Ce este Sibutramina ?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Sibutramina

 

substanta activa a medicamentelor de slabit, care inhiba apetitul alimentar. 

Sibutramina este un inhibitor neurotransmitator, derivat din amfetamina, care reduce asimilarea de serotonina (cu 53%), norepinefrina (cu 54%) si dopamina (cu 16%), crescand nivelul acestor substante in sinapsele neurale si inducand senzatia de satietate. Deci, sibutramina ajuta la pierderea in greutate prin cresterea cantitatii denoradrenalina si serotonina – neurotransmitatori care actioneaza la nivelul creierului – inducand, astfe, senzatia desatietate. 

Reactii adverse: irascibilitate, probleme de ritm cardiac si lipsa poftei de mancare

 

Sibutramina



Sibutramina

Atentie! 
Persoanele cu afectiuni renale, hepatice sau respiratorii vor urma un tratament cu medicamente ce contin sibutramina numai sub stricta supraveghere a medicului. 
Se interzice folosirea acestor medicament de catre copii, femei insarcinate, persoane care alapteaza, persoane care au fost diagnosticate cu afectiuni psihiatrice, glaucom, boli coronariene, hipertiroidie, anorexie nervoasa si bulimie nervoasa. 

Amfetamina este o amina, sub forma de lichid incolor, cu efect stimulator asupra sistemului nervos central si a celui periferic, ameliorand starea de oboseala si producand o stare de bine. abuzul de amfetamine este insotit de reactiiemotionale si somatice (hipertensiune arteriala, frisoane, greata si voma). Manifestarile supradozarii acute constau in agitatie, confuzie, halucinatii, stare de panica, tulburari cardiovasculare (aritmii, hipertensiune) si tulburari digestive(greata, varsaturi, diaree, crampe abdominale).

 Cu totii visam la magica pilula care ne va permite sa mancam cat, ce si cand vrem. Insa realitatea ne demonstreaza ca ea nu exista si ca oamenii sufera de boli mai mult sau mai putin grave nu din cauza obezitatii in mod direct, ci din cauza alimentelor nesanatoase pe care le consuma. Asadar, un medicament care ti-ar permite sa mananci mai mult si sa ramai suplu in acelasi timp nu ar functiona decat daca ai consuma alimente sanatoase. Si, in acelasi timp, daca mananci sanatos de ce sa mai iei medicamente? In continuare sunt prezentate doua dintre cele mai cunoscute medicamente de slabire de pe piata. 

Sibutramina este substanta activa care se gaseste in medicamentele de slabit care inhiba apetitul. Aceasta afecteaza practic doi neurotransmitatori de la nivelul creierului: noradrenalina si serotonina. Neurotransmitatorii sunt niste substante chimice, depozitate in celulele nervoase si sunt implicati in transmiterea mesajelor acestea (ei sunt eliberati din celula nervoasa cand mesajul este transmis, dupa care sunt reabsorbiti de aceasta). 

Asadar, sibutramina previne reabsorbtia, inapoi in celulele nervoase, ale celor doi neurotranmitatori (noradrenalina si serotonina) care sunt responsabili de o serie de procese la nivel cerebral, printre care si moderarea starii de spirit. Practic, sibutramina ajuta la reducerea greutatii corporale prin cresterea cantitatii de noradrenalina si serotonina care actioneaza liber la nivelul creierului, adica va induce senzatia de satietate in timp ce se consuma alimente in cantitati mici. 

Acest medicament este prescris doar pentru persoane care nu au avut rezultate corespunzatoare prin folosirea metodelor conventionale de slabire: dieta si exercitiu fizic regulat. Daca este totusi recomandat de medic, dieta si efortul fizic sunt parte obligatorie din procesul de slabire. 

De asemenea, acest medicament trebuie folosit cu mare atentie de catre persoanele care au probleme renale, hepatice sau respiratorii. Se interzice folosirea acestui medicament de catre copii, femei insarcinate, persoane care alapteaza, persoane care au fost diagnosticate cu afectiuni psihiatrice, glaucom, boli coronariene, hipertiroidie, anorexie nervoasa si bulimie nervoasa. 

Exista, bineinteles, si o serie de reactii adverse care pot aparea dupa administrarea sibutraminei: dureri de cap, constipatie, senzatie de voma si de gura uscata, insomnie, transpiratie abundenta, parestezii, palpitatii, ameteli, anxietate sau hipertensiune arteriala.

Orlistat este substanta chimica activa folosita in medicamentele de slabit care actioneaza pe principiul reducerii absorbtiei grasimilor la nivelul intestinului. In intestin, o enzima produsa de pancreas numita lipaza, descompune grasimile dietetice iar acestea sunt mai departe absorbite in corp. Orlistatul blocheaza practic actiunea lipazei si inhiba descompunerea si absorbtia grasimilor. Asadar, o treime din grasimile care s-ar fi absorbit in intestin, trec direct in intestinul gros si apoi se elimina prin fecale. Ca rezultat, persoana care a luat orlistat poate simti nevoia urgenta de a avea scaun, iar fecalele vor fi “uleioase”. Astfel, orlistatul poate determina si scaderea nivelului unor vitamine liposolubile, D, E, K si beta-caroten si, de aceea, pentru asigurarea echilibrului nutritional, este indicata administrarea unor suplimente care sa contina aceste vitamine. 

