar şi în cazurile de cancer fiind una dintre plantele foarte utile la afecţiunile renale. Se poate consuma orice cantitate dar cel puţin 2 căni pe zi.

Nemţişori de câmp (Consolida regalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.

Nuc (Juglans regia) 2 linguri de frunze de nuc mărunţite se pun la 500 ml apă şi se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături cu efect astringent şi antimicrobian.

Obligeană (Acorus calamus) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă în cursul zilei pentru reglarea digestiei în special. Se poate folosi şi la spălături vaginale.

Orz (Hordeum vulgare) se fierb seminţele în apă şi se consumă, iar apa cu care au fiert se foloseşte la spălături vaginale pentru efectul emolient sau se bea intern. Se poate aplica şi comprese calde externe pe zona renală.

Osul iepurelui (Ononis spinosa) se foloseşte rădăcina pentru efectele diuretice, sudorifice, depurative. Se va pune 1 linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. În cursul unei zile se pot consuma până la 3 căni pe zi.

Păducel (Crataegus monogyra) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect cicatrizant.

Păpădie (Taraxacum officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian şi ajută la eliminarea toxinelor din organism..

Pătlagină (Plantago lanceolata) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect cicatrizant.

Pepene galben ( Cucumis melo) consumul acestui fruct este foarte indicat pentru că măreşte diureza şi ajută la eliminarea calculilor. Seminţele se vor măcina cu râşniţa de cafea după ce se usucă. Se poate lua: a) câte o linguriţă pusă sub limbă pentru 10 minute, după care se va înghiţi cu puţină apă. Se face acest lucru de 3 ori pe zi, preferabil înainte de mese. B) Se va pune 1 linguriţă de praf la 250 ml apă. Se va fierbe apoi timp de 5 minute după care se strecoară. Se vor lua 3 căni pe zi pentru efectul de mărunţire al calculilor pe care îl are acest praf.

Piciorul cocoşului (Ranunculus acer) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.

Pin (Pinus silvaticus)-Muguri de Pin, se vor lua 2 linguriţe de muguri de pin şi se vor mărunţi. Se pun apoi şi se fierb pentru 10 minute în 250 ml de apă. Se strecoară şi se vor îndulci cu miere preferabil polifloră. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.

Pir (Agropyron repens) datorită principiilor active ca mucilagii, saponine, fructoză, inulină, ulei volatil, etc. Este unul dintre ceaiurile preferate de multă lume în special de vindecătorii populari. Poate şi datorită faptului că este foarte uşor de obţinut la sate. Se va pune o linguriţă de rizomi mărunţiţi la 250 ml de apă în clocot. Se vor acoperi apoi timp de 15 minute. Se strecoară. Se pot bea 3 căni pe zi. Ajută şi la producerea transpiraţiei şi prin aceasta la eliminarea toxinelor din corp.

Plămânărică (Pulmonaria officinalis) are saponine, săruri de potasiu şi tanin. Se va pune 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se va lăsa acoperit pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma în cursul unei zile3-4 căni. Extern se va face o cantitate mai mare de ceai cu care se pot face spălături sau băi de şezut calde.

Plop negru (Populus nigra) se vor folosi mugurii. Aceştia se vor mărunţi sau se zdrobesc. Se vor lua 2 linguriţe de muguri zdrobiţi care se pun în 250 ml de apă. Se fierb apoi timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Conţine ulei eteric, glicozide fenolice, flavone, etc. Se indică mai ales pentru efectul antibiotic de excepţie pe care-l are acest produs. Se poate face de asemenea din aceşti muguri şi tinctură care seamănă ca efect în tratament cu cea de propolis, deoarece albinele din muguri de plop fac cel mai mult propolis. De fapt seamănă nu numai la efecte în tratament ci şi ca aspect şi compoziţie.

Podbal (Tusilago farfara) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian şi cicatrizant.

Porumb (Zea majs-mătase) se poate face din 1 linguriţă de mătase mărunţită care se va pune la 250 ml apă clocotită. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Este unul dintre ceaiurile care se indică pentru mărirea diurezei.

