Prospect Efectin – Antidepresiv Anxietate

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Efectin

 37,5 mg,  75 mg, 150 mg, capsule cu eliberare prelungită 

Venlafaxină

Citi;i cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

–               Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–               Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–               Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-i daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–               Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

  1. CE ESTE EFECTIN ER Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Efectin ER este un antidepresiv care face parte dintr-un grup de medicamente denumite inhibitori de preluare a serotoninei şi norepinefrinei (ISRS). Acest grup de medicamente este utilizat pentru a trata depresia şi alte probleme cum ar fi tulburările anxioase. Se consideră că persoanele care suferă de depresie şi/sau anxietate au niveluri mai scăzute de serotonină şi noradrenalină în creier. Modul de acţiune al antidepresivelor nu este pe deplin înţeles, dar ele pot fi benefice prin creşterea nivelurilor de serotonină şi noradrenalină din creier.

Efectin ER este un tratament destinat adulţilor cu depresie. Efectin ER este totodată şi un tratament destinat adulţilor cu următoarele tulburări de anxietate: tulburare anxioasă generalizată, tulburare anxioasă socială (teamă faţă de situaţiile sociale sau evitarea acestora) şi tulburare de panică (atacuri de panică). Tratamentul corespunzător al depresiei sau al tulburărilor de anxietate este important pentru a vă ajuta să vă simţiţi mai bine. Dacă acestea nu sunt tratate, starea dumneavoastră ar putea persista, devenind mai gravă şi mai greu de tratat.

2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI EFECTIN ER

Nu luaţi Efectin ER

–               Dacă sunteţi alergic la venlafaxină sau la oricare dintre celelalte componente ale Efectin ER.

–               Dacă luaţi sau aţi luat de asemenea, în ultimele 14 zile, oricare din medicamentele denumite inhibitori de monoaminoxidază (IMAO) ireversibili, care sunt utilizate pentru tratamentul depresiei sau bolii Parkinson. Luarea IMAO ireversibili concomitent cu alte medicamente, inclusiv Efectin ER, poate cauza reacţii adverse severe sau chiar care pot ameninţa supravieţuirea. De asemenea, trebuie să aşteptaţi cel puţin 7 zile după ce încetaţi să mai luaţi Efectin ER înainte de a lua orice IMAO (vezi şi pct. „Sindromul serotoninic” şi „Utilizarea altor medicamente”).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Efectin ER

–               Dacă utilizaţi alte medicamente care, luate concomitent cu Efectin ER, pot creşte riscul de apariţie a sindromului serotoninic (vezi pct. „Utilizarea altor medicamente”)

–               Dacă aveţi probleme oculare precum unele tipuri de glaucom (presiune crescută în interiorul ochiului).

–               Dacă aţi avut în trecut hipertensiune arterială.

–               Dacă aţi avut în trecut probleme cu inima.

–               Dacă aţi avut în trecut accese (atacuri).

–               Dacă aţi avut în trecut niveluri prea mici de sodiu în sânge (hiponatremie).

–               Dacă aveţi tendinţa de a face vânătăi sau de a sângera cu uşurinţă (istoric de tulburări de sângerare) sau dacă luaţi alte medicamente care pot creşte riscul de sângerare.

–               Dacă nivelurile colesterolului dumneavoastră cresc.

 Dacă aţi avut în trecut manie sau tulburare bipolară (stare supraexcitată sau euforică) sau dacă cineva din familia dumneavoastră a avut asemenea probleme.

–               Dacă aţi avut în trecut un comportament agresiv.

Efectin ER poate cauza o senzaţie de nelinişte sau incapacitatea de a rămâne aşezat sau nemişcat. Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă vi se întâmplă acest lucru.

Dacă oricare din cele de mai sus vi se aplică, vă rugăm să discutaţi cu

Dacă suteriţi de depresie şi/sau tuiburare anxioasa, puteţi avea uneori gânduri de a vă face rău singur sau a vă lua viaţa. Acestea pot deveni mai frecvente atunci când începeţi să luaţi antidepresive, întrucât aceste medicamente au nevoie de un anumit timp pentru a intra în acţiune, de obicei două săptămâni, dar uneori mai mult.

