Cele mai bune alimente pentru un creier sanatos

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Cele mai bune alimente pentru creier

 Este responsabil de tot ceea ce facem si ceea ce suntem, asa ca e important sa ne asiguram ca avem un creier sanatos si capabil sa reziste la tot felul de presiuni si provocari.

Incepeti prin a introduce in dieta dumneavoastra pestele gras. Acesta nu va va crea probleme cu dieta, ci va va ajuta sa fiti si mai sanatoasa, creandu-va spatiul necesar pentru a asimila vitamine si minerale necesare unei bune functionari ale corpului uman in totalitate, nu doar a creierului.

Legumele cu frunze de culoare verde inchis sunt recomandate pentru sanatatea acestuia, intrucat contin antioxidant, vitamina C, beta-caroten si sprijina functionarea optima a tuturor proceselor creierului. Pe langa asta, sunt o sursa excelenta de acid folic, care ajuta la accelerarea procesului de prelucrare a informatiilor, ajutandu-va sa ganditi mai precis si mai rapid.

Continutul de vitamina B12, fier, vitamine si minerale fac din ou un adevarat partener al sanatatii creierului si-l ingrijesc, insa va trebui sa fiti atenta sa nu realizati excese cu acesta. Poate crea probleme nedorite pentru ficat.

Ceaiul verde este o alta sursa usor de asimilat, intrucat ajuta la dezvoltarea vigilentei mentale si imbunatateste memoria.



Nucile sunt o alta varianta buna pe care le puteti consuma la birou sau in pauze, acestea contribuind activ la buna functionare a creierului.

Alimentele bogate în Omega 3, cum sunt peștele, carnea de pasăre  și cea de vânat, fructele și legumele proaspete încetinesc oxidarea celulei nervoase și ne feresc de bolile neurodegenerative ( Alzheimer, Parkinson).

Pește și ulei de măsline

Aportul de omega 3 se asigură prin consumul de pește, ulei de pește, alge, fructe de mare, ulei de in, de rapiţă, de soia, nuci, alune. Nucile si alunele trebuie consumate crude, nu prăjite sau sărate.
Este recomandat peștele gras oceanic, de apă rece, (mai ales somon salbatic, sardele, macrou, macrou, ton și hering). Peștele trebuie preparat fără adaos de grăsime, în tigăi antiaderente sau la cuptor. Dintre toate uleiurile vegetale, uleiul de măsline este cel recomandat.
Un element esențial pentru ca un ulei de măsline să fie considerat extravirgin este gradul de aciditate care trebuie sa fie mai mic de 1%. De asemenea, este esențial ca uleiul să fie obținut prin presare la rece.
Carnea de pasăre (fără piele) și ouăle de la păsări hrănite natural, fără hormoni și chimicale), carnea de vanat sunt surse bune de proteine și vitamina B12.
Proteinele participă la fabricarea de neuro¬transmițători (acetilcolina, serotonina, dopamina). Aceștia sunt responsabili pentru procesele de gândire, pentru formarea rețelelor neuronale prin care neuronii comunică între ei.
Vitamina B12 se absoarbe mai greu după vârsta de 50 de ani și de aceea este important un aport crescut în această perioadă a vieții.

Glucoza reglează memoria





Nivelul glucozei în sânge este critic pentru memorie. Prea puțină sau prea multă glucoză în sânge dăunează memoriei. Când glucoza din sânge crește moderat, memoria devine mai bună. În condiții de stres, nivelul glucozei este ridicat și dacă mai și ingerăm cantități ridicate de carbohidrați, nivelul glicemiei va fi mare și va afecta negativ memoria și capacitatea de învățare.
O cantitate mai mare de glucoză în sânge și în creier este necesară în perioadele în care creierul este solicitat intens (ex: teste, examene).
Pentru îmbunătățirea memoriei este recomandată o dietă bogată în carbohidrați (miere, fructe și legume, dar și paste făinoase, pâine, cereale integrale).
Ciocolata și vinul roșu susțin memoria prin conținutul bogat în antioxidanți care contribuie la protejarea creierului împotriva îmbătrânirii și îmbolnăvirii.