Praz (Allium porrum) se poate folosi ca ceapa.

Răchiţel (Lytrum salicaria) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect astringent.

Roibă (Rubia tinctorium) rădăcina conţine un colorant roşu şi glucozizi oxi-antrachnonici (alizarina, purpurina, etc) se indică şi la litiaza renală. Se va folosi o linguriţă de praf de rădăcină care se va pune la 250 ml apă. Se va fierbe apoi 5 minute după care se strecoară. Se va consuma în timpul zilei. Se poate consuma şi 4 ceaiuri pe zi, adică 1 litru de ceai pe zi.

Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian şi cicatrizant.

Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect calmant.

Salată verde (Lactuca sativa) se preferă frunzele verzi. Se vor pune frunzele de la o salată de mărime potrivită în 500 ml apă şi se fierb timp de 10 minute. Se strecoară. Se fac 2 spălături vaginale pe zi. Este utilă şi pentru calmarea durerilor. Se poate consuma şi suc de salată verde fiind foarte indicat.

Salcie (Salix alba) se indică la cele care au şi diaree sau menstruaţii mai abundente. Se va pune 2 linguriţe de coajă mărunţită la 250 ml apă. Se lasă să fiarbă timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Are acid salicilic şi contribuie şi la diminuarea durerilor.

Salcâm (Robinia pseudacacia) se indică flori mărunţite 2 linguriţe care se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Salvie (Salvia officinalis) indicată în toate cazurile în care există şi o dereglare glandulară. Este una dintre plantele foarte eficientă la această afecţiune. Se va pune 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Schinduf (Trigonela foenum graecum) 1 linguriţă de seminţe se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi se pot face şi spălături.

Schinel (Cnicus benedictus) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.

Sclipeţi (Potentilla erecta) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.Scoruş (Sorbus aucuparia) se consumă fructele pentru efectul deosebit de refacere al celulei renale.

Secară (Secale cereale) se fierb boabele şi se consumă atât lichidul cât şi boabele. Se pot face şi spălături pentru efectul emolient.

Soc (Sambucus nigra) se poate folosi în următoarele modalităţi: a) flori- se vor pune 2 linguriţe de flori la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se vor strecura. Se poate consuma 4 căni în cursul unei zile. Este indicat pentru a mări cantitatea de transpiraţie a corpului şi prin aceasta să se elimine toxinele. B) Se va pune 2 linguriţe de coajă de soc sau chiar de rădăcină (coajă) care se mărunţeşte şi se va pune în 500 ml de apă. Se fierbe timp de 15 minute după care se strecoară. Se va consuma în cursul zilei în cazurile în care se doreşte o mai mare diureză. Este renumit pentru că măreşte cantitatea de urină datorită glucozizilor pe care-i are în componenţă această plantă. Utilă în această formă chiar şi la ajutorul pe care poate să-l dea, pentru cei care doresc să slăbească. Se pot consuma şi 1-2 litri pe zi.

Spanac (Spinacea oleracea) se consumă în orice mod gătit.

Stejar (Quercus robur) se indică la cele care au şi diaree sau menstruaţii mai abundente. Se va pune 2 linguriţe de coajă mărunţită la 250 ml apă. Se lasă să fiarbă timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este astringent puternic şi hemostatic.

Strugurii-ursului (Arctostaphylos uva-ursi) frunzele acestei plante conţin arbutină şi tanin. Sunt indicate atât pentru diureza care o produc cât şi pentru efectul antibiotic şi astringent al taninului pe care-l conţine. Se vor pune 2 linguriţe de frunze mărunţite la 250 ml de apă. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul deosebit care-l au. Se poate şi din acest ceai să se consume cantitate mai mare timp de 30 zile, după care se va face o pauză de 7 zile şi se poate relua.

Sunătoare (Hipericum perforatum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.

Tarhon (Artemisia draculus) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.

Tătăneasă (Symphythum officinalis) 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se vor pune în 250 ml apă. Se fierb timp de 10 minute, după care se strecoară. Se poate consuma în cursul unei zile până la 3 ceaiuri.

