Prospect Ebixa 10 mg – Dementa Alzheimer

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Ebixa 10 mg

 

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR  

Pentru ce se utilizează Ebixa?

Ebixa se utilizează pentru tratamentul pacienţilor cu boală Alzheimer moderată până la severă.

Prezentare:

  • comprimate filmate
  • substanta activa: Clorhidrat de memantină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect Ebixa 10mg înainte de a începe să utitizaţi acest medicament.

-Păstraţi acest prospect Ebixa. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

– Dacă aveţi întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

– Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră.

Nu trebuie să-ildaţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

-Dacă Vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect Ebixa, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavostră sau farmacistului

Cum acţionează Ebixa?

Ebixa aparţine grupului de medicamente cunoscute ca medicamente pentru tratamentul demenţei.

Pierderea memoriei în boala Alzheimer este datorată tulburării transmisiei semnalelor în creier. Creierul conţine aşa-numiţii receptori N-metilD-aspartat (N IVI DA) care sunt implicaţi în transmiterea semnalelor nervoase importante în procesele de învăţare şi memorie. Ebixa aparţine unui grup de medicamente numite antagonişti ai receptorilor NMDA. Ebixa acţionează asupra acestor receptori NMDA ameliorând transmisia semnalelor nervoase şi memoria.

Ebixa ProspectEbixa Prospect

 Înainte sa luaţi Ebixa

   Nu luaţi Ebixa

              -dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidratul de memantină sau la oricare dintre celelalte componente ale comprimatelor filmat de Ebixa (vezi pct. 6)

   Cand s-aveţi grijă deosebită daca utilizaţi Ebixa?

            – dacă aveţi antecedente de convulsii epileptice

            – dacă aţi suferit recent un infarct miocardic (atac de inimă), sau dacă suferiţi de insuficienţă cardiacă congestivă sau de hipertensiune arterială necontrolată terapeutic.În aceste situaţii, tratamentul trebuie supravegheat cu atenţie, iar beneficiul clinic al tratamentului cu Ebixa trebuie reevaluat de către medicul dumneavoastră la intervale regulate.

Dacă suferiţi de insuficienţă renală (probleme cu rinichii), medicul dumneavoastră trebuie să vă monitorizeze cu atenţie funcţia renală şi dacă este necesar să adapteze corespunzător dozele de memantină.

Trebuie evitată utilizarea în acelaşi timp a medicamentelor numite amantadină (pentru tratamentul bolii Parkinson), ketamină (o substanţă folosită în general ca anestezic), dextrometorfan (folosit în general pentru tratarea tusei) şi a altor antagonişti NMDA.

Ebixa nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţii cu vârsta sub 18 ani.

Utilizarea altor medicamente in timpul tratamentului cu Ebixa

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

În special, efectele următoarelor medicamente pot fi modificate de Ebixa şi poate fi necesară ajustarea dozelor de către medicul dumneavoastră:

  • amantadină, ketamină, dextrometorfan dantrolen, baclofen, cimetidină, ranitidină, procainamidă, chinidină, chinină, nicotină hidroclorotiazidă (sau orice asociere care conţine hidroclorotiazidă)
  • anticolinergice (substanţe utilizate, în general, pentru tratamentul tulburărilor de mişcare sau crampelor intestinale)
  • anticonvulsivante (substanţe utilizate, în general, pentru prevenirea şi tratamentul convulsiilor)

barbiturice (substanţe utilizate, în general, pentru inducerea somnului) agonişti dopaminergici (substanţe cum ar fi Ldopa, bromocriptină); neuroleptice (substanţe utilizate în tratamentul tulburărilor psihice), anticoagulante orale

Dacă vă internaţi în spital, informaţi-vă medicul că urmaţi tratament cu Ebixa

Folosirea Ebixa 10mg cu alimente şi băuturi

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi schimbat recent sau intenţionaţi să schimbaţi radical dieta (de exemplu de la dietă

normală la dietă strict vegetariană), dacă suferiţi de acidoză tubulară renală (ATR- exces în sânge de substanţe care formează acizi, datorită disfuncţiei renale (funcţia renală redusă) sau de infecţii severe ale tractului urinar (structura anatomică care transportă urina), deoarece poate fi nevoie ca medicul dumneavoastră să vă ajusteze doza de medicament.

Sarcina şi alăptarea in timpul tratamentului cu Ebixa

Adresaţi-vă medicului dumneavostră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Utilizarea memantinei nu este recomandată la femeile gravide.

Femeile care iau Ebixa nu trebuie să alăpteze.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor sub influenta Ebixa

Medicul dumneavoastră vă va spune dacă boala dumneavoastră vă permite să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje în condiţii de siguranţă.

De asemenea, Ebixa vă poate modifica reactivitatea, afectând capacitatea de conducere a vehiculelor şi de folosire a utilajelor.

Cum să luaţi EBIXA

Luaţi întotdeauna Ebixa exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă ; nu sunteţi sigur.            

