Steatoză hepatică – Tratament naturist eficient

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Ce este Steatoza hepatica?

Steatoza este o încărcare a ţesuturilor ficatului cu grăsimi care îi diminuează capacităţile funcţionale pro­vocând şi tulburări cardiovasculare. Afecţiunea apare cel mai frecvent ca urmare a unui consum în exces şi sistematic de alcool sau mancaruri dulci si grase. În cazuri mai rare, apare datorită unor tulburări de metabolism, produse de o alimentaţie nesănătoasă, ce determină obezitate, diabet insulino-dependent.

Formele de steatoză cauzate de alcoolism, obezitate şi diabet sunt în general fără simptome evidente, cu ex­cepţia unor uşoare măriri ale ficatului şi, în cazul unor steatoze severe, pot să apa­ră insuficienţă hepatică, dureri abdo­mi­nale, vomismente, mărirea volumu­lui ficatului, ascită, icter atenuat, dureri în zona cefei, tulburări ale nervilor.
În alimentaţie este necesar să se eli­mine din con­sum alcoolul, tutunul, ca­feaua, toate substanţele grase, de origine animală, a celor de origine vegetală rafi­nate, a margarinei, care se înlocuiesc cu uleiuri vegetale presate la rece, de rapiţă, arahide, de măsline, cu preferinţă pentru ultimul. Se elimină din alimentaţie zahărul rafinat, care se înlocuieşte cu fructe proaspete sau uscate şi în cantităţi reduse, cu zahăr brut şi miere netratată termic.

Produsele şi preparatele din făină albă şi derivatele sale (pâine, produse de patiserie, paste făinoase) se vor înlocui cu produse şi preparate din cereale şi făinuri integrale.
Pentru a se asigura necesarul zilnic de proteine se pot folosi carnea de peşte, carnea de pasăre, produsele lactate cu conţinut redus de grăsimi, de preferinţă ne­tratate termic, ouă preparate cu gălbenuş crud şi albuş fiert, ouă de prepeliţă crude. O dată la 15 zile, pre­vedeţi o zi fără proteine.

Alimentaţia este necesar să conţină multe legume şi fructe proaspete, ecologice, crude, în di­verse preparate consumate direct sau sub formă de sucuri sau prepa­rate termic prin fierbere, dacă nu pot fi consumate crude, evitându-se prăje­lile de orice fel.
Plantele medicinale care pot vin­deca afecţiunile hepatice şi pot rege­nera celulele ţesuturilor bolna­ve sunt: armurariul, schizandra, păpădia, aloe vera, ortosi­fonul, lemnul-dulce, ghim­birul, pedicuţa, curcuma, ver­bina, dra­cila, ginsen­gul, gutu kola.

Tratament cu armurariu.

Folo­si­rea acestei plante contribuie la pre­­venirea şi vindecarea mai mul­tor afec­ţiuni ale ficatu­lui, printre care steatoza, hepatitele acute şi cro­nice, leziunile hepatice legate de administrarea de medica­mente sau expunerea la substanţe toxice; cirozele avan­sate împotriva cărora medicina convenţională nu oferă vindecare. Folosirea armurariului se poate face prin mai multe forme:

Decoct, cu o linguriţă de se­minţe râşnite la o ceaşcă de apă (200 ml) adusă la clocot şi fiartă la foc mic 5 minute. Se lasă la infuzat 25-30 minute, se strecoară şi se bea dimineaţa pe stomacul gol cu 30 minute înainte de masă şi se stă 20 minute culcat pe partea dreaptă pentru a-i creşte efectul.

Sub formă de pastile, cu concentrat de silimari­nă, conform prospectului, 420 mg pe zi, împărţite în trei doze.

Sub formă de extract concentrat din seminţe de armurariu în pastile, conţinând şi alte extracte de plan­te – în cure prelungite folosind după prescripţie produ­sul Complex detoxifiant natural, realizat de Hofigal S.A.