 1. b) Tinctură care se va face din 50 g de rădăcină mărunţită, pusă cu 250 ml alcool alimentar pentru 15 zile la temperatura camerei. Se va agita zilnic de cel puţin 2 ori pentru a se extrage principiile active din plantă. Se strecoară apoi. Se va lua câte 20-30 picături puse în 100 ml apă de 3 ori pe zi.

Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma câte 2 căni pe zi.

Trifoi alb (Trifolium repens) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect antimicrobian.

Trifoi roşu (Trifolia pratense) se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe timp de 3 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale.

Trifoişte de baltă (Menianthes trifoliata) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect diuretic.

Troscot (Polygonum aviculare) 2 linguri de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot face spălături vaginale sau băi de şezut sau se pot consuma intern 2-3 căni pe zi. Este un foarte bun antiinflamator conţinând acid salicilic.

Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Ţelină (Apium graveolens) conţine şi un ulei volatil bogat în apiol ceea ce o face să aibă şi un puternic efect antibiotic. Se poate folosi: a) rădăcină rasă crudă. B) Rădăcină rasă în mâncare. C) Rădăcină rasă puse 2 linguriţe în 250 ml apă şi fierte timp de 10 minute apoi strecurat. Se poate consuma 3 căni pe zi. D) Frunze crude puse în diferite salate. E) Frunze mărunţite se vor pune 2-3 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute după care se strecoară. Se pot consuma şi din acestea câte 3 căni pe zi. Ţelina- este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos şi hipotensor, acţionând şi asupra epiteliului renal, determinând creşterea urinei eliminate. Stimulează activitatea de drenare a bilei, provoacă apariţia ciclului menstrual întârziat. Se fierb 3 linguri de rizomi mărunţiţi la 1 litru de apă timp de 20-30 minute. Strecuraţi şi apoi beţi 2 căni pe zi. Se pot folosi şi frunzele- 4 linguri de frunze mărunţite se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.

Ulm (Ulmus campestre) 2 linguriţe de coajă mărunţită se pune la 500 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute. Se strecoară şi se fac spălături vaginale de 2 ori pe zi. Se poate pune şi compresă caldă extern pe abdomen cu ceai din acesta. Este indicată planta aceasta atunci când există secreţii multe.

Urzică (Urtica dioica) se vor pune 2 linguriţe de rădăcină de urzică la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi.

 1. b) Suc de urzică obţinut cu storcătorul de fructe şi diluat cu un alt suc sau cu apă. Se va lua câte 20 ml de 3 ori pe zi.
 2. c) Plantă mărunţită se vor pune 2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
 3. d) Tinctură. Se va face 50 ml de suc de urzică cu ajutorul storcătorului de fructe. Se pune într-o sticlă cu 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se ţine timp de 5 zile apoi se strecoară. Se vor lua 20-30 de picături puse în 100 ml apă de 3 ori pe zi.

Usturoi (Alium sativum)se indică mai ales pentru a ajuta cu efectul antibiotic extrem de puternic. Se poate folosi în alimentaţie sau se va pune 1-2 căţei mărunţiţi la unul din ceaiurile de mai sus pentru a-i adăuga efectul antibiotic.

Vindecea (Betonica officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un efect cicatrizant şi dezinfectant.

Vineriţă (Galium odorata)  2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi spălături  vaginale de 2 ori pe zi, are un puternic efect dezinfectant.

Vişin (Cerasus vulgaris) cozile( Stipites Cerasorum) conţin flavonozide şi săruri de potasiu. Sunt indicate pentru eliminarea calculilor şi chiar pentru diminuarea lor. Se vor folosi 2 linguriţe de codiţe de vişin mărunţite care se vor pune la 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 15 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Viţă de vie (Vitis vinifera). Se va pune o mână de frunze de viţă de vie mărunţite la 500 ml apă. Se lasă să fiarbă timp de 10 minute, după care se strecoară. Se fac 2 spălături vaginale pe zi.

Vulturică (Hieracium pilosella) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are un puternic efect antibiotic.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close