Aveţi o probabilitate mai mare de a avea asemenea gânduri:

–               Dacă aţi avut în trecut gânduri de a vă face rău singur sau a vă lua viaţa.

–               Dacă sunteţi un adult tânăr. Informaţiile obţinute din studiile clinice au indicat un risc crescut de comportament suicidar la adulţii tineri (cu vârsta mai mică de 25 de ani) cu probleme psihice, care au fost trataţi cu un antidepresiv.

Dacă, în orice moment, aveţi gânduri de vă face rău singur sau a vă lua viaţa, contactaţi imediat medicul dumneavoastră sau mergeţi la spital.

S-ar putea să vă fie de ajutor să spuneţi unui prieten apropiat sau unei rude că sunteţi deprimat sau că suferiţi de o tulburare anxioasă şi să le cereţi să citească acest prospect. Puteţi să le cereţi să vă spună dacă cred că depresia sau anxietatea dumneavoastră se înrăutăţeşte sau dacă sunt îngrijoraţi de schimbările apărute în comportamentul dumneavoastră.

Gură uscată

Au fost înregistrate cazuri de gură uscată la 10% dintre pacienţii trataţi cu venlafaxină. Aceasta poate creşte riscul apariţiei cariilor. Prin urmare, trebuie să acordaţi o importanţă deosebită igienei dentare.

Utilizarea la copii şi adolescenţi cu vârste mai mici de 18 ani

În mod normal, Efectin ER nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta mai mică de 18 ani. De asemenea, trebuie să ştiţi că pacienţii cu vârsta mai mică de 18 ani prezintă un risc crescut de reacţii adverse precum tentativele de sinucidere, gândurile de sinucidere şi comportamentul ostil (în principal agresivitate, comportament opoziţional şi mânie) atunci când au luat medicamente din această clasă. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră ar putea prescrie Efectin ER la pacienţi cu vârsta mai mică de 18 ani dacă decide că este în interesul acestora. Dacă medicul dumneavoastră a prescris Efectin ER la un pacient cu vârsta mai mică de 18 ani şi vreţi să discutaţi acest lucru, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră. Trebuie să informaţi medicul dumneavoastră dacă oricare din simptomele prezentate mai sus apar sau se agravează la pacienţi cu vârsta mai mică de 18 ani care iau Efectin ER. De asemenea, în acest grup de vârstă nu au fost încă demonstrate efectele pe termen lung ale Efectin ER referitoare la siguranţă în ceea ce priveşte creşterea, maturizarea şi dezvoltarea cognitivă şi comportamentală.          

Efectin ER ProspectEfectin ER Prospect

 

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Medicul dumneavoastră este cel care va decide dacă puteţi lua Efectin ER împreună cu alte medicamente.

Nu începeţi şi nu încetaţi să luaţi alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, remedii naturiste sau herbale, înainte de a vă consulta cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.–               Inhibitorii de monoaminoxidază (IMAO: Vezi pct. „înainte să luaţi Efectin ER”)

–               Sindromul serotoninic:

Sindromul serotoninic, o problemă care poate ameninţa supravieţuirea (vezi pct. „Reacţii adverse posibile”), poate apărea în cursul tratamentului cu venlafaxină, în special dacă aceasta este luată cu alte medicamente. Exemple de asemenea medicamente includ:

–               Triptani (utilizaţi pentru migrenă)

–               Medicamente pentru tratarea depresiei, de exemplu ISRS, INSRS, triciclice sau medicamente care conţin litiu

–               Medicamente care conţin linezolid, un antibiotic (utilizat pentru tratarea infecţiilor)

–               Medicamente care conţin moclobemid, un IMAO reversibil (utilizat pentru tratarea depresiei)

–               Medicamente care conţin sibutramină (utilizată pentru scăderea în greutate)

–               Medicamente care conţin tramadol (un medicament împotriva durerii)

–               Produse care conţin sunătoare (Hypericum perforatum, un remediu naturist utilizat în tratamentul depresiilor uşoare)

–               Produse care conţin triptofan (utilizate pentru tratarea problemelor cu somnul şi a depresiei)

Semnele şi simptomele sindromului serotoninic pot include o combinaţie a următoarelor:

nelinişte, halucinaţii, pierderea coordonării, accelerarea bătăilor inimii, creşterea temperaturii corporale, modificări rapide ale tensiunii arteriale, exagerarea reflexelor, diaree, comă, greaţă, vărsături. Dacă credeţi că suferiţi de sindrom serotoninic solicitaţi imediat asistenţă medicală.