In caz de supradozare trebuie sa se consulte imediat medicul, deoarece nu se cunosc simptomele legate de excesul de orlistat in organism. In cazul in care in dieta nu exista aport mare de grasimi, nu se indica administrarea orlistatului.Inainte de administrarea acestui medicament este necesara o evaluare din partea medicului curant pentru a se determina eventualele probleme de malabsorbtie sau cele legate de functionarea colecistului. In plus, se interzice administrarea orlistatului persoanelor diagnosticate cu insuficiente renale, diabet, tulburari de alimentatie sau care iau alta medicatie de slabire sau ciclosporina. Pentru administrarea medicamentului pe perioada de sarcina si alaptare, nu exista inca date clinice suficiente si, de aceea, trebuie consultat medicul inainte de a-l lua. 

In concluzie, aceste doua medicamente se vor lua numai la recomandarea medicului curant si in combinatie cu un plan complex de consiliere nutritionala, activitate fizica regulata si de modificare a modului de viata in asa fel incat rezultatele obtinute sa fie cat mai favorabile si sa dureze cat mai mult.

 

Totusi ce este sibutramina?



Sibutramina este un inhibitor neurotransmiţător care reduce asimilarea de serotonină (cu 53%),norepinefrină (cu 54%) şi dopamină (cu 16%), crescând nivelul acestor substanţe în sinapsele neurale şi inducând senzaţia de saţietate, influenţând apetitul.

Alţi agenţi similari din generaţia veche, precum amfetaminele şi fenfluramina, obligă eliberarea acestor substanţe neurotransmiţătoare în loc să afecteze asimilarea lor.

Sibutramina, derivat de amfetamină care, într-o cantitate necontrolată, poate provoca persoanelor ce iau acel supliment alimentar tot felul de efecte secundare, precum nervi, irascibilitate, probleme de ritm cardiac şi lipsa poftei de mâncare””.

Amfetamina este o amină, sub forma de lichid incolor, cu efect stimulator asupra sistemului nervos central şi a celui periferic, ameliorând starea de oboseală şi producând o stare de bine. Abuzul de amfetamine este însoţit de reacţii emoţionale (subiectul devine energic, vesel, vorbăreţ, poate deveni agresiv) şi somatice (hipertensiune arterială, frisoane, greaţă şi vomă). Manifestările supradozării acute constau în agitaţie, confuzie, halucinaţii, stare de panică, tulburări cardiovasculare (aritmii, hipertensiune) şi tulburări digestive (greaţă, vărsături, diaree, crampe abdominale).

Reacţiile adverse

Un studiu realizat de EMEA privind efectele medicamentelor ce conţin sibutramină a arătat că riscurile tratamentului cu aceste pastile sunt mult mai mari decât beneficiile pe care ar putea să le aducă.

Medicamentele ce conţin sibutramină sunt Reductil, Reduxade şi Zelium, ele fiind folosite pentru tratarea obezităţii sau supraponderalităţii. Aceste medicamente sunt, de asemenea, compatibile cu afecţiuni precum diabetul de tip 2 şi dislipidemie.

“Doctorii nu ar mai trebui să prescrie, iar farmaciştii nu ar mai trebui să elibereze medicamentele. Pacienţii care iau, în prezent, sibutramină ar trebui să-şi consulte cât mai repede medicul, pentru a găsit metode alternative de slăbit. Pacienţii care vor să oprească tratamentul înainte să-şi consulte medicul pot să facă acest lucru oricând”, arată în comunicatul de presă al EME.

Cercetările au arătat sibutramina poate provoca afecţiuni cardio-vasculare şi chiar infarct.

Reprezentanţii EMEA au mai arătat că, din moment ce persoanele obeze sau supraponderale sunt în mod clar predispuse la probleme cardio-vasculare, medicamentele de slăbit ce conţin sibutramină ar trebui retrase de pe piaţă.

Rezultatele cercetării au mai arătat că eficienţa medicamentelor în materie de slăbit nu este atât de mare, iar pacienţii se pot îngrăşa foarte rapid după stoparea tratamentului.

Recomandarea formulată de EMEA a fost înaintată Comisiei Europene pentru adoptarea unei decizii.





Printre reacţiile adverse frecvent intalnite ale acestui medicament se numara: în mod paradoxal creşterea apetitului alimentar, greaţă, gust ciudat in gura, constipaţie, tulburări ale somnului, ameţeli, somnolenţă, dureri de cap, înroşirea feţei, dureri musculare.

 

COMUNICAT DE PRESĂ

           Agenţia Naţională a Medicamentului prezintă în cele ce urmează traducerea în limba română a comunicatului de presă al EMA referitor la recomandările EMA de suspendare a autorizaţiilor de punere pe piaţă pentru medicamentele care contin sibutramină.