Doze de administrare

Doza de Ebixa recomandată pentru adulţi şi pacienţi vârstnici este de 20 mg o dată pe zi. Pentru a reduce riscul de apariţie a reacţiilor adverse, această doză este atinsă gradat conform următoarei scheme zilnice de tratament:

săptămâna 1

o jumătate de comprimat de 10 mg

săptămâna 2

un comprimat de 10 mg

ptămâna 3

un comprimat şi jumătate de 10 mg

săptămâna 4 şi după

două comprimate de 10 mg pe zi

Doza iniţială uzuală este de o jumătate de comprimat o dată pe zi (1×5 mg) în prima săptămână. Aceasta se creşte la un comprimat o dată pe zi (1 x 10 mg) în a doua săptămână şi la 1 comprimat şi jumătate o dată pe zi în a treia săptămână. începând din a patra săptămână, doza uzuală este de 2 comprimate o dată pe zi (1x20mg).

Doze la pacienţii cu insuficienţă renală

Dacă aveţi insuficienţă renală, medicul dumneavoastră va decide doza adecvată afecţiunii dumneavoastră. în acest caz, medicul dumneavoastră va trebui sa vă monitorizeze funcţia renală la intervale stabilite.

Mod de administrare al Ebixa

Ebixa trebuie administrat pe cale orală o dată pe zi. Pentru ca medicamentul să fie benefic trebuie să îl luaţi cu regularitate zi de zi, în acelaşi moment al zilei.

Comprimatele trebuie înghiţite cu puţină apă. Comprimatele pot fi luate cu sau fără alimente.

Durata tratamentului

Continuaţi să luaţi Ebixa atât timp cât aceasta vă face bine. Medicul dumneavoastră trebuie să vă evalueze tratamentul în mod regulat.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Ebixa

–                       în general, dacă luaţi o doză de Ebixa prea mare aceasta nu vă face niciun rău. Puteţi prezenta mai accentuat simptomele descrise la pct. 4 „Reacţii adverse posibile”.

–                       Dacă se produce un supradozaj cu Ebixa, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau solicitaţi ajutor medical, deoarece puteţi să aveţi nevoie de asistenţă medicală.

Dacă uitaţi să luaţi Ebixa

–                       Dacă observaţi că aţi uitat să luaţi doza dumneavoastră de Ebixa, aşteptaţi şi luaţi doza următoare la ora obişnuită.

–                       Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Ebixa poate avea reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

În general, reacţiile adverse observate sunt uşoare până la moderate.

Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)

  • dureri de cap, somnolenţă, constipaţie, ameţeli, respiraţie dificilă, hipertensiune arterială şi hipersensibilitate la medicament

Mai puţin frecvente (afectează 1 pană la 10 utilizatori din 1000)

  • oboseală, infecţii fungice, confuzie, halucinaţii, vărsături, tulburări de mers, insuficienţă cardiacă si cheaguri de sânge la nivelul venelor (tromboză venoasă/tromboembolism)

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10.000)

  • convulsii

Frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile).

  • Inflamaţii ale pancreasului şi reacţii psihotice

Boala Alzheimer a fost asociată cu depresie, idei suicidare şi suicid. Aceste evenimente au fost raportate în perioada care a urmat punerii pe piaţă a medicamenului la pacienţii trataţi cu Ebixa.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

CUM SE PĂSTREAZĂ EBIXA

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Ebixa după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister după EXP. Data expirării se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrareMedicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a rezidurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare despre Ebixa

Ce conţine Ebixa

Substanţa activă este clorhidratul de memantină. Fiecare comprimat filmat conţine clorhidrat de memantină 10 mg echivalent cu memantină 8,31 mg.

Celelalte componente sunt, celuloză microcristalină, croscarmeloza sodica, dioxid de siliciu coloidal anhidru, şi stearat de magneziu, toate în nucleul comprimatului; şi hipromeloză, macrogol 400, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172) toate în filmul comprimatului.

Cum arată Ebixa şi conţinutul ambalajului

Ebixa comprimate filmate se prezintă sub formă de comprimate filmate de culoare galben pal până la galben, de formă ovală, cu o linie mediană şi marcate pe o faţă cu “1 0” şi cu “M M” pe cealaltă faţă.

Ebixa comprimate filmate este disponibil în cutii cu blistere cu 14 comprimate, 28 comprimate, 30 comprimate, 42 comprimate,

49 x 1 comprimate, 50 comprimate, 56 comprimate, 56 x 1 comprimate, 70 comprimate, 84 comprimate, 98 comprimate, 98 x 1 comprimate, 100 comprimate, 100 x 1 comprimate, 112 comprimate, 980 (10×98) comprimate sau 1000 (20 x 50) comprimate. Mărimile de ambalaj 49 x 1, 56 x 1,98 x 1 şi 100 x 1 comprimate filmate sunt prezentate în blistere perforate pentru eliberarea unei unităţi dozate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

 Acest prospect Ebixa a fost aprobat in Iunie 2010.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close