De asemenea, medicamentele de mai jos pot interacţiona cu Efectin ER şi trebuie utilizate cu precauţie. în mod deosebit, este important să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi medicamente care conţin:

–               Ketoconazol (un medicament antifungic)

–               Haloperidol sau risperidonă (pentru tratarea problemelor de ordin psihiatric)

–               Metoprolol (un betablocant destinat tratamentului hipertensiunii arteriale şi problemelor de inimă)

Utilizarea Efectin ER cu alimente şi băuturi

Efectin ER trebuie luat cu alimente (vezi pct. 3 „CUM SĂ LUAŢI EFECTIN ER”).

Trebuie să evitaţi consumul de alcool pe perioada cât luaţi Efectin ER. Sarcina şi alăptarea

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau dacă încercaţi să rămâneţi gravidă. Trebuie să folosiţi Efectin ER numai după ce discutaţi beneficiile potenţiale şi potenţialele riscuri pentru copilul dumneavoastră nenăscut cu medicul dumneavoastră.

Asiguraţi-vă că medicul şi/sau moaşa dumneavoastră ştiu că luaţi EFECTIN ER. Când sunt administrate în timpul sarcinii, medicamente similare (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei = ISRS) pot creşte riscul de apariţie la copii a unei afecţiuni grave, numită hipertensiune pulmonară persistentă a nou-născutului (PPHN), care determină la copil o respiraţie rapidă şi un aspect albăstrui al pielii. Aceste simptome apar, de obicei, în primele 24 de ore după naştere. Dacă observaţi acest lucru la copilul dumneavoastră, trebuie să contactaţi imediat medicul şi/sau moaşa dumneavoastră.

Dacă luaţi Efectin ER în timp ce sunteţi gravidă, alte simptome pe care le poate avea copilul dumneavoastră la naştere sunt incapacitatea de a se hrăni corect, precum şi dificultăţi în respiraţie. Dacă copilul dumneavoastră are aceste simptome la naştere şi acest lucru vă îngrijorează, contactaţi medicul dumneavoastră şi/sau moaşa, care vă vor putea sfătui.

Efectin ER trece în laptele matern. Există riscul apariţiei unor efecte asupra copilului. Prin urmare, trebuie să discutaţi acest lucru cu medicul dumneavoastră iar acesta va decide dacă trebuie să întrerupeţi alăptarea sau tratamentul cu Efectin ER.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi scule şi utilaje decât după ce deveniţi conştient de modul în care vă afectează Efectin ER.

3. CUM SĂ LUAŢI EFECTIN ER

Utilizaţi întotdeauna Efectin ER exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală iniţială recomandată pentru tratamentul depresiei, tulburării anxioase generalizate şi a tulburării anxioase sociale este de 75 mg pe zi. Doza poate fi crescută treptat de către medicul dumneavoastră, după necesităţi, până la o doză maximă de 375 mg pe zi pentru depresie. Dacă urmaţi tratament pentru tulburare de panică, medicul dumneavoastră va începe cu o doză mai mică (37,5 mg), apoi va creşte doza treptat. Doza maximă pentru tulburarea anxioasă generalizată, tulburarea anxioasă socială şi tulburarea de panică este de 225 mg pe zi.

Luaţi Efectin ER aproximativ la aceeaşi oră a zilei, fie dimineaţa, fie seara. Capsulele trebuie înghiţite întregi, cu lichid, şi nu trebuie deschise, zdrobite, mestecate sau dizolvate.

Efectin ER trebuie luat împreună cu alimente.

Dacă aveţi probleme cu ficatul sau rinichii discutaţi cu medicul dumneavoastră, deoarece este posibil să aveţi nevoie de o doză diferită de Efectin ER.