Fructele si legumele proaspete sunt recomandate și pentru conținutul lor bogat în antioxidanți. Fructele cele mai bogate în vitamine și minerale esențiale pentru celula nervoasă sunt: afinele, murele, pepenele, zmeura, căpșunele, ananasul, citricele, kiwi și merele.
Legumele recomandate pentru funcționarea optimă a creierului sunt: broccoli, conopida, varza de Bruxelles, dar și roșiile, morcovii, ciupercile, spanacul, sparanghelul.

 Apa insuficientă dă dureri de cap



Creierul este alcătuit din apă proporţie de 90% la naștere, procent care se poate reduce până la 65% la persoanele în vârstă. Aportul insuficient de apă determină apariția durerilor de cap, a stării de somnolență și oboseală, a problemelor de concentrare și memorie, reduce capacitatea de atenție și afectează memoria pe termen scurt. S-a constatat că deshidratarea reduce temporar dimensiunile creierului, iar dacă se prelungește afectează celulele nervoase determinând apariția demenței senile.
De aceea, este recomandat să bem unul sau două pahare cu apă atunci când avem o durere de cap. Foarte importantă este și calitatea apei pe care o bem. Plumbul din apă provenit de la instalațiile vechi ale blocurilor produc distrugerea celulei nervoase.
“Pentru o minte sănătoasă avem nevoie, pe lângă o alimentație sănătoasă, de o formă de mișcare fizică pe care să o efectuam zilnic (sport, dans, mersul pe jos, activități fizice în gospodărie)”, conchide Garațiela Balaș.

Un regim alimentar sănătos potențează creierul, îmbunătățește memoria și capacitatea mentală. Un studiu publicat de revista britanică “Neurology” ajută la înțelegerea relației care există între o dietă sănătoasă și prevenirea pierderii memoriei.

7 legume, care au o însemnată importanta in activitatea creierului 

  1. Broccoli
    Broccoli este un superaliment ușor de găsit în orice supermarket, care conține mulți nutrienți ce contribuie la creșterea longevității. Este unul dintre alimentele cu cei mai mulți nutrienți și cu un aport de numai 30 de calorii la o farfurie.
  2. Măr
    Un mărul conține doar în jur de 50 de calorii, dar este o mare sursă de antioxidanți, fibră, vitamina C și potasiu.
  3. Coacăze
    Coacăzele sunt cunoscute ca superalimente pentru că sunt bune pentru a ține sub control colesterolul. Adevărul este însă că toate fructele de pădure, de la căpșuni și până la zmeură, conțin o mare cantitate de antioxidanți.
  4. Somon
    Somonul are un mare aport de Omega-3 care ajută la diminuarea riscului de atac cardiac având în vedere că reduce inflamația vaselor sangvine.
  5. Spanac
    Spanacul este o mare sursă de fier. Un grup de cercetători din Suedia a descoperit recent că spanacul sporește și eficiența mitocondrială care produce energie pentru celulele noastre.
  6. Migdale
    Fructele uscate în general sunt cunoscute pentru că au calorii multe, însă numeroase studii recomandă consumul lor de mai multe ori pe săptămână pentru a preveni bolile de inimă.
  7. Quinoa
    Quinoa conține o doză mare de proteine care ajută la formarea mușchilor. Poate fi consumată singură, cu orez sau cu orz, fără teamă de îngrășare, deoarece are puține calorii și poate fi inclusă în orice dietă.

Alimente-minune pentru creier

Ştiai că există alimente care ne pot influenţa în mod pozitiv performanţele intelectuale, gândirea şi capacitatea de concentrare?



Specialiştii ne recomandă să consumăm peşte gras, ficat de pui sau de viţel, ouă de găină şi de prepeliţă, legume uscate, fructe de mare, cereale integrale, morcovi, spanac, coacăze, banane, avocado şi ciocolată neagră. Toate aceste alimente ne sunt recomandate pentru întărirea memoriei, deoarece conţin substanţe minerale, uleiuri de tip Omega 3, fosfor şi complexul vitaminelor B.