Tratamentul cu ceai de armurariu poate alterna, în cure de 30 de zile, cu ceai de anghinare, dacă nu sunt contraindicaţii determinate de obstrucţie biliară şi insuficienţă hepato-celulară gravă. Anghinarea se folo­seşte sub formă de infuzie, cu 2 linguriţe de plantă la 300 ml apă, în primele 10 zile, cu 4 linguriţe de frun­ze mărunţite, în următoarele 10 zile, şi 5 linguriţe în ultimele 10 zile. Infuzia se bea în cantităţi egale în trei reprize cu 30 minute înaintea meselor principale. Se poate folosi şi drojdia de bere, câte 2 linguri pe zi, adău­gate în cantităţi egale (o treime) în mâncarea de la cele 3 mese principale, sau pe stomacul gol, între mese, bine amestecată cu sali­vă. La scă­derea grăsimilor acumulate în ficat ajută şi uleiul volatil sau tinctura de portocal, luate unul dintre ele înainte de mesele principale, câte 2 picături, ames­tecate cu miere de salcâm, de trei ori pe zi.

Post.

Pentru sănătatea ficatului se reco­man­dă să se facă 4 cure pe an de deto­xi­fiere a organismului la schimba­rea ano­tim­purilor, prin post, fără hrană, de o zi pe săp­tă­mână, sau de 3 zile consecutiv. Perioadele regulate de post sunt benefice în tratamentul majorităţii bolilor, fiind adoptat din instinct de copii şi animale, care încetează să se hrănească când sunt bolnave. Un post de 3 zile consecutiv permite eliminarea tuturor to­xi­ne­lor din organism.

Prin post organismul este pus în­tr-o stare binefăcătoare de repaus în care se regene­rea­ză şi se detoxifică prin forţe proprii, prevenind apariţia bolilor, oferind şi condiţii favorabile de vindecare a oricăror boli când este practicat în mod regulat sau în cure mai îndelungate. Despre postul de o zi, scriitorul, istoricul şi filozoful grec Plutarh spunea: “Decât să ajungi la doctor, mai bine ţineţi o zi post”.

Prima reactie de suferinta constatata la nivelul ficatului bolnav este steatoza hepatica. Aceasta este o forma tipica de hepatomegalie, „de supraincarcare“, prin care ficatul devine gras, se intareste si creste rapid in volum (in special la lobul drept). Astfel, incep durerile acute, resimtite cu sau fara palpare, ca urmare a unui exces de colesterol si trigliceride depuse in celulele hepatice, precum si a unui exces de bila (fiere) care nu a fost evacuata prin canalele hepatice.

Alte cauze majore ale steatozei hepatice sunt: consumul excesiv de alcool si de medicamente de sinteza (corticoizi, estrogeni), prezenta diabetului zaharat, operatii chirurgicale facute la vezica biliara, stomac si intestine si declansarea diferitelor tipuri de hepatita. Este demn de mentionat ca dupa hepatita A aproape toti bolnavii se refac total, dupa hepatita B isi revin circa 80-90% din bolnavi, dar, dupa hepatita C, refacerea este mult mai lenta, in functie de respectarea regimului alimentar si a unui regim de viata controlata.

Treptat, ficatul prezinta unele leziuni difuze (inflamatoare sau neinflamatoare), cu evolutii posibile spre hepatita cronica, virala sau medicamentoasa, ciroza hepatica (alcoolica si nealcoolica) si ascita (ciroza umeda). In conditii foarte grave se ajunge la insuficienta hepatica acuta, hemoragii digestive, chist hidatic hepatic, tumori benigne sau maligne, cancer hepatic, de stomac, colon si pancreas, tuberculoza hepatica, leucemie, septicemie, boala Hodgkin.

Riscul complicatiilor severe este mai mare la consumatorii de alcooluri tari, la persoane in varsta si la bolnavii de diabet zaharat, insuficienta cardiaca, obezitate sau anemie puternica.

De cele mai multe ori, boala se asociaza cu febra de tip septic, astenie fizica, lipsa de putere, oboseala, somnolenta, balonari abdominale, dureri epigastrice sau in hipocondrul drept, cu reflexe in spate, marirea in volum a splinei (splenomegalie), circulatie venoasa colaterala, hipertensiune portala, adenopatii periferice, scaderea rapida a greutatii corporale si alterarea starii generale a organismului.

Celor suferinzi de steatoză hepatică li se recomandă vitamina E aproximativ un an şi o abstinenţă totală de la alcool. Foarte importantă este alimentaţia, punându-se accent deosebit pe consumul zilnic de sucuri de legume, în special cel de ţelină, spanac, morcov, pătrunjel, minimum 600 ml pe zi.