Nu încetaţi să luaţi Efectin ER fără să discutaţi cu medicul dumneavoastră (vezi pct. „Dacă încetaţi să luaţi Efectin ER”).

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Efectin ER

Apelaţi imediat medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă

– aţi luat   cantitate de Efectin ER mai mare decât cea prescrisă de medicul dumneavoastră.

Simptomele unui posibil supradozaj pot include bătăi rapide ale inimii, modificări ale nivelului de alertă (mergând de la somnolenţă la comă), vedere înceţoşată, accese sau atacuri şi vomă.

 

Dacă uitaţi să luaţi Efectin ER

În cazul în care aţi uitat o doză, luaţi-o deîndată ce vă aduceţi aminte. Dacă, însă, este timpul să luaţi următoarea doză, săriţi doza uitată şi luaţi numai o singură doză, ca de obicei. Nu luaţi o cantitate zilnică de Efectin ER mai mare decât cea care v-a fost prescrisă pentru o zi.

Dacă încetaţi să luaţi Efectin ER

Chiar dacă vă simţiţi mai bine, nu încetaţi să luaţi tratamentul şi nu reduceţi

de tratamentul cu Efectin ER, va va cere sa reduceţi treptat doza pana la oprirea completă a tratamentului. Se ştie că la oprirea tratamentului cu Efectin ER apar reacţii adverse, în special atunci când tratamentul cu Efectin ER este oprit brusc sau doza este redusă prea rapid. Unii pacienţi pot avea simptome cum ar fi oboseală, vertij, ameţeală, dureri de cap, insomnie, coşmaruri, gură uscată, pierderea poftei de mâncare, greaţă, diaree, nervozitate, agitaţie, confuzie, zgomote în urechi, senzaţie de furnicături sau, rareori, de şoc electric, slăbiciune, transpiraţii, accese sau simptome de tip gripal.

Medicul dumneavoastră vă va sfătui cu privire la felul cum trebuie să opriţi treptat tratamentul cu Efectin ER. Dacă aveţi oricare din aceste simptome sau oricare alte simptome supărătoare, cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi- vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Efectin ER poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Nu vă îngrijoraţi dacă observaţi mici granule sau bile albe în scaun după ce luaţi Efectin ER. În interiorul capsulelor Efectin ER se găsesc corpusculi sferici sau mici bile de culoare albă, care conţin componenta activă, venlafaxina. Aceşti corpusculi sferici sunt eliberaţi din capsulă în tractul gastro-intestinal. Pe măsură ce corpusculii sferici se deplasează de-a lungul tractului gastro-intestinal, venlafaxina este eliberată lent. Învelişul sferic rămâne nedizolvat şi este eliminat prin scaun. Prin urmare, chiar dacă observaţi corpusculi sferici în scaun, doza dumneavoastră de venlafaxină a fost absorbită.

Reacţii alergice

În cazul în care intervine vreunul din evenimentele de mai jos, nu mai luaţi Efectin ER . Spuneţi imediat medicului sau mergeţi la serviciul de urgenţă al celui mai apropiat spital:

  1. Apăsare în piept, respiraţie şuierătoare, dificultăţi de înghiţire sau în respiraţie
  2. Tumefierea feţei, gâtului, mâinilor sau picioarelor
  3. Stare de nervozitate sau anxietate, ameţeală, senzaţie de palpitaţii, înroşire bruscă a pielii şi/sau senzaţie de încălzire
  4. Erupţii grave pe piele, mâncărime sau urticarie (zone ridicate de piele, înroşite sau palide, care adeseori dau senzaţie de mâncărime)

Reacţii adverse grave

Dacă observaţi semne ale oricăreia dintre următoarele reacţii, aţi putea avea nevoie de asistenţă medicală de urgenţă:

  1. Probleme cu inima, cum ar fi bătăi de inimă rapide sau neregulate, creşterea tensiunii arteriale
  2. Probleme cu ochii, cum ar fi vedere înceţoşată, pupile dilatate
  3. Probleme cu nervii cum ar fi ameţeală, furnicături, tulburări de mobilitate, accese sau atacuri
  4. Probleme de ordin psihiatric cum ar fi hiperactivitate şi euforie
  5. Probleme date de oprirea tratamentului (vezi pct. „CUM SĂ LUAŢI EFECTIN ER”, „Dacă încetaţi să luaţi Efectin ER”).