 EMA, 21 ianuarie 2010



 Comunicat de presă al EMA

referitor la recomandarea de suspendare a autorizaţiilor de punere pe piaţă pentru medicamentele care contin sibutramină

 

Retragerea de pe piaţa întregii Uniuni Europene (UE) a medicamentelor pentru scădere în greutate asociate cu un risc crescut de apariţie a evenimentelor cardiovasculare

           Agenţia Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency = EMA) a finalizat o evaluare a profilului de siguranţă a medicamentelor care conţin sibutramină. Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (Committee for Human Medicinal Products = CHMP) al EMA a ajuns la concluzia că riscurile acestor medicamente depăşesc beneficiile şi a recomandat suspendarea autorizaţiilor de punere pe piaţă pentru aceste medicamente pe întreg teritoriul UE.

           Medicamentele care conţin sibutramină sunt autorizate în Uniunea Europeană sub denumirile comerciale de Reductil, Reduxade şi Zelium, precum şi sub alte denumiri comerciale. Aceste medicamente se folosesc pentru scăderea în greutate la pacienţii obezi şi la cei supraponderali care prezintă şi alţi factori de risc precum diabet zaharat de tip 2 sau dislipidemie (nivele anormale ale grăsimii în sânge), împreună cu o dietă alimentară şi exerciţii fizice.

           Medicii trebuie să nu mai prescrie aceste medicamente, iar farmaciştii trebuie să oprească eliberarea acestora. Pacienţii care utilizează în prezent sibutramină trebuie să îşi facă in cel mai scurt timp o programare la medicul lor pentru a discuta măsuri alternative de scădere în greutate. Pacienţii care doresc să întrerupă tratamentul înainte de consultarea medicului o pot face în orice moment.

           Evaluarea a fost declanşată ca urmare a datelor obţinute din studiul Sibutramine Cardiovascular Outcome Trial (SCOUT), care au arătat existenţa unui risc crescut de apariţie a unor evenimente cardiovasculare grave, non-letale, precum accidente vasculare cerebrale sau atac de cord, la pacientii tratati cu sibutramina comparativ cu grupul placebo. Studiul SCOUT, în care au fost înrolati aproape 10 000 de pacienţi timp de până la şase ani, a fost conceput astfel încât să stabilească impactul pierderii în greutate prin tratament cu sibutramină asupra problemelor cardiovasculare la un grup mare de pacienţi supraponderali şi obezi, cu risc cunoscut sau crescut de boli cardiovasculare.



           CHMP a constatat că, la majoritatea pacienţilor înrolati în studiul SCOUT, utilizarea sibutraminei nu a respectat informaţia de prescriere, deoarece sibutramina este contraindicată la pacienţii cu boli cardiovasculare cunoscute. Durata tratamentului, în cadrul studiului, a fost de asemenea mai lungă decât cea recomandată în mod normal. Cu toate acestea, din cauza probabilităţii mai mari ca pacienţii obezi şi supraponderali să prezinte un risc crescut de evenimente cardiovasculare, CHMP a fost de părere că datele din studiul SCOUT sunt relevante pentru utilizarea medicamentului în practica clinică.

           Comitetul a remarcat totodată faptul că datele din studiile disponibile arată că scăderea în greutate obtinuta ca urmare a tratamentului cu sibutramină, este modestă şi nu poate fi menţinută după încetarea tratamentului. CHMP a fost prin urmare de părere că beneficiul sibutraminei pentru pierderea în greutate nu depăşeşte riscurile cardiovasculare.

           Recomandările CHMP de suspendare a autorizaţiilor de punere pe piaţă au fost deja înaintate Comisiei Europene în vederea adoptării unei decizii.

 Nota

 Mai multe informaţii sunt disponibile în documentul cu întrebări şi răspunsuri.

  1. Sibutramina este autorizată la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene sub denumiri comerciale ca Afibon, Ectiva, Lindaxa, Meissa, Meridia, Minimacin, Minimectil, Obesan, Sibutral, Sibutril, Siluton, Sitrane, Redoxade, Reductil, Zelixa şi Zelium.
  2. Reevaluarea a fost iniţiată in conformitate cu articolul 107 al codului Comunităţii referitor la medicamentele de uz uman (Directiva 2001/83/CE). Acest tip de procedură este iniţiat atunci când un stat membru retrage, suspendă sau modifică autorizaţia de punere pe piaţă a unui medicament autorizat prin procedură descentralizată ca urmare a evaluării datelor referitoare la siguranţă. Aceasta procedura prevede o abordare europeană armonizată, deoarece CHMP a fost invitat să formuleze o opinie privind oportunitatea implementarii unor acţiuni de reglementare în întreaga Uniune Europeană.
  3. Suspendarea unei autorizaţii de punere pe piaţă reprezintă o măsură de precauţie pe durata căreia un medicament nu este disponibil. Ridicarea suspendării este condiţionată pentru deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă de rezolvarea problemelor identificate de EMA şi de decizia ulterioară a Comisiei Europene.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close