De asemenea, se vor consuma în fiecare zi 20 g de polen, uleiuri vegetale şi germeni de porumb.





Ce înseamnă „ficat gras”?

În celulele ficatului se acumulează grăsimi, mai ales trigliceride, care nu se mai elimină, aceasta fiind prima fază a steatozei hepatice. Dacă nu se începe un tratament adecvat, în ficat apar ţesuturi scleroase, ce împiedică funcţionarea celulei, consecinţa dezastruoasă fiind ciroza.

Remedii Naturiste ale ficatului gras

Anghinarea (Cynara scolymus)

Contine: flavonoizi (cinarozida, scolimozida), principii amare (cinarina, cinaropicrina), taninuri, mucilagii, inulina, vitamine (A, B, C), saruri minerale si actioneaza in regenerarea celulelor lezate, reducerea continutului de grasimi, stimularea functiei antitoxice a ficatului, activarea secretiei biliare si fluidizarea bilei.

Ceai de anghinare

De departe, cel mai bun remediu naturist contra steatozei ficatului este ceaiul de anghinare.



Mod de preparare: două linguriţe cu plantă se pun în 200 ml apă clocotită. Se recomandă consumul a trei căni pe zi, îndulcit cu miere, înaintea meselor principale. Cura se ţine timp de o lună.

Uleiul de măsline

este, de asemenea, foarte bun în tratarea ficatului gras. Se vor lua două linguriţe cu ulei de măsline dimineaţa, pe stomacul gol, apoi se va consuma un pahar cu suc de mere.

Armurariu (Silybum marianum)

Contine: flavonoizi (silimarina, silibina, silicristina), saponozide, sitosteroli, tocoferol si actioneaza in protejarea ficatului fata de agresiunile toxice (alcool, medicamente chimice), impiedicarea depunerii grasimilor in ficat si refacerea sechelelor ramase dupa hepatita cronica si ciroza;

Seminţele de armurariu Contribuie la refacerea celulei hepatice.

– Galbenelele (Calendula officinalis),

care contin flavonoizi, glicozizi flavonici, carotenoizi (licopina, luteina, caroten), saponine, saponozide emoliente si au efecte in reducerea inflamatiilor ficatului si stimularea secretiilor biliare, datorita proprietatilor antiinflamatoare, decongestive, astringente, calmante;

– Cicoarea (Cychorium intybus),

care contine insulina, glicozizi (cichorina), principii amare (lactocinina, lactopicrina) si actioneaza in stimularea functiilor hepatice, curatirea de grasimi a ficatului congestiv, marirea cantitatii de bila;

– Papadia (Taraxacum officinale),

care contine alcooli triterpenici (taraxol, taraxasterol, faradiol), principii amare (taraxacina), vitamine (A, B, C, D, PP), saruri minerale si actioneaza in protejarea ficatului prin decongestionare si stimularea secretiei de bila, pana la dublarea cantitatii.



– Sunatoarea (Hypericum perforatum),

care contine hipericina rosie, glicozizi flavonici (hiperina, rutina, quercetrina), hiperozide, saponine emoliente, vitamine (A, C, K, P, PP) si are efecte bune in a combate infiltrarea grasa a ficatului si a reface celulele hepatice degradate prin hepatita cronica.

Extractul din mlădiţe de rozmarin

Pentru drenarea eficientă a ficatului este foarte bun iar acest tratament ajută la dizolvarea şi metabolizarea grăsimilor stocate în ficat.

Două căni cu ceai de genţiană pe zi, neîndulcit, dimineaţa şi seara, le sunt de ajutor celor care suferă de ficat gras.

Beţi fiertură de măceşe

Datorită substanţelor active din compoziţia fructelor de măceş, printre care vitaminele B1, B2, C şi P, zaharuri, lecitină şi pectină, ceaiul de măceşe stimulează activitatea ficatului şi bilei.

 Infuzia se prepară din trei linguriţe cu pudră de măceşe la o cană cu 500 ml apă clocotită. Se infuzează un sfert de oră, apoi se îndulceşte cu miere. Prima cană se consumă dimineaţa, iar restul se bea în timpul zilei. Cura durează şase săptămâni.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close