Lista completă a reacţiilor adverse

Frecvenţa (probabilitatea apariţiei) reacţiilor adverse este clasificată după cum urmează:

Foarte frecvente

Afectează mai mult de 1 utilizator din 10

Frecvente

Afectează 1 până la 10 utilizatori din 100

Mai puţin frecvente

Afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000

Rare

Afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000

Cu frecvenţă necunoscută

Frecvenţa nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile

    Tulburări ale sângelui

Mai puţin frecvente: vânătăi; scaune (fecale) negre de culoarea şi consistenţa gudronului, sau sânge în scaun, care pot fi un semn de sângerare internă

Cu frecvenţă necunoscută: reducerea numărului de plachete sanguine, ceea ce generează un risc crescut de apariţie a vânătăilor şi sângerărilor; tulburări sanguine care pot genera un risc crescut de infecţie

Tulburări de metabolism/nutriţie

Frecvente: scădere în greutate, creşterea colesterolului Mai puţin frecvente: creştere în greutate Cu frecvenţă necunoscută: modificări minore ale nivelurilor enzimelor hepatice în sânge; scăderea nivelurilor de sodiu în sânge; mâncărime, îngălbenire a pielii sau a albului ochilor, urină de culoare închisă sau simptome de tip gripal, toate acestea putând fi simptome ale inflamaţiei ficatului (hepatită); stare de confuzie, acumulare excesivă de apă în organism (sindrom cunoscut şi sub denumirea de SIADH); producţie anormală de lapte

–               Tulburări ale sistemului nervos

Foarte frecvente: gură uscată; dureri de cap Frecvente: vise anormale; scăderea libidoului; ameţeală; creşterea tonusului muscular; insomnie; nervozitate; furnicături; sedare; tremor; confuzie; senzaţia de separare (sau detaşare) de propria persoană şi de realitate

Mai puţin frecvente; lipsa sentimentelor sau emoţiilor; halucinaţii; mişcări involuntare ale muşchilor; agitaţie; tulburări de coordonare şi echilibru

Rare. o senzaţie de nelinişte sau incapacitatea de a rămâne aşezat sau nemişcat; accese sau atacuri; stare de supraexcitare sau de euforie

Cu frecvenţă necunoscută: temperatură ridicată asociată cu rigiditate musculară, confuzie sau agitaţie şi transpiraţii precum şi mişcări spasmodice ale muşchilor, care nu pot fi controlate – toate acestea pot reprezenta simptomele unor stări grave precum sindromul neuroleptic malign; stare de euforie, somnolenţă, mişcări rapide susţinute ale ochilor, stângăcie în mişcări, stare de nelinişte, senzaţie de beţie, transpiraţii sau rigiditate musculară, care reprezintă simptomele sindromului serotoninergic; stare de dezorientare şi confuzie, adesea însoţită de halucinaţii (delir); rigiditate, spasme şi mişcări involuntare ale muşchilor; gânduri de a vă face rău singur sau a vă lua viaţa

–               Tulburări ale văzului şi auzului

Frecvente: vedere înceţoşată

Mai putin frecvente, alterarea simţului gustativ; zgomote în urechi (tinitus)

Cu frecvenţă necunoscută: dureri oculare severe şi scăderea sau înceţoşarea vederii

–               Tulburări cardiace şi circulatorii

Frecvente: creşterea tensiunii arteriale; înroşire; palpitaţii Mai puţin frecvente; senzaţie de ameţeală (în special atunci când vă ridicaţi prea repede în picioare), leşin, bătăi de inimă rapide Cu frecvenţă necunoscută; scăderea tensiuni arteriale; bătăi de inimă anormale, rapide sau neregulate, care pot conduce la leşin