Peşte gras

Studii recente atestă faptul că există o legătură strânsă între consumul de peşte şi îmbunătăţirea performanţelor cognitive. Important este să consumi peşte gras, pentru că acesta conţine acizi graşi Omega 3, care ajută la stimularea memoriei. Aşadar, consumul de somon, sardine, hering şi macrou este esenţial pentru o bună funcţionare a creierului. Cercetatorii susţin că persoanele care au consumat cel puţin o dată pe săptămână peşte sunt mult mai puţin dispuse la apariţia bolii Alzheimer.

Ficat de viţel

Ficatul de viţel şi cel de pui conţin fier care transportă oxigenul spre creier, precum şi multe alte vitamine din gama de complex B, care influenţează pozitiv coeficientul de inteligenţă.

Ouă

Ouăle de găină sunt recomandate celor care doresc să-şi revigoreze memoria. Colina şi vitamina B 12 sunt numai două dintre substanţele benefice care se găsesc în ouă. În plus, ele conţin şi lecitină, care îmbunătăţeşte memoria. În acelaşi timp, ouăle de prepeliţă protejează celulele neuronale, revigorează şi îmbunătăţesc memoria şi coeficientul de inteligenţă.

Morcovi

Morcovii sporesc capacitatea de memorare. O cură cu morcovi este ideală pentru revigorarea memoriei. De aceea încearcă să te obişnuieşti ca în fiecare dimineaţă să mănânci o salată de morcovi proaspeţi.

Fructe de mare

Crabii sunt ideali pentru îmbunătăţirea capacităţii de gândire. Bogată în iod, lecitină şi fosfor, carnea de crab previne apariţia tulburărilor de memorie şi ajută la o mai bună concentrare. Se poate consuma fiartă, la cuptor sau prăjită, dar este delicioasă şi în salate.

Spanac

Cercetătorii au descoperit că spanacul conţine acid folic, care previne şi chiar ajută la vindecarea pierderilor de memorie. Având un conţinut important de antioxidanţi, spanacul încetineşte deficienţele de memorie şi apariţia problemelor sistemului nervos central care apar odată cu înaintarea în vârstă.

Banane

Bananele conţin substanţe benefice pentru creier. Glucoza, vitaminele şi mineralele îl energizează. Astfel, o banană pe zi, cât mai coaptă, îţi reface rapid energia consumată zilnic prin efort intelectual.

Ciocolata

Ciocolata este foarte bună pentru îmbunătăţirea capacităţii de memorare. Cu toate acestea, nu exagera! Este de preferat să consumi ciocolată neagră.

Cereale integrale

Cerealele integrale conţin foarte mulţi carbohidraţi care dau un impuls creierului. Încearcă să consumi cât mai des câte un castron de cereale integrale cu lapte sau chiar un sandviş cu pâine din cereale integrale.

Soia

Proteina din soia, pe care o găsim în diferite produse vegetale, precum laptele sau brânza de soia ori în suplimente, este bună pentru îmbunătăţirea memoriei. Aşadar, şi soia ar trebui să facă parte din dieta ta zilnică.

Nuci

Nucile sunt recomandate în cazul problemelor de memorie, deoarece conţin o substanţă, fenilalanină, un aminoacid esenţial pentru organism. Această substanţă are şi un rol de   neurotransmiţător, difuzând semnalele nervoase între neuroni şi creier, cu rol în protejarea memoriei.

Polen de albine

Polenul de albine îmbunătăţeşte activitatea cerebrală. Substanţele nutritive din polen alimentează creierul cu hrana necesară. Prin urmare, poţi încerca şi cura cu polen. Zilnic se administrează câte două linguriţe cu polen, timp de 30 de zile. După o pauză de şapte zile se repetă tratamentul.

Suc de coacăze

Dacă vei bea o cană cu suc proaspăt de coacăze negre pe zi, nu vei mai avea probleme cu pierderile de memorie. Studiile efectuate de specialişti arată că sucul acestor fructe ajută memoria chiar şi după  ce aceasta a intrat în declin. Astfel, persoanele în vârstă care au consumat de-a lungul vieţii într-un mod susţinut suc de coacăze se descurcă mai bine cu 40% faţă de cele care nu au consumat.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close