–               Tulburări de respiraţie

Frecvente: căscat

Cu frecvenţă necunoscută: tuse, respiraţie şuierătoare, respiraţie dificilă şi temperatură ridicată, care reprezintă simptome de inflamaţie a plămânilor, asociate cu o creştere a celulelor albe în

 

–    Tulburări digestive

Foarte frecvente: greaţă

Frecvente: scăderea poftei de mâncare; constipaţie; vărsături Mai puţin frecvente: scrâşnirea dinţilor; diaree Cu frecvenţă necunoscută: durere gravă de abdomen sau de spate (care poate indica o problemă gravă a intestinului, ficatului sau pancreasului)

Tulburări ale pielii

Foarte frecvente: transpiraţii (inclusiv transpiraţii nocturne)

Mai puţin frecvente: erupţii, cădere anormală a părului Cu frecvenţă necunoscută: erupţii pe piele care pot conduce la apariţia de băşici şi descuamarea gravă a pielii; mâncărime; erupţii uşoare pe piele

Tulburări ale muşchilor

Cu frecvenţă necunoscută: durere, sensibilitate sau slăbiciune inexplicabilă la nivelul muşchilor (rabdomioliză)

Tulburări ale sistemului urinar

Frecvente: dificultăţi la urinat; creşterea frecvenţei de urinare Mai puţin frecvente: incapacitatea de a urina

Tulburări reproductive si sexuale

Frecvente: anomalii de ejaculare/orgasm (la bărbaţi); lipsa orgasmului; disfuncţie erectilă (impotenţă); tulburări menstruale cum ar fi sângerări crescute sau creşterea iregularităţii sângerărilor Mai puţin frecvente: anomalii ale orgasmului (la femei)

Tulburări generale

Frecvente: slăbiciune (astenie); frisoane Mai puţin frecvente: sensibilitate la lumina solară Cu frecvenţă necunoscută: umflarea feţei sau limbii, respiraţie grea sau dificilă, adeseori însoţite de erupţii pe piele (aceasta poate fi o reacţie alergică gravă)

Uneori, Efectin ER cauzează efecte nedorite de care este posibil să nu fiţi conştient, cum ar fi creşteri ale tensiunii arteriale sau bătăi anormale ale inimii, sau modificări uşoare ale nivelurilor sanguine ale enzimelor hepatice, sodiului şi colesterolului. Mai rar, Efectin ER poate reduce funcţia plachetelor sanguine din sângele dumneavoastră, ceea ce conduce la o creştere a riscului de apariţie a vânătăilor şi sângerărilor. Prin urmare, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande să faceţi din când în când analize de sânge, în special dacă aţi luat Efectin ER o perioadă

Orice reactie adversa nementionata , va rugam sa spuneţi

medicului dumneavoastră sau farmacistului.         

–               CUM SE PĂSTREAZĂ EFECTIN ER  

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.Nu utilizaţi Efectin ER după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare.

–               INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Efectin ER

Substanţa activă este venlafaxina.

EFECTIN ER 37,5 mg, capsule cu eliberare prelungită Fiecare capsulă conţine clorhidrat de venlaflaxină echivalent cu venlaflaxină 37,5 mg.

EFECTIN ER 75 mg, capsule cu eliberare prelungită Fiecare capsulă conţine clorhidrat de venlaflaxină echivalent cu venlaflaxină 75 mg.

EFECTIN ER 150 mg, capsule cu eliberare prelungită Fiecare capsulă conţine clorhidrat de venlaflaxină echivalent cu venlaflaxină 150 mg.

Celelalte componente sunt:

EFECTIN ER 37,5 mg, capsule cu eliberare prelungită Conţinutul capsulei:

Celuloză microcristalină Hipromeloză 2208 Hipromeloză 2910 Etilceluloză

Cerneală de imprimare Talc

Capsulă gelatinoasă:

Oxid roşu de fer (E172)

Oxid galben de fer (E172)

Oxid negru de fer (E172)

Dioxid de titan (E171)

Gelatină

Cerneală de inscripţionare Opacode Red S-1-15094/S-1-15095:

Shellac,

oxid roşu de fer (E172),

propilenglicol,

simeticonă.

 

EFECTIN ER 75 mg, capsule cu eliberare prelungită

Conţinutul capsulei:

Celuloză microcristalină Hipromeloză 2208 Hipromeloză 2910 Etilceluloză

Cerneală de imprimare Talc

Capsulă gelatinoasă:

Oxid roşu de fer (E172)

Oxid galben de fer (E172)

Dioxid de titan (E171)

Gelatină

Cerneală de inscripţionare Opacode Red S-1-15094/S-1-15095:

Shellac,

oxid roşu de fer (E172), propilenglicol,

simeticonă.                                                                            

EFECTIN ER 150 mg, capsule cu eliberare prelungită

Conţinutul capsulei:

Celuloză microcristalină Hipromeloză 2208 Hipromeloză 2910 Etilceluloză

Cerneală de imprimare TalcCapsulă gelatinoasă:

Oxid roşu de fer (E172)

Oxid galben de fer (E 172)

Dioxid de titan (E171)

Gelatină

Cerneală de inscripţionare Opacode Red S-1-15094/S-1-15095:

Shellac,

oxid roşu de fer (E172),

propilenglicol,

simeticonă.

Cum arată Efectin ER şi conţinutul ambalajului

EFECTIN ER 37,5 mg, capsule cu eliberare prelungită Capsule cu cap de culoare gri deschis opac şi corp portocaliu opac, inscripţionate cu cerneală roşie, conţinând granule albe până la aproape albe.

EFECTIN ER 75 mg, capsule cu eliberare prelungită

Capsule cu capac şi corp portocaliu, inscripţionate cu cerneală roşie,

conţinând granule albe până la aproape albe.

EFECTIN ER 150 mg, capsule cu eliberare prelungită Capsule gelatinoase cu capac şi corp portocaliu intens, opac, inscripţionate cu cerneală roşie, conţinând granule albe până la aproape albe, având diametrul de 1 mm

Capsulele cu eliberare prelungită sunt disponibile în cutii a câte 14/28/30 capsule cu eliberare prelungită, conţinute în blistere din Aclar/PE/PVC/AI sau din PVC/Al.

Blistere din PVC/Al a câte 14,28 şi 30 capsule cu eliberare prelungită. Blistere din Aclar/PE/PVC/AI a câte 14,28 şi 30 capsule cu eliberare prelungită.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

 Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Pfizer Europe Marea Britanie

Producătorul

WYETH MEDICA IRELAND

Little Connel, Newbridge, County Kildare,

Irlanda

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Austria

Efectin ER 37,5 mg Kapseln Efectin ER 75 mg – Kapseln Efectin ER 150 mg – Kapseln

Belgia, Luxemburg

Efexor-Exel 37,5 Efexor-Exel 75

 

Efexor-Exel 150

Bulgaria

Efectin ER 75 mg Efectin ER 150 mg

Republica Cehă, România

Efectin ER 37.5 mg Efectin ER 75 mg Efectin ER 150 mg

Cipru, Grecia, Estonia, Lituania, Portugalia

EfexorXR

Letonia

Efexor XR EfexorXR 75 Efexor XR 150

j Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia

Efexor Depot

Franţa

Effexor L.P.

Germania

Trevilor retard 37,5 mg Trevilor retard 75 mg Trevilor retard 150 mg

Irlanda, Malta, Marea Britanie

Efexor XL

Olanda

EfexorXR 37,5 EfexorXR 75 EfexorXR 150

Italia

Efexor

Polonia

Efectin ER 37,5 Efectin ER 75 Efectin ER 150

Slovenia

Efectin ER 37,5 mg trde kapsule s podaljsanim sproscanjem Efectin ER 75 mg trde kapsule s podaljsanim sproscanjem Efectin ER 150 mg trde kapsule s podaljsanim sproscanjem

Spania

Vandral Retard 75 mg câpsulas de liberacion prologada Vandral Retard 150 mg câpsulas de liberacion prologada

Vă rugăm să reţineţi că este posibil să nu fie disponibile toate produsele si concentraţiile menţionate

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2006.

Data ultimei vrificari a prospectului Octombrie 